Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

o takie cos...

B.C.Okładka.jpg

i takie cos 

B.C.Okładka.jpg

9 godzin temu, STIG13 napisał:

Jakiś tytuł znasz? Przydała by mi się do pisania pracy

mospilan- dla mnie inazuma jest w tej chiwli top bo ma dodane druga substancje.

Wiadome najlepszy był nuprid i dursban

Ja stosuje na dugi przejazd 3 substancje zeby bylo pewnie :P

• Like 1
Opublikowano

Tak miała.jeszcze sporo zależy od tego jakie masz ph cieczy roboczej. U siebie jak dorzucę jakiś nawóz nalistny czy pekacid jak samym środkiem pryskamy to gołym okiem widać ze większość stosowanych u nas środków o wiele lepiej działa.pszenica czysta w tytoniu tez jest ok.i jedynie ziemniaki jak ojciec popryskal bez zakwaszania wody zachwaszczone jak cholera.kristalon czy siarczan magnezu tez wodę zakwasi. Ph wody mam 7.5 jak zabije do ok 5.5 czy w granice 6 to jest to bardziej efektywne pryskanie 

Opublikowano

Tylko zwróćcie uwagę na to, ile acetamiprydu (a to on jest układowy) jest w inazumie, a ile będzie jeśli dacie 0,3 np płynnej 200tki. Dla pełnej skuteczności zbijać pH poniżej 6, bardziej 5

Opublikowano
Miran napisał:

Panowie może trochę nie w temacie ale sprzedawał ktoś ostatnio zboże do kapki ?  Patrzy bardzo na na parametry czy bierze jak leci? 

A w jakiej cenie ma teraz pszenicę?

Miran napisał:

Panowie może trochę nie w temacie ale sprzedawał ktoś ostatnio zboże do kapki ?  Patrzy bardzo na na parametry czy bierze jak leci? 

A w jakiej cenie ma teraz pszenicę?

A w jakiej cenie ma teraz pszenicę Kapka?

Opublikowano

Dużo sypaliscie Npku przed sadzeniem? U mnie wyszło jakieś ok 10 kg czystego N na większości pół i zastanawiam się czy poprawić mu jeszcze wapniową do 50 kg na ha. Gleba raczej u mnie lekka przepuszczalna 

Opublikowano

Po 220-250kg soli potasowej i superfosfatu wzbogaconego po pszenicy. A jedno pole w monokulturze 3 rok tytoń dodatkowo polifoska 6 300kg/ha. 

Dolistnie już poszło 3kg kristalonu zielonego i jeszcze będę dawał do każdego zabiegu odżywki (ekolist, maximus itp.)

Opublikowano

U siebie na polach dawałem po 300 kg na ha lubofos bontar i tarnogran k.i myślę ten azot uzupełnić saletra wapniową bo gdzie nigdzie tez mam słabo rozłożona slome i boję się że mi z NPK u pod tyton zacznie podkradac azot żeby się rozkładać.fosfor potas i magnez tez pod korzeń dodatkowo daliśmy .u siebie pryskalem po posadzeniu tez kristalon em ale fosforowym.na następny wjazd już jakiś pakiet antystresowy mam kupiony po tych chlodach wiatrach mocno go potalepało 

Opublikowano
9 godzin temu, STIG13 napisał:

Tylko zwróćcie uwagę na to, ile acetamiprydu (a to on jest układowy) jest w inazumie, a ile będzie jeśli dacie 0,3 np płynnej 200tki. Dla pełnej skuteczności zbijać pH poniżej 6, bardziej 5

0,3 l/ha - jednokrotne stosowanie w sezonie
0,2 l/ha - dwukrotne stosowanie w sezonie
Zalecana dawka dla jednokrotnego zastosowania: 0,24 - 0,3 l/ha
Zalecana dawka dla dwukrotnego zastosowania: 0,12 - 0,2 l/ha

Daje 0.2 bo robie tym 2 zabiegi 

Opublikowano

A jak da się 0.4 na pierwszy wjazd to rurę w przełyku pali jak po secie bimbru 90%.sarny nam żyć nie dają w tym roku nawet w biały dzień po polach gryzą co popadnie zboża zanim puszczą kłos to zgroza potem im tyton zostanie 

Opublikowano
Dnia 29.05.2022 o 19:44, basserman89 napisał:

na następny wjazd już jakiś pakiet antystresowy mam kupiony po tych chlodach wiatrach mocno go potalepało 

Co stosujesz? U mnie część sadzonki mocno odchorowała. Trochę pomógł jej deszcz ale mało go było jak na to sucho. Są miejsca gdzie zostały i świecą się tylko serduszka :/ 

Tegoroczne warunki naprawdę dają w kość. Oczami wyobraźni już widzę problemy jakie będę miał przy przejeżdżaniu ekopielnikiem. Z racji tego, że było suszej niż normalnie musieliśmy pogłębić sadzenie żeby dostać się do wilgnej gleby i sadzonka siedzi bardzo nisko :( 

Opublikowano

Mam litr tytanitu i improvera 2 kilo mikroelementow i do tego albo zielony lub żółty kristalon.nie wiem czemu ale sporo jednak zgnilca mam w polu. Jest sporo nasadzeń przez wiatr przymrozek drutowce a teraz jeszcze gnije nie wiem czemu skoro stosowalem previcur i był tunel wietrzony dość systematycznie. Słabo widzę ten sezon.

Opublikowano

Staliśmy po skończonym pieleniu dzisiaj i rozmawialiśmy z sąsiadami zza miedzy i  nikt nie pamięta takiego roku żeby było tyle nasadzania.zmarzło to zmarzło nadsadzali albo kasowali i sadzili od nowa.zostalo mi jakieś 8 palet tytoniu i ok 3 hektary do przejścia coś czuje ze to wysadze do końca. U mnie jeszcze nieliczni sądzą lub skończyli.jeden sadził jeden dzien ale tradycyjna rozsada padła i czeka na deszcz.w tym roku nawet chwasty nie rosną.zruszylismy tylko między rzedzia żeby zwiększyć podsiakanie od dołu bo z góry praktycznie od mc ponad nic konkretnego nie leci 

Opublikowano

Patrzę na mapki d deszczem to wydaje mi się że u was poszły większe opady , w czwartek rano spadło około 3l , tytoń się trzyma , ja mam czysto poszło 0,75 comandu na ha i z drutowcami też mam spokój poszło 5l na ha oprysku od drutowców i głęboko agregat ale jeden rządek poczęstowałem Axialem i środki już kręci . Po Comandzie  3 tygodnie bez żadnych uprawek powinno być , zastanawiam się po co tak szybko przesuszacie glebę , opady były mizerne i nie ma skały w glebie .

Opublikowano

Jak chwast wychodzi to po co czekać. Z wierzchu i tak sucho a głęboko się nie zrusza. Lepiej kiełkujące chwasty zwalczyć niż później z haczka chodzić. Dzisiaj planuje drugi wjazd z odżywką i coś na wciorniastka. Jutro nadaja deszcz i oby coś popadało bo nie ciekawie się robi. 

Opublikowano

Tak jak Aro napisał jak wychodzi chwast z ziemi lepiej za wczasu kasować bo jak mu odpuscisz to się potem zajeb. ..idzie na motyce. U nas ojciec dawał 0.8 commandu i literę dervinolu w dobra porę ze przed czy po opryskaniu padało i zaraz w czasie pryskania to mieszałem i jest czysto jak na stole.jedynie na krajach pojawiają się drobne wyskoki na jednym polu ale to nawet Motyka skasuje.tyton nie bieleje narazie także jak na nasze pola dawka ok. .drzewa w wiosce nie bieleje także fajnie. Na orzechu laskowym widać mocno jak zniesie ciecz lub zaczyna parowac.

Opublikowano

Na nożach od pielnika biało z kiełków chwastów, jak tytoń przyjęty i zielony można jechać śmiało tytoń lepiej rośnie na suchym jak mokro a pod spodem wilgoć jest chociaż liczymy na duże deszcze może jutro może