Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, basserman89 napisał:

Pewnie po nowym roku zdrożeje.zawsze tez przed końcem roku u mnie w okolicy wstrzymują sprzedaż drewna a po nowym co roku jest drożej.najlepsze jest to ze nawet teraz u mnie ciężko jest metrowki kupić w nadlesnictwach stary dzikow i futory były braki i gdzieś indziej zakupiliśmy.z samowyrobem drewna tez ciężko bo od kilku lat zreby są w takich miejscach zakładane ze na dwa ciągniki ludzie dra galeziowke i to czasem LKT wołają do pomocy.

Z tego co ludzie mówią chyba uniwersal dobrze bierze.nie doczytałem Twojego posta #drago i myślałem ze chodzi o PM z ta kolejka. Zdawal ktoś z was do Pękali ostatnio? Bo 2 tygodnie temu zagladnela do nas na wykup sama Ola i nawet dobrze u niej poszło :) a mamy uniwersal umówiony na ten tydzień i pekale i zastanawiam się gdzie pchać ten lepszy tytoń 

Basserman89, a gdzie to miałeś przyjemność gościć Panią Aleksandrę Pękalę?😃😃😃 Ostatnio zdawałem u Pękali i idzie bardzo dobrze.

Opublikowano
6 minut temu, GRtobacco napisał:

Zamawiacie nasiona ze strony nicota, jak wygląda płatność przelew w zł czy euro, czy można za pobraniem, ile kosztuje puszka nasion 50000 nasion. Na stronie podany jest kontakt na polski numer

tak zamawiamy, przychodzi Ci po zamowieniu paczka z nasionami i faktura ktora musisz oplacic w ciagu mc , jezeli nie to potem jakies odsetki dochodza puszka chyba 90 95 euro mala 30 000 65 euro plus koszty przesylki przy 4 puszkach ok 15 euro , i placisz tez w Euro przelewem na nr konta na fakturze . nadaja Ci tam taki indywidualny jakby nr klienta i to podaje sie w tytule przelewu. zanim przyjda nasiona nic nie musisz wplacac zaliczkowac .zamowienie mozesz zlozyc do mariolki s  w jezyku polskim potem po mailu przysla Ci potwierdzenie jego zlozenia , ewentualnie napisza ze jakis tam nasion moze nie byc juz. w ubieglym roku tak TOPAZ rozszedl sie bardzo szybko

Nie wazne gdzie ta Ola byla wazne zeby dobrze brali:D( RODO),bo to sortowanie juz czlowieka dobija...cos sie juz sporo pozdawalo a z magazynow malo co zniknelo...a mozna bylo jakas odmiane niska posadzic....

Opublikowano (edytowane)

Co do topaza ładnie wychodził ale był zbierany na czas tzn co tydzień do półtora.Plus to taki że z klocka nie ma co przebierać, liście ładne długie i wąskie. Od razu widać który to klocek topaza a który 35. Waga to obawiałem się że będzie słaba ale jest całkiem nieźle. Minus to taki że jest bardzo delikatny tzn większy wiatr i dużo liści leżało połamanych na ziemi

Edytowane przez Ju84
Opublikowano

Myślicie że grzyb jeszcze podwyższy coś w tym roku ? Jak umowy się odbierało mówili że może jakieś podwyżki w trakcie będą a tu nic. Kończycie już sortować czy jeszcze daleka droga do końca ?

Opublikowano

Byłem u Grzyba z pytaniem...to mówili że nie podniosą tego roku. Ale przy aktualnych cenach tytoniu to u Grzyba się nie opłaca absolutnie sprzedaż więc podejrzewam że może podnieść. Pierwsza klasa u Pękali 15,50 a u Grzyba 14,40 chyba za tą samą wilgotność więc na tonie jedynki masz różnice na ludzi do zbioru tego tytoniu. Moim zdaniem jeśli chce kupić jedynkę to musi podnieść.

Opublikowano
Ju84 napisał:

Co do topaza ładnie wychodził ale był zbierany na czas tzn co tydzień do półtora.Plus to taki że z klocka nie ma co przebierać, liście ładne długie i wąskie. Od razu widać który to klocek topaza a który 35. Waga to obawiałem się że będzie słaba ale jest całkiem nieźle. Minus to taki że jest bardzo delikatny tzn większy wiatr i dużo liści leżało połamanych na ziemi

A nie dało się go przetrzymać co drugi tydzień zryw. Mowisz kolego ze wagowo podobnie do 35. Jeszcze ciekawi mnie ta Ruby.

Opublikowano
3 godziny temu, Miran napisał:

Myślicie że grzyb jeszcze podwyższy coś w tym roku ? Jak umowy się odbierało mówili że może jakieś podwyżki w trakcie będą a tu nic. Kończycie już sortować czy jeszcze daleka droga do końca ?

Do dnia kobiet się wywiezie :D a tak na poważnie to początek lutego zapewne.jest u mnie tego jescze w cholerę.suszarnia wierzchołków została półtora kontenera środków i prawie całe nadspodaki i środkowe liście z ktorych dopiero jakieś dwie tony są przygotowane do sprzedania.ale większość areale miała Simona wiec szybciej to poleci zaraz.2-3 suszarnie 35 były takie mało jednolite przez wirus kartofle ny to zeszlo.PM narazie tez nie podnosi jedni ich agronomowie mówią ze podniosą i wyrówna ja a drudzy cisza.pew nie coś na grudzień wymyśla a narazie każą zdawać co jest ale 1 klasy i drugiej nie opłaca sie tam zdawać.na jednym polu ciągle jest na jakiś 50 archiwum problem z szara wym kolorem to się tam zda.ostatnio u Pękali oddał jeden taki tyton w 4 klasę a uniwersal tez tego nie skupuje 

Opublikowano
6 godzin temu, Grzegorz197 napisał:

A nie dało się go przetrzymać co drugi tydzień zryw. Mowisz kolego ze wagowo podobnie do 35. Jeszcze ciekawi mnie ta Ruby.

Tak wagowo podobnie do 35 a zrywanie jak przytrzymał znajomy to i na polu od razu szare robiły się liście także jak wysuszył to sam szary. 

Opublikowano
14 godzin temu, Miran napisał:

1. 14.50

1a. 14.00

2. 12.50

3. 10.50

3a. 10.00

4. 7.50

5. 5.00

Kto to kupuje, jakąś nazwe firmy lub tel macie do nich? Chciałbym tam spróbować jak biorą. 

U Pękali C biorą 1-2 czy inne piętra też, mam spody 60% kolor cytrynkowy.

Opublikowano
8 godzin temu, tomekk1986 napisał:

Tel do chłopaków: 799885994, firma się nazywa Tobacco of Poland, byłem tydzień temu i Ok 

grudziadz... oby kapital tej firmy nie stal na filarach 'firmy ' ktroa pochodzila z tych okolic. w dawnych czasach jakies 15-20 lat wstecz z tych okolic byl podmiot skupujacy ktory tyton skupil a nie zaplacil.. dzialalo to na zasadach takich jak krasnystaw ..oferta duzo wiekszej ceny terminowosc odbioru surowca ... starzy albo bardzo starzy plantatorzy wiedza o co chodzi

Opublikowano
basserman89 napisał:

8 godzin temu, tomekk1986 napisał:

Tel do chłopaków: 799885994, firma się nazywa Tobacco of Poland, byłem tydzień temu i Ok 

grudziadz... oby kapital tej firmy nie stal na filarach 'firmy ' ktroa pochodzila z tych okolic. w dawnych czasach jakies 15-20 lat wstecz z tych okolic byl podmiot skupujacy ktory tyton skupil a nie zaplacil.. dzialalo to na zasadach takich jak krasnystaw ..oferta duzo wiekszej ceny terminowosc odbioru surowca ... starzy albo bardzo starzy plantatorzy wiedza o co chodzi

Na razie biorą ok i wypłacają

Opublikowano
18 minut temu, Grzegorz197 napisał:

Na razie biorą ok i wypłacają

i dobrze ,wiem ze tez juz chwile skupuja na tym terenie. ale wiem ze dawno dawno temu jak pojawily sie pierwsze prywatne podmioty skupujace byly problemy z platnosciami tak jak we wspomnianym krasnystawie jakies 5 lat temu okolo..a grudziadz tez ma swoja niechlubna historie wykupowa u nas w okolicy szmat czasu temu... nie mowiac o tych indywiduach na lewo co skupowali co sie dalo wiele lat temu.

zwiekszacie w przyszylym sezonie?u mnie chyba zostanie tak jak jest ewentualnie 0,5 ha moze wiecej na probe.bo strasznie koszty rosna a w tym roku przy czterech roznych suszarniach i odmianach w miare szybko dojrzewajacych i  pogodzie jaka byla ledwo co wyszlo wyrobic

Opublikowano
5 minut temu, basserman89 napisał:

i dobrze ,wiem ze tez juz chwile skupuja na tym terenie. ale wiem ze dawno dawno temu jak pojawily sie pierwsze prywatne podmioty skupujace byly problemy z platnosciami tak jak we wspomnianym krasnystawie jakies 5 lat temu okolo..a grudziadz tez ma swoja niechlubna historie wykupowa u nas w okolicy szmat czasu temu... nie mowiac o tych indywiduach na lewo co skupowali co sie dalo wiele lat temu.

zwiekszacie w przyszylym sezonie?u mnie chyba zostanie tak jak jest ewentualnie 0,5 ha moze wiecej na probe.bo strasznie koszty rosna a w tym roku przy czterech roznych suszarniach i odmianach w miare szybko dojrzewajacych i  pogodzie jaka byla ledwo co wyszlo wyrobic

Zmniejszamy i idziemy po części na próbę w coś innego.

Opublikowano
9 minut temu, Miran napisał:

Kolega namówił mnie na zioła i coś spróbuję nie za dużo jak na początek.

Miran to ja kupuje bongo i kontraktuje pierwsza partie :D .. a tak na serio do momentu az firmy nie podniosa cen i tak jeszcze male sa, a bedzie jeszcze doplata raczej uprawa tytoniu nie padnie zobaczymy co bedzie pozniej

Opublikowano
10 godzin temu, grapen23 napisał:

Już widzę tą cenę ziół jak tyle plantatorów dojdzie.

Nasadzenie jest dużo tylko ci co pierwszy raz posadzili tamtego roku sprzedają bardzo słaby towar, bardzo zanieczyszczony co firmy mają pretekst do potrąceń ale fakt  były lata po 2,5zl i po 6zl