Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Czyli rok referencyjny 2013 i płatność 50 % z tegoż roku z ilości sprzedanej do zakładów . Jak tu się dokopać ile wtedy było tytoniu ?

Oni tam mają wszystko w agencji do ciemnego 2 zł i co roku 5 procent mniej.

Opublikowano

Ci co zaczęli sadzić po 2006 roku dostaną wreszcie jakieś pieniądze jak mieli sporo tytoniu , ja miałem najwięcej w 2006 roku czyli straty będą spore .

Teraz związki powinny działać aby było więcej jak 50% stawki z 2013 roku , albo cisnąć zakłady aby ceny wzrosły bo nie wiem czy import jest teraz taki opłacalny stawki na fracht wzrosły o 2 razy a paliwo też drogie .

Opublikowano
37 minut temu, zroz napisał:

Jaki najlepszy sposób na zagniwanie łodyg na górnym pasie zwiększenie wentylacji nic nie daje .gdzie można kupić ten dezacid i czy naprawdę jest skuteczny

ja pryskalem suszarnie huwasanem i wieszaki, zwiekszylem wentylacje i chwilowo tego nie widac .narazie jestem w polowie suszenia.jak sie bedzie wyciagac to Ci powiem. u mnie problem sie pojawil po spodakach w miejscu wbijania igiel i przy ramce. na gornych rzedach w mulerze.jest tez nowa suszarnia od tego roku murowana 3 rzedy do gory i tam ten problem nie wystepuje a tyton czasem wyjdzie ze do mullera i do niej laduje t tego samego pola.

Opublikowano

U mnie zagniwają łodygi też w jednej mulerce a w drugiej  zero problemu  rwany z tego samego pola na spodakach tego nie było kombinujemy na różne sposoby i brak efektów 

Opublikowano (edytowane)

Od czego są takie brązy na liściach jak by przypalenia ? Tytoń na pniu jest ładnego seledynowego koloru, po suszeniu różnie wychodzi. Ogólnie tytoń żółty, zdjęcie słabo złapało jakość suszu 

20210806_165222.jpg

Edytowane przez Karol1800
Opublikowano
9 godzin temu, Mariusz2903 napisał:

Ci co zaczęli sadzić po 2006 roku dostaną wreszcie jakieś pieniądze jak mieli sporo tytoniu , ja miałem najwięcej w 2006 roku czyli straty będą spore .

Teraz związki powinny działać aby było więcej jak 50% stawki z 2013 roku , albo cisnąć zakłady aby ceny wzrosły bo nie wiem czy import jest teraz taki opłacalny stawki na fracht wzrosły o 2 razy a paliwo też drogie .

Moim zdaniem powinno być brany rok 2023 ile kto uprawia tyle dostaje a nie ile ktoś kiedyś miał s teraz nie sądzi tytoniu.

Opublikowano

Co do tego liścia. To moim zdaniem jest po prostu przeazotowany. Ale jest jeszcze możliwe że był nie dojrzały bądź zawczesnie robisz blasze. Wrzuć zdjęcie surowego liścia z plantacji. Tylko żeby nie było zdjęcie w słońcu robione.

Opublikowano
20 godzin temu, Hubert2523 napisał:

Co do tego liścia. To moim zdaniem jest po prostu przeazotowany. Ale jest jeszcze możliwe że był nie dojrzały bądź zawczesnie robisz blasze. Wrzuć zdjęcie surowego liścia z plantacji. Tylko żeby nie było zdjęcie w słońcu robione.

Zdj. Z plantacji 

20210807_140737.jpg

20210807_140728.jpg

Opublikowano

Trochę nie dojrzały. Spody można by takie łamać. Ale nie wyższe piętra. Azotu trochę ma. Dla porównania 

IMG_20210719_185921.jpg

IMG_20210719_185912.jpg

Żyła główna powinna być biała przy zrywaniu. 

Możesz powiedzieć czym suszysz. Bo to może być też od dużych skoków temperatury

Opublikowano

Olej opałowy plus węgiel jak złapie temperaturę po stopniowaniu. Ogólnie mam to na świeżej plantacji, na starej tego tak nie widać więc też myślę że może być trochę przeazotowany. Liście niby duże prawie po 1m ale po suszeniu strasznie wydmuchana bibuła 

Opublikowano
Dnia 6.08.2021 o 21:34, max95 napisał:

Moim zdaniem powinno być brany rok 2023 ile kto uprawia tyle dostaje a nie ile ktoś kiedyś miał s teraz nie sądzi tytoniu.

No tak ale ta cała dotacja to była po to żeby się przebranżowić... I dlatego do tej pory wypłacane są pieniądze żeby było prościej... Trochę osób tak zrobiło i rzuciło tytoń a dzięki tym dotacjom łatwiej było zacząć coś innego.. także nie wiem dlaczego tak narzekacie na to że ktoś bierze a nie sadzi.. żeby nie było ja nadal uprawiam tytoń..

jak to  ŚP Lepper powiedział "wy nie musicie ludziom dawać wystarczy jak im nie będziecie zabierać, oni sobie poradzą "

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, tomek105 napisał:

https://ozpt.pl/komunikat-dla-plantatorow-tytoniu/

Jak dobrze rozumie to rok za który będzie naliczana dopłata niezwiązana zostanie ustalony przez ministerstwo a roku 2013 będzie naliczana stawka dopłaty pomniejszana o procenty. Znając życie to wybiorą 2020 bo to był rok klęski czyli wymoki, przymrozki ...

A od czego są związki ? jak ma być dalej niezwiązana z produkcją to trzeba wypracować optymalne warunki dla plantatorów .

Dnia 6.08.2021 o 21:34, max95 napisał:

Czyli jak by był wg.  ciebie        rok 2023 to kontraktacja jest dużo mniejsza jak np. w 2006 czy 2013 roku to co by to dało ? jak stawka 50 % z 2013 roku .

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano (edytowane)

Panowie rozwieje wasze dylematy bo związki nie chcą jeżeli o rok to zgodnie z rozp. UE nie może byc to rok PO 2018 ) natomiast który rok bedzie brany pod uwage to rok największej kontraktacji sprawiedliwy powinien byc srednia z np3lat   .

Przypomnę że 2006 rok był wiety pod niezwiązana bo najwiecej tytoniu zakontraktowano mamy do dyspozycji lata 2007-2017

Jeżeli chodzi o kwoty to jest to 50% dopłat z2013 czyli  niewielkie stawki zmniejszane o5% do 2027 czyli od2023  50%( jasny ok 2,2złi 1,6zł ciemny w 2024 -5%)do roku 2027 -30%

nalezy dodać ze proces kontraktacji i ilośc sprzedanego tytoniu do 2012  kotrolowała ARR obecnie KOWR i ma dokładne dany z kontraktacji i sprzedanego tytoniu za lata 2007-2011

jeżeli ktos ma dane o kontraktacji z lat 2007-2017 niech napisze  jaki były ilości zakontraktowanego tytoniu

Edytowane przez adaammek
Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

A od czego są związki ? jak ma być dalej niezwiązana z produkcją to trzeba wypracować optymalne warunki dla plantatorów .

Czyli jak by był wg.  ciebie        rok 2023 to kontraktacja jest dużo mniejsza jak np. w 2006 czy 2013 roku to co by to dało ? jak stawka 50 % z 2013 roku .

,W 2023 r niezwiązana ma być dla uprawiających obecnie tytoń reszta odpada,ja mam większą obecnie kontraktację niż w 2006r i poprzednich latach więc tracę teraz to raczej rezygnują z uprawy niż zwiększają,dlatego ile masz w 2023 tyle dostajesz,lub wziąć średnią z pięciu lat,albo zostawić tak jak jest.

Opublikowano
24 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

Jak by nie patrzeć to te 2 zł czy 3 zł to jest mało i jeszcze malejące , dotacja pomniejszana co rok to już z 5 zł powinno być , zmniejszanie z 2 zł to jest jakiś ochłap na odczepkę .

Święta prawda to już są ochłapy na odczepne ile to dają plantatorom tytoniu w mediach będzie sukces ale czego się spodziewać jak ministra rolnictwa brak.

Opublikowano

NIE MOŻE BYĆ NIEZWIĄZANA DLA UPRAWIAJACYCH TYTOŃ UE ZABRANIA DOTOWANIA PRODUKCJI NIE TYLKO TYTONIU wiec nie siej zamentu tytoń możebyc wspierany tylko płatnościami niezwiazanymi  z obecna produkcja ale o lata historyczne rok 2023 to nowe płatności czyli 50%z2013roku zgodnie z roz UE to lata do 2018roku 

Dziś jest ok 6tys plantatorów z 13tys w 2011 roku ok 13 tys plantatorów otrzymuje płatności niezwiązane do tytoniu a wina nie obarczajceie minrol tylko FIRMY które kupują u nas tytoń jak prywatyzowali rynek tytoniu1991 roku nik nie pomyslał co bedzie za 20-30 lat  i nie nałożył obowiązku zakupu tytoniu od polskiego rolnika  

Dziś koszty produkcji i robocizna wykończą rynek tytoniu który jest nieopłacalny w uprawie w Polsce

wiele krajów gdzie jest tania siła robocza widzi jakąs nadzieje na lepszy los dla tysiecy ludzi którzy żyja z uprawy Polska obecnie sprowadz ogromne ilości tytoniu nieprzetworzonego bo krajowa produkcja jest marginalna

mamy największe na świecie koncerny tytoniowe w Polsce i dobra baze techniczna dlatego Polska eksportuje do różnychkrajów np UE papierosy  

Opublikowano
9 minut temu, adaammek napisał:

NIE MOŻE BYĆ NIEZWIĄZANA DLA UPRAWIAJACYCH TYTOŃ UE ZABRANIA DOTOWANIA PRODUKCJI NIE TYLKO TYTONIU wiec nie siej zamentu tytoń możebyc wspierany tylko płatnościami niezwiazanymi  z obecna produkcja ale o lata historyczne rok 2023 to nowe płatności czyli 50%z2013roku zgodnie z roz UE to lata do 2018roku 

Dziś jest ok 6tys plantatorów z 13tys w 2011 roku ok 13 tys plantatorów otrzymuje płatności niezwiązane do tytoniu a wina nie obarczajceie minrol tylko FIRMY które kupują u nas tytoń jak prywatyzowali rynek tytoniu1991 roku nik nie pomyslał co bedzie za 20-30 lat  i nie nałożył obowiązku zakupu tytoniu od polskiego rolnika  

Zamentu nie sieje od 2023 r jest nowy budżet UE,i nowe zasady wsparcia tytoniu w których można zmienić rok referencyjny i inne zasady naliczania płatności,zasady ustala ministerstwo jak wskazuje nazwa rolnictwa a nie firmy które są prywatne i dbają o swój interes,przez ileś lat mieli obowiązek skupu 50 procent polskiego tytoniu potem to zmienili urzedasy,jeśli płatność to tylko dla uprawiających tytoń a nie dla żuli pod sklepem tyle w temacie.

Opublikowano

jakim cudem   żul spod sklepu ma miec płatnośc do tytoniu jezeli siedzi pod sklepem no chyba że sadził tytoń pisałeś że w 2023 ma być dla tych co uprawiaja tytoń bzdura  od 2023 jest nowy budżet UE a lata 2021-2022 to lata przejsciowe dzie nie zmienia wsparcia Wiemy jakie będzie wsparcie nie wiemy tylko jaki bedzie rok bazowy do ponownej ilości referencyjnej  wiem tylko żę rok z najwiekszą kontraktacja w kraju 

50%2023,45%-2034 i tak do 30%*2027 nie bedzie dla uprwiających tytoń musisz to zrozumieć ze wsparcie jest historyczne 

jezeli założymy ze rok referencyjny to 2010 to wszyscy którzy uprawiali tytoń dostana jezeli ktoś uprawiał w 2009 a w 2010 nie to nie wyznaczymy ilości referencyjnej myśle że minrol nie zdecyduje sie tylko na dane z 1 sezonu niesłyszałem zeby było kiedys zasada 50% zakupu od polskiego rolnika o jaki to urzedas to zmienił a jestem w rynku tytonu od można powiedziec od urodzenia dziadkowie sadzili nastepnie ja wnuk . Trzeba przyznac ze ten kierunek uprawy jest dla minrol mało ważny nie wpływający na sektor rolny  rynek trzody czy mleka to dopiero rnek wazny nie chce nikomu umniejszac ale przyznasz mi racje ze minrol dla 5 tys plantatorów bedzie sie spierał z UE kosztem rynku warzy czy owoców