Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A mówią że tytoń coraz gorzej wychodzi 😆 A tak na poważnie to proszę czytać ze zrozumieniem. Kolega pytał o czysty zysk, a nie wartość za sprzedany tytoń z 1ha. Bo ten zysk 25-30 tys mało realny. Jakby kosztów produkcji w ogóle nie było. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

nam wyszlo 2,8 z ha tony surowca w granicach lekko poza 11 zl za kilo..  takzejeden z gorszych sezonow.2  lata temu prawie pod 3,4 tony z ha i pod 12 zlotych srednia podchodzila.koszty podobne .od tego roku tyle ze za prad sporo mniej.

po inwestycjach widac roznice.. wczesniej instalacja PV plus pielnik solana a w tym roku zastanawiamy sie czy tunel wiekszy stawiac....

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Mi w tym roku 2,9 t i średnia 12,20 brutto. Ciężki rok ale mimo wszystko nie wyszło aż tak źle jak na ceny jakie mają na skupach. Trochę słaby rok jeśli chodzi o wagę. Ale też przynajmniej mi, dużo tytoniu wymokło. 

Opublikowano

U mnie wydajność słaba bo tylko 2,5t (za mokro było, liście i ogólnie całe krzaki małe). Na szczęście jakość trochę zrekompensowała straty, średnia cena 12 zł. Nie był to dobry rok ale myśleliśmy że będzie gorzej. 

Opublikowano

Jak zaczynał się skup tytoniu to wszyscy narzekali  a teraz to już mówią  nie jest tak źle. Ludzie ogarnijcie  się. Rok był kiepski przynajmniej u mnie. Ledwo 2.5 tony wyszło bo wymokło. 

Opublikowano

Ja jakoś nie widzę by ktoś tutaj skakał z radości. Może ktoś miewał gorsze lata od minionego. Określenie "nie było źle" to nie znaczy że było dobrze. Można mieć te 3,5t, a można mieć i 2,5t i podobny wynik finansowy. Wszystko zależy od jakości i ceny uzyskanej za surowiec. Dla mnie ubiegły sezon był średni. Liczę na to że ten będzie lepszy, a jeśli cen nie podniosą to będzie o to trudno przy ciągłym wzroście kosztów produkcji. 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, max95 napisał:

Dwie tony

to kiepsko jak na berleya u mnie jeszcze gorzej  1800 kg z ha w tym roku mam zamiar go przeazotować  150 kg czystego  składnika azotu na ha jak nie urośnie to już nie wiem co wymyślę ziemia słaba 4 b berley lubi 1 ,2 ,i 3 klasę ziemi na takiej to i 4 tony wyjdzie

Edytowane przez Mariusz2903
Opublikowano
32 minuty temu, Mariusz2903 napisał:

to kiepsko jak na berleya u mnie jeszcze gorzej  1800 kg z ha w tym roku mam zamiar go przeazotować  150 kg czystego  składnika azotu na ha jak nie urośnie to już nie wiem co wymyślę ziemia słaba 4 b berley lubi 1 ,2 ,i 3 klasę ziemi na takiej to i 4 tony wyjdzie

Jak to się mówi zysku co w pysku,część miałem na 4 klasie i tam była porażka klasowo i wagowo pracy cały rok a kasy mało,więc trzeba się zastanowić nad uprawą co dalej, zostałem sam na gminie z berlejem,reszta co roku odchodziła,zobaczymy jakie ceny zaproponują,z tym azotem to trzeba ostrożnie żeby dojrzał a nie był zielony,ja sieje saletrzak i przed samym sadzeniem saletrę.

Opublikowano
45 minut temu, max95 napisał:

Jak to się mówi zysku co w pysku,część miałem na 4 klasie i tam była porażka klasowo i wagowo pracy cały rok a kasy mało,więc trzeba się zastanowić nad uprawą co dalej, zostałem sam na gminie z berlejem,reszta co roku odchodziła,zobaczymy jakie ceny zaproponują,z tym azotem to trzeba ostrożnie żeby dojrzał a nie był zielony,ja sieje saletrzak i przed samym sadzeniem saletrę.

poszedł w tym roku fosfor wcześniej nawóz wapniowy póżniej siarczan potasu saletrzak po 300 kg na ha przed sadzeniem saletra 200 kg na ha jak zaczął rosnąć robił się jasny jasny i jasny dolistnie już nic nie pomogło poszło 5 kg kristalonu i 20 l basfoliaru i nic urósł po pępek pod korzeń poszło 110 N czystego składnika wypłukało go teraz pójdzie 150 N 

Opublikowano (edytowane)

u mnie na Lipinach z 3.3h  9,7t  nie liczac drog ( nie wiem jak WY podajecie z drogami czy bez bo umnie z h odchodzi ok 25a. dzialki po 12 m a droga okolo 3m) liczac z drogami to jakies 4.05h. Wyszla m sr 11.80 cena po odliczeniu skladek na grupe ale z podatkiem. Dodatkowo otrzymalem 15k zł z odszkodowania za zmycie i uszkodzenia deszczem nawalnym i powiem ze lepiej jak rok wczesniej ale mialem 3 suszarnie mniej  wiec w kieszeni zostalo duzo wiecej 😜 ( prad opal pracownicy to na 3 suszarniach ok 4k zostalo)pozdrawiam

Edytowane przez Lipiny2020
Opublikowano
13 godzin temu, Lipiny2020 napisał:

u mnie na Lipinach z 3.3h  9,7t  nie liczac drog ( nie wiem jak WY podajecie drogami czy bez bo umnie z h odchodzi ok 25a. dzialki po 12 m a droga okolo 3m) liczac z drogami to jakies 4.05h klasowo sr 11.80 cena po odliczeniu skladek na grupe ale z podatkiem + dodatkowo otrzymalem 15k zł z odszkodowania za zmyscie i uszkodzenia deszczem nawalnym i powiem ze lepiej jak rok wczesniej z odszkodowaniem wynik taki sam 500 zł roznicy ale mialem 3 suszarnie mnie,j wiec w kieszeni zostalo duzo wiecej 😜 pozdrawiam

to złapałeś z odszkodowania ładną sumkę ile cię wyniosła składka ?

Opublikowano (edytowane)

3,3k

oszacowano ze 78a zniszczono 100% licza 3 t z h za 1t placa 10tysi...   odjeli jakas ilosc na droge  i 10 % na jakies pierdoly i wyszlo 15k

W 2019 zaplacilem za skladni chyba 2.6 i otrzymalem prawie 9k za grad 

Opublikowano
6 minut temu, Mariusz2903 napisał:

na wiosnę siarczan potasu stosuje od lat  tylko ta cena 2800 zł ton

https://sklep.agrosimex.pl/belem-0-8mg-12kg.html  coś takiego wynalazłem na drutowce 

Siarczanu potasu nie stosuje. Po co przepłacać.

23 minuty temu, Lipiny2020 napisał:

W marcu nawet i pod koniec po prostu jak bd dalo sie wjechac to ognia.

Tak zrobię bo w tym roku trochę się spóźniłem. Miało być na jesień, ale wyjdzie moze koniec marca.

Opublikowano

Najlepiej jesień, ale to już było ;) Ja nie ryzykowałem na wiosnę bo na jesień też się spóźniłem. Teraz wilgoć jest ale sól musi się rozpuścić, przemieścić w głąb profilu glebowego a chlor jeszcze głębiej. Ja mam ziemie średnie do miejscami ciężkiej więc to wymywanie nie tak hop siup. Duże ryzyko że został by chlor. Jak masz lżejsze to jak tylko da się wjechać w pole i brona.

Opublikowano
3 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

na wiosnę siarczan potasu stosuje od lat  tylko ta cena 2800 zł ton

https://sklep.agrosimex.pl/belem-0-8mg-12kg.html  coś takiego wynalazłem na drutowce 

Troche drogi ten środek no i jak to rozsiac  na polu i w jakiej dawce?

8 godzin temu, Lipiny2020 napisał:

3,3k

oszacowano ze 78a zniszczono 100% licza 3 t z h za 1t placa 10tysi...   odjeli jakas ilosc na droge  i 10 % na jakies pierdoly i wyszlo 15k

W 2019 zaplacilem za skladni chyba 2.6 i otrzymalem prawie 9k za grad 

W jakiej firmie ubezpieczasz?

Opublikowano (edytowane)

cenowo od najdrozszej luna sensation 600zł 1L 0.8 na h switch troszke taniej bo 500 zł a pictor ok 390zł l i na 2h 

Pryskalem 2 lata z rzedu luna sensation i zgnilca w polu i w szuszarni 0 w tym roku sprawdze taniej i pojdzie pictor

Opublikowano
18 godzin temu, Lipiny2020 napisał:

cenowo od najdrozszej luna sensation 600zł 1L 0.8 na h switch troszke taniej bo 500 zł a pictor ok 390zł l i na 2h 

Pryskalem 2 lata z rzedu luna sensation i zgnilca w polu i w szuszarni 0 w tym roku sprawdze taniej i pojdzie pictor

Jaką dawka Pictora na ha?