Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, basserman89 napisał:

Najlepsze mieszadlo  to kij drewniany od mietły. U mnie woda na początku ma EC 0.5 i Ph7.5

Na pierwszą dawkę Daje kristalon fosforowy żółty w dawce ok 200-300 gram na tys litrów wody. Nawozy takie jak kristalon czy maximus zakwaszaja wodę wiec automatycznie i ph spada jak mało spadnie możesz dać nova pekacid. Ec po pierwszej dawce staram się żeby było 0.8 0.9 max 

Druga dawka 300 gram około kristalon zielony pełnoletni 18-18-18 w fazie krzyżyka tak żeby ec dało tak ok 1.3 max 

3 dawka 200 gram siarczanu siedmiowodnego na 1000 l wody i ec wyrównuje do tak mniej wiecej 1.6 1.7 około kristalon em zielonym.  

Szkół robienia sadzonki jest kilka.jedni dają sam zielony w jednej dawce w krzyzyku. Inni dzieła pełna dawke 1 kg zielonego na pół i na dwa razy. Sadzonka ec wytrzyma w okolicach EC 2.0 i pod koniec produkcji mocne stężenie pozywki nie zaszkodzi jej . 

Plastikowe palety są wg mnie lepsze .

W uniwersalu zalecają przed puszczanie tacek na wodę jedynie previcur w dawce 10 ml na 1000 l wody a potem na krzyzyku kilogram zielonego i ma być. W konspekcie który dawali jakieś 3 lata temu na takim niby szkoleniu w obszy pisze o dwóch dawkach. kristalonu przed puszczendem na tacek i na krzyzyku. 

nic dodac nic ujac , jedyne to nieprzemrozic i zakupic miernik za 50zl do ec z tym obnizaniem ph to uj wie bo pierwszego roku nie obnizalem ityton rosl tak samo ladnie co obnizylem do 5,5

Edytowane przez LipinyTabaca
Opublikowano

Ja mam tacki styropianowe ich zaletą jest to że można je dosyć tanio kupić - u Pekali na gospodarstwie co roku przywożą z zagranicy używane (nawet roczne się trafiały) po 2.5 zł/szt. Minusem jest dużo trudniejsza dezynfekcja, jak wcześniej pisałem to najlepiej je wyparzać. Będzie już z blisko 10 sezon z tymi tackami i jestem z nich średnio zadowolony, prawie zawsze coś wylezie na jakiejś części jak są wiecej razy używane , często zielenieją, czerwnieją, pleśni grzyby pomimo oprysków. Miałem porównać z plastikowymi ale ze rostaw siewnika się nie zgadza. Zawsze siejemy jedną kwaterę luzem i potem z niej pikujemy braki, ogólnie ładna sadzonka wychodzi ale nie udalo się jeszcze bez roboty.

Opublikowano

Też mam zamiar po raz pierwszy zrobić hydroponike. Kupilem styropianowe 228 oczek po 1zł za sztukę po jednym sezonie. Mam tunel 7,5 x 25 i może podpowiecie jakie zrobić baseny aby było dobrze. 

Opublikowano

Żeby łatwiej było liczyć ile dać nawozów to skrzynie po 1000l wody, czyli np 5×2m, licząc 10 cm wody wyjdzie mniej więcej tysiąc. A jak nie pasuje to jak wyjdzie, aby tylko pilnować kątów prostych bo później niby wymiar jest a tacki się nie mieszczą.

Opublikowano

Plastikowe tacki po sadzeniu u mnie się moczy w wodzie z domestosem i myje myjka pod ciśnieniem. A nawóz dajemy w fazie krzyżyka max 0,8kg kristalonu zielonego na 1000l wody. Można też w dawkach dzielonych. Do wody środki to previcur i ridomil dajemy.  

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, tofik420 napisał:

Jakiej wysokości deski? Mam 3,2 grubość i nie wiem czy nie za cienkie

Jak bd w miarę teren równy deska na 15 18 cm wysokości będzie wystarczająca. A jak będziesz miał basen nawet na 5 metrów długi wbijać w połowie basenu rurkę lub drut zbrojeniowy zeby woda desek Ci nie rozepchala za mocno i będzie ok. Im wyższe paki i długie baseny tym nacisk jest większy. Przy calowej desce i basenie długości do 3 metrów i wysokości do 20 cm skreconym na wkręty nie rozepcha. Ale przy 5 -6 metrach takie ryzyko jest ze albo rozpecha albo wkreta urwie. I najlepsze baseny na ok 30-40 tacek.  

Po poprzednim sezonie tez moczylem tacki w wodzie z domestosem i potem myjka płakałem pod cisnieniem. Wcześniej też mylem pod ciśnieniem opryskalem previcur em od grzyba i tez chorób nie było. Najgorzej jest nie umyć po sezonie i w takie posiść. Zginąć sadzonka nie zginie ale dawałem komuś flance na nasadzanie i palety wróciły do mnie jak juz miałem wszystko pomyte w magazynie w poprzednim roku posiadam i widać było ze tylko w tych paletach kilku losowo rozrzuconych po tunelu jakieś kwiatki rosły i inne wykwity razem z sadzonka 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
STIG13 napisał:

Tacki plastikowe czym dezynfekujecie? Podkład z piasku trzymacie więcej niz sezon czy na każdy zmieniacie

u nas topsinem się odkaża i podłoże i tacki.. tacki moczymy po pare sztuk i zostawia do wyschnięcia a podłoże podlewany i nie wymienia się co roku bo przewalone wybierać go spomiędzy rurek ogrzewania..

Opublikowano
17 godzin temu, Miran napisał:

Grzyb rozsyła smsy o kontraktacji, ceny znane przy zapisach. Ciekawe czy coś podniesie

Jakby ktoś był zapisywać się na następny sezon to niech poda tutaj ceny na forum jakie nam proponuje.

Opublikowano
48 minut temu, Leszek0 napisał:

u nas topsinem się odkaża i podłoże i tacki.. tacki moczymy po pare sztuk i zostawia do wyschnięcia a podłoże podlewany i nie wymienia się co roku bo przewalone wybierać go spomiędzy rurek ogrzewania..

topsin juz wycofany

Opublikowano
3 godziny temu, Leszek0 napisał:

W jakim stężeniu mniej więcej? 

Opublikowano
55 minut temu, LipinyTabaca napisał:

kontraktowac warto ukazdego chocby tone, a sprzedasz tam gdzie CI pasuje xD tyle dobrego maja plantatorzy ze nie musza sie wywiazywac z umow......

Bo to jest produkcja wysokiego ryzyka,nikt by tego nie uprawiał gdyby były kary.

Opublikowano
9 godzin temu, Migel9107 napisał:

Ma ktoś ceny od Grzyba na nowy sezon, bo nie wiadomo czy opłaca się u Niego kontraktować.

Ceny dopiero przy kontraktacji prawdopodobnie  

Opublikowano
2 minuty temu, Dawid50 napisał:

Ceny dopiero przy kontraktacji prawdopodobnie  

Przy zapisach są, ponoć jedynka po 16 zł ktoś pisał na fb, także szału nie ma jakby tak było.

Opublikowano
LipinyTabaca napisał:

to nie znaczy ze nie ma zapasow na 2 lata xd

no dokładnie.... bardzo dobry środek jak wszystkie które wycofują

STIG13 napisał:

3 godziny temu, Leszek0 napisał W jakim stężeniu mniej więcej?

tak 70-80 ml na 10 l wody