Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, LipinyTabaca napisał(a):

Zaprawiał ktoś sadzonki verimarkiem? Jeśli tak to jaka technika oprysk i spłukanie czy podlewanie tacek. I jaka dawka i na ile tacek. Dziękuję 😁

Zadzwoń do pękali będą wiedzieć bo podobno zaprawiają.oprocz verimarku trzeba dodać pekacid lub kwasek cytrynowy do wody żeby dobrze obniżyć pH bo to insekcyd.sam verimark i woda z kranu nie bd aż tak skuteczna. Najlepiej wyjąć dzień wcześniej tacki z wody żeby lekko obsechly, rozrobić w jakiejś wannie czy małym basenie verimark plus pekacid i moczyć przez ok 10 sekund żeby pociągnelo, to taka standardowa metoda.nie wiem na ile skuteczne byłoby zlanie konewką tacek w basenie.

Teraz, basserman1989p napisał(a):

Zadzwoń do pękali będą wiedzieć bo podobno zaprawiają.oprocz verimarku trzeba dodać pekacid lub kwasek cytrynowy do wody żeby dobrze obniżyć pH bo to insekcyd.sam verimark i woda z kranu nie bd aż tak skuteczna. Najlepiej wyjąć dzień wcześniej tacki z wody żeby lekko obsechly, rozrobić w jakiejś wannie czy małym basenie verimark plus pekacid i moczyć przez ok 10 sekund żeby pociągnelo, to taka standardowa metoda.nie wiem na ile skuteczne byłoby zlanie konewką tacek w basenie.

Miałem gdzieś tu na forum w jednym z postów z przed roku dwóch dawkę do "zaprawiania" a w starym telefonie mam zdjęcie ale tego już nie odzyskam;p 

Opublikowano

Jak masz odpowiednie ciśnienie to jest ok.a tak to chyba te z antykapaczem i dyszami zamglawiajacymi są najbardziej pod tytoń odpowiednie jeśli chcesz bezpośrednio z sieci bez żadnych pomp itd.wszystko zależy jaka będzie długość tego nawodnienia.zraszacze powinny być w miarę w pionie a jak nie będziesz musiał dociążać je lekko żeby nie skakały jak popadnie po puszczeniu wody. Najlepiej mieć jakąś pompę mauzera i odstaną ogrzaną lekko wodę,tak prosto z sieci w upalne dni nie jest dobrze podlewać.raczej przy takich dyszach jak linia bd na odpowiedniej wysokości powinno dobrze podlać bez pustych placów, a jak bd byle jak rozwieszone to zawsze coś nie doleci 

Opublikowano

Antykapacz i typ do zamgławiania.inaczej będzie walić byle jak po komórkach czasami  i tak zostaje nie podlane miejsce.u siebie miałem 27lini w 15metrowym tunelu i były miejsca bardziej zlane niż linia nie pokryła.uzywalem tylko rok tego a tak to teraz hydroponika.

Opublikowano
3 godziny temu, Leszek0 napisał(a):

no właśnie o te dysze mi chodzi najbardziej, jakie to będą odpowiednie zwłaszcza na początku gdzie tytoń mały

Wygoogluj sobie sklep Dropplant, tam jest kontakt, zadzwoń i miła Pani wszystko wyjaśni i doradzi 🙂

Powiedz że chcesz zamgławiacze z antykapaczem. 

Opublikowano
17 minut temu, Leszek0 napisał(a):

ok dzięki.. hydroponika spoko ja wiem.. ale nie chce mi się tego wszystkiego przerabiać i znowu inwestować nowy siewnik tacki itp

Jeśli już będziesz zakładał zraszacze to rób tak aby wisiały nad korytarzami a nie nad tacami. Mimo że są antykapki to i tak potrafi czasami kapac. Linia zraszajaca plus mauzer plus pompa (nowe) wyjdzie prawie tyle co tace na hydroponike i siewnik więc się dobrze zastanów. U mnie zraszacze i to wszystko nadal wisi w tunelu więc było a mimo to przeszedłem na hydroponike i nie żałuję.

Opublikowano

Ja właśnie miałem i mam tak ustawione zraszacze że wisiały nad przejściami mniej więcej na wysokości 2meteow nad tackami,z tym że przy szerokości 7metrow tunelu i dwóch równoległych liniach mniej więcej w odległości 2 metry od ściany tunelu trochę waliło po foli a środkiem tunelu robiło nakładkę a tacki po rogach były suchawe.gdyby była linia jedna przez całą długość to może być to lepiej wyglądało ale nie chciałem już tego ciąć i przerabiać bo na tamten moment praktycznie 75% rozsady już robiłem na wodzie a to traktowałem jako zapas w razie awarii.zraszaczami i tak nigdy idealnie nie podlejesz bo albo przelejesz rozsadę (na nakładkach,albo za długo bd podlewał zraszaniem,a i tak gdzieś coś suche bd i bd poprawiać z węża lub konewki), koniec końców pomimo tego że w ta hydroponike leje się w cholerę wody to i tak wydaje mi się że idzie jej mniej jak na standardowe podlewanie, mauzera jakieś 1000 litrów przy upalnej pogodzie zużywałem w ciągu dwóch dni ( około 500 -600 tacek 260 vefi),ale w tunelu nie miałem żadnych cieniowek itd.doliczyc czas na podlewanie plus to że jednak trzeba tego pilnować i to że nie w każdym miejscu wyjdzie równa rozsada to nie wiem;p 

W tym roku sam się zastanawiam czy jeden tunel nie zrobić na piachu z braku miejsca,w poprzednim sezonie zabrakło trochę sadzonek i miejsca w tunelach.

Dzisiaj przyszły nasiona ale żadnych słodkich gratisów jednak nie dołożyli w tym roku;p 

Opublikowano

To nie tylko kwestia wody. Zbyt wysokie deski przeszkadzają w przycinaniu. Poziom wody opada, wraz z nim tacka z rozsadą i ciężko przyciąć przy deskach. Dobrze jest jak tytoń wystaje ponad. 18cm myślę że będzie dobrze. Osobiście mam więcej i planuje przyciąć deski bo źle się przycina kosiarką.

Opublikowano

Do posiadaczy Ventobacco z takim sterownikiem, jakie macie ustawione wartości na 4 wyświetlaczu podczas żółcenia, więdnięcia, blaszki, nerwu 

IMG_20260217_162428_807.jpg

Opublikowano

Z tego co pamiętam to jest to różnica między dolnym a górnym czujnikiem, ja to ustawione mam żeby wilgotność na każdym etapie była taka jak trzeba bo to steruje klapą, ale moge jutro sprawdzić jak mam ustawione