Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co sądzicie o zastosowaniu w tytoniu nawożenia Polifoską 6 6 20 30 NPK w ilości 400 kg na ha , wychodzi 1700 zł a sam Siarczan Potasu  250 kg 1500 zł , oczywiście potas w Poli z chlorem ale za to jeszcze 24 kg N i 80 kg P . Stosował ktoś pod Virginię ?

Opublikowano

ja 3 lata temu dalem na jednym polu 400kg i lekko  przybujny  urusl, jak kolega wyzej pisze lepiej 300kg i dosiac superfosfatu i soli troszke ale to sol i superfosfat powinny byc wysiane w marcu bo tyton nie lubi duzego zasolenia 

Opublikowano
1 godzinę temu, LipinyTabaca napisał:

ja 3 lata temu dalem na jednym polu 400kg i lekko  przybujny  urusl, jak kolega wyzej pisze lepiej 300kg i dosiac superfosfatu i soli troszke ale to sol i superfosfat powinny byc wysiane w marcu bo tyton nie lubi duzego zasolenia 

Znajomy stosuje 300 kg i tylko polifoske 6 żadnych innych.pod inne uprawy po tytoniu uzupełnia potasem i innymi składnikami 

Opublikowano

Czy podsuwają aneksy do podpisania z racji opóźnionych płatności? Bo widzę że słomex i łt coś niechętnie z płatnościami się zbierają, za luty próżno szukać pieniędzy. Jak to wygląda w grupie, też tam się opóźniają? 

Opublikowano

Bardzo długo się czeka..narazie nic nie dają do podpisywania a u nas luty i marzec jest jeszcze nie zapłacony.z tego co się dowiedziałem w większości przypadków to podmioty skupujące powoli kasę wysyłają,w grupie raczej długo ta bieżącą kasa co spływa nie leży.dzwonilem jakiś czas temu i dostałem informację że od jednego podmiotu kasa wpłynęła powiedzmy rano ale nie dowiedziałem się czy nasza faktura akurat jest w puli,z grupy przelew był następnego dnia rano.jedzcze tam jedna historia gdzieś po drodze wyszła na jaw czy dwie,że to jednak po stronie firm jest wina za późne płatności ale to nie temat na publiczne wypowiadanie:p

Opublikowano
Dnia 11.04.2023 o 15:03, tofik420 napisał:

Ma ktoś może tylne drzwi do Mullera? 

Mi jeśli nie zdemontowali dobrzy ludzie przez zimę powinienem mieć wszystkie:d

A tak już na poważnie, jakie macie doświadczenia z ubezpieczeniami tytoniu.?na grupie tytoniowej pod jednym z postów przedstawiciela z PZU pojawiły się pewne dywagacje ci do szacowania szkody .mieliśmy 3 razy w PZU i raz w tuw. i z TUW byliśmy mocno rozczarowani bi bez znajomości owu nawet nie ma co do nich się pchać sporo wyłączeń i za to co niby w podobnym zakresie ubezpieczenia PZU płaci a TUW już nie.jakies 2-3 sezony wstecz poleciało 30% uprawy przez deszcze w tym tzw deszcz nawalny i w TUW zgodnie z umową i owu odmowa i bo niby to pod powódź podlegało.pole na górce,slpadek w obie strony najblizsza rzeka jakieś 5km dalej i Ci makaron nawijają że jest to powódź na polu... długo by opisywać.

Opublikowano
23 godziny temu, basserman89 napisał:

Mi jeśli nie zdemontowali dobrzy ludzie przez zimę powinienem mieć wszystkie:d

Normalnie zachęcasz abym nabył je u Ciebie, zwłaszcza że wiem gdzie szukać. A tak na serio to kupił bym takie drzwi a wiem że wiele ludzi budowało szopy do suszarni i tych drzwi nie montowało. 

Opublikowano

Po sąsiedzku przez drogę u mnie jest mullerka 3 sezon nie używana ale wątpię że same drzwi odsprzeda.a bezpośrednio u mnie całkiem możliwe tak na 99% po tym sezonie będzie kiszka na wózki 8sztuk 48 wieszaków z piecem na drewno po 3sezonach robionym przez Jabłońskiego z Dzikowa.piec spoko ekonomiczny można galeziòwka palić i się wyrabia z suszeniem.nie wiem jeszcze czy bd dostawiać coś nowego czy w miejscu kiszki będzie coś innego stało.

Opublikowano (edytowane)

Wyjaśnij dlaczego za szybko ;) Ja mam tytoń na innych glebach i w innych warunkach ;) Nie ma żadnego znaczenia czy nawóz nazywa się A czy B, to i tak potas w formie chlorkowej

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Kolega sieje i jest zawsze ok jeden z lepszych.gorzej jak się nie trafi z terminem posiania u nas.w poprzednim roku było dość sucho i faktycznie pewnie sporo dłużej się rozkładała.kilka lat wstecz co wszyscy przeżywali że to susza tysiaclecia bedzie posialismy wszystko ok 10 kwietnia a jak zaczęło lać końcem kwietnia to skończyło w lipcu. Chodziłeś wodę spuszczać z pola to do gumaka się wlewalo.jednego chłopa na zamchu to ciągnikiem wyciągali tak mu gumaka wciąglo.nie ma co słuchac jakiś mitologii że to bontar lubofos czy co innego trzeba szybko siać.chyba że zasobności są niskie to inna sprawa.w poprzednim sezonie granula Vervactora do pełnego rozpuszczenia potrzebowała prawie 3mc a tytoń jak się zbierało i suszyło piękny.

Opublikowano

Moja Polifoska jeszcze nie zjechała z linii produkcyjnej , czekam na spadek ceny , tytoń do pikowania jeszcze mały , sadzenie pewnie po 20 maja to 10 zajadę na skład z nawozem . Płacenie za nawóz co kosztował 1700 zł a teraz 4700 zł jaki to sens .