Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja z nicoty mam informacje że jeżeli w zamówieniu wyląduje Amelia to nasiona będą wysłane około początkiem lutego. 

W tym roku mieliśmy mix odmian 13, Amelia,35 i Martina.kontenerow (kosztów) więcej o ok 10 w porównaniu z poprzednim rokiem a możliwe że wyjdzie nie wiele większy tonaż.gorzej się suszyło przez ta ilość wody jaka spadła,poszło zdecydowanie więcej opału (drewna) a pieniądze pewnie podobne wyjdą jak w poprzednim sezonie.tyton jest napewno lżejszy jakościowo gorzej przez choroby i niesystematyczny zbiór. Porosło dziadostwo wysokie liści w cholerę,już nie pamiętam kiedy ostatnio wywaliło tyle wierzchołka i podwierzcholka.srednio pewnie wyjdzie z całości około 3 tony z ha,na oko co sprzedane a co zostało to lekko minieta połowa towaru.takze koniec sortowania w marcu.srednia cena że sprzedaży na razie w granicach 21-22 zł przy czym około 1.5 tony w 4 klasie łącznie od początku sortowania.jedna suszarnia 120 szpil Muller praktycznie 80% 4 klasa przez wciornastka.plus jakieś sciepy z innych kontenerów.srednia cena pewnie i tak spadnie bo spody nie ruszone.

Opublikowano

Panowie pytanie, mam zamiar przejść na uprawę hydroponiczną i tu pytanie jak byście teraz robili baseny to robili byście kilka/kilkanaście mniejszych basenów czy jeden duży basen bądź dwa i przejścia od boków i na środku, bez dzielenia tego jeszcze na mniejsze baseniki. Wiem że kiedyś właśnie robiło się dużo takich małych basenów. Teraz drugie pytanie jakby ktoś chciał się podzielić wszystkimi środkami/nawozami co daje przed puszczeniem tacek na wodę. Wiem że można dać cały nawóz 1kg/1000 litrów przed puszczeniem tacek na wodę, i pytanie czy jest to dobre rozwiązanie?  Następne pytanie, jakie tacki byście polecali na wodę ? Zależy mi żeby było jak najwięcej sadzonki na metrze kwadratowym. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi 

Opublikowano

Na dużą ilość sadzonek to tacki 228 240 260 styropian.ale najlepiej wtedy mieć dobrze wypoziomowane baseny i podkaszarke z kosiarki do trawy,szybko zacząć strzyc, pilnować żeby nie było nawalone nawozu bo rozsada początkiem maja szybko idzie do góry, wyciągnie się i bd słaba i wiotka.

U siebie mam plastikowe 210 tacki potrzeba naprawdę sporo na nie miejsca,baseny i wymiarach 2 chyba na 5 m mieszczą 42 tacki.zeby obsadzić tym z 8 ha tytoniu potrzeba 3 tunele: 7x27 7x15 i 5x12. I potem zależy jak powschodzi,ile wypadnie,czy się ślimaki i mrówki nie zadomowią w tunelu.ale wygody tam nie ma wszystko na scisk.

W lubelskiem mają lepszą wodę do hydroponiki początkowe ec wody jest niskie i nawet jak dasz kilo nawozu nie powinno zaszkodzić.u siebie mam ec 0.5 po dodaniu kg nawozu wychodzi 1.4 praktycznie,przy mocnym nasłonecznieniu czarnych tackach rosliny się" męczą ".dlatego u siebie dziele to na dwie dawki i potem dorzucam na chwilę przed pierwszym cięciem 200 gram siarczanu magnezu. Czyste palety,czysty opryskiwacz tunelowy bez żadnych wymyślnych nawozów i ma rosnąć.im więcej bd kombinowal tym bardziej popierd...

A i zrób sobie paki z takim lekkim luzem na 2 cm żebyś miał po włożeniu palet bo potem jak dojdzie folia woda zbyt duży ścisk nie jest dobry.a jeśli gdzieś zostanie Ci pusta przestrzeń w basenie na wodzie najlepiej zakrywać takie powierzchnie styropianem.jak zostawisz pusta luke nie zakryta do momentu wschodów mogą szybko rozwinąć się glony w wodzie i zahamują kiełkowanie pojedynczych nasion.

2 minuty temu, basserman1989p napisał(a):

Na dużą ilość sadzonek to tacki 228 240 260 styropian.ale najlepiej wtedy mieć dobrze wypoziomowane baseny i podkaszarke z kosiarki do trawy,szybko zacząć strzyc, pilnować żeby nie było nawalone nawozu bo rozsada początkiem maja szybko idzie do góry, wyciągnie się i bd słaba i wiotka.

U siebie mam plastikowe 210 tacki potrzeba naprawdę sporo na nie miejsca,baseny i wymiarach 2 chyba na 5 m mieszczą 42 tacki.zeby obsadzić tym z 8 ha tytoniu potrzeba 3 tunele: 7x27 7x15 i 5x12. I potem zależy jak powschodzi,ile wypadnie,czy się ślimaki i mrówki nie zadomowią w tunelu.ale wygody tam nie ma wszystko na scisk.

W lubelskiem mają lepszą wodę do hydroponiki początkowe ec wody jest niskie i nawet jak dasz kilo nawozu nie powinno zaszkodzić.u siebie mam ec 0.5 po dodaniu kg nawozu wychodzi 1.4 praktycznie,przy mocnym nasłonecznieniu czarnych tackach rosliny się" męczą ".dlatego u siebie dziele to na dwie dawki i potem dorzucam na chwilę przed pierwszym cięciem 200 gram siarczanu magnezu. Czyste palety,czysty opryskiwacz tunelowy bez żadnych wymyślnych nawozów i ma rosnąć.im więcej bd kombinowal tym bardziej popierd...

A i zrób sobie paki z takim lekkim luzem na 2 cm żebyś miał po włożeniu palet bo potem jak dojdzie folia woda zbyt duży ścisk nie jest dobry.a jeśli gdzieś zostanie Ci pusta przestrzeń w basenie na wodzie najlepiej zakrywać takie powierzchnie styropianem.jak zostawisz pusta luke nie zakryta do momentu wschodów mogą szybko rozwinąć się glony w wodzie i zahamują kiełkowanie pojedynczych nasion.

Wody lejesz do oporu do basenu po potrafi szybko odparowywać.tacki też nie mogą pływać z rozsądną dużo niżej od krawędzi paki bo rozsada bd Ci się wyciągać do góry,

Opublikowano

A na przykład jeśli cały nawóz powiedzmy 1kg/1000 litrów dam przed puszczeniem na wodę nic się nie stanie ? Są tu takie osoby co tak robią ? Coś jeszcze przed puszczeniem tacek na wodę się daje oprócz nawozu, wiem że chyba previcur ale nie znam dawki? A jak to wygląda kwestia pH, mierzycie czy to już nie ma takiego znaczenia ? Albo czy jeśli przed puszczaniem na wodę dam tylko i wyłącznie previcur a nawóz powiedzmy ten 1kg/1000 litrów dam w fazie krzyżyka też będzie okej ? A jakie wygląda kwestia zakwaszenia wody, jeśli dam sam previcur przed puszczeniem, trzeba to jakoś zakwaszać tą wodę jeszcze ? 

Opublikowano

Za fazą krzyżyka jest taki krytyczny moment że jeżeli go przegapisz to się rozsada zżółknie,ale to trzeba naprawdę się postarać żeby to pominąć.natomiast pierwszy raz jak miałem hydroponike w trakcie dodawania nawozów pominąłem jeden basen i z tydzień pływał w nim tytoń bez żadnego nawozu tylko sam previcur, w momencie gdy się zorientowałem że coś jest nie tak różnica była taka jakby dwa tygodnie różnicy w siewie było.potem ten basen poszedł na nasadzanie;p

.kazdy nawóz npk dodawany do wody ja zakwasza.jedni dodają pekacid do zakwaszenia wody drudzy nie.po takiej pełnej dawce kristalinu np pH powinno być już takie optymalne do rośnięcia tytoniu potem jeśli dodasz np siarczan magnezu woda dodatkowo się zakwasi i bd cacy.

Tak jak napisałem wyżej im więcej bd kombinował latał z miernikiem po tunelu tym gorzej;p jeżeli stosujesz np sam nawóz zrównoważony 18-18-18 to spokojniej z dawkami bo przy ciepłej nocy i pełnej dawce nawozu ten tytoń z dnia na dzień rośnie w oczach.trzrba ciąć hamować go jak zapowiadają mrozy bo po 4-5 strzyzeniach to już nie bd z czego uciąć żeby go przetrzymac.

Opublikowano
2 godziny temu, basserman1989p napisał(a):

Na dużą ilość sadzonek to tacki 228 240 260

Co z tego że będziesz miał dużo sadzonek jeśli będą one słabe. Najlepsze tacki na wodę to 210. Szybko się przyjmują i lepiej sobie radzą po wysadzeniu.

Opublikowano
54 minuty temu, grapen23 napisał(a):

Co z tego że będziesz miał dużo sadzonek jeśli będą one słabe. Najlepsze tacki na wodę to 210. Szybko się przyjmują i lepiej sobie radzą po wysadzeniu.

Dlatego ja też takich używam.sadzonka silna.wysadzalem część rozsady w tym roku z palet 240 i z 60 tacek 228. Źle przycięta, wyciągnięta, padały deszcze wszystko potem przyklepalo do ziemi i źle to nawet obrabiać, krótsza komórka tzn niska i mało w niej ziemi.patrzac nawet na tempo przyjmowania i jak to potem rosło najmniej braków po posadzeniu miałem ze swojej rozsady,a tak to w 240 gość co to chodowal nasrane azotu że sadzonka w rękach strzelala,228 tacki były robione na kristalonie tylko ale nie upilnowane cięcie bo sadzonkiaja sporo mniej miejsca trzeba je szybko i regularnie ciąć.po 3 cięciach prawie po 20 cm i nitka zero jakiegokolwiek hartowania rozsady.,.

1 minutę temu, basserman1989p napisał(a):

Dlatego ja też takich używam.sadzonka silna.wysadzalem część rozsady w tym roku z palet 240 i z 60 tacek 228. Źle przycięta, wyciągnięta, padały deszcze wszystko potem przyklepalo do ziemi i źle to nawet obrabiać, krótsza komórka tzn niska i mało w niej ziemi.patrzac nawet na tempo przyjmowania i jak to potem rosło najmniej braków po posadzeniu miałem ze swojej rozsady,a tak to w 240 gość co to chodowal nasrane azotu że sadzonka w rękach strzelala,228 tacki były robione na kristalonie tylko ale nie upilnowane cięcie bo sadzonkiaja sporo mniej miejsca trzeba je szybko i regularnie ciąć.po 3 cięciach prawie po 20 cm i nitka zero jakiegokolwiek hartowania rozsady.,.

Ledwo się drutowiec zmieścił;p 

Opublikowano

Czyli 0.5kg/1000litry wody Kristalonu 18-18-18 i 10ml/1000 litry wody Previcuru przed puszczeniem tacek na wodę i resztę nawozu 0.5kg/1000 litry w fazie krzyżyka i ma rosnąć? A jest może ktoś na forum kto daje pełną dawkę naowzu 1kg kristalonu przed puszczeniem? I jeszcze pytanie jest sens robić takie małe baseny jak kiedyś czy zrobić po prostu dwa duze baseny w tunelu bez dzielenia tego? A i jeszcze jedno jakich mierników używacie do mierzenia ph, EC?

Opublikowano

Ja nawet 1kg nie daje. Całość zamknięta w 600g kristalonu lub ultrasol. Na start 200g i w fazie krzyżyka 400g. Do wody previcur. Żadnych mierników nie używam. Co do basenów to jak masz równy teren to lepiej większe baseny, sprawniej idzie przycinanie kosiarką na stelarzu. Ja mam spadek terenu w tunelu i trzeba bylo dzielić na mniejsze baseny po 30 tacek 210. 

Opublikowano (edytowane)

My dajemyodrazu przed puszczeniem 1kg na 1000l, 10ml previciru i 100-200ml BlackJaka. Po pierwszym strzyżeniu dodajemy siarczanu magnezu chyba coś około 200g. Jak jest za niskie EC to dodaję jeszcze po 500g Kristalonu lub Plantafol. PH zawsze od 6.80 do 7 więc nie używam Pekacidu.

Edytowane przez Ventobacco94
Opublikowano

Jest różnica jak dasz coś na start a nie dasz nic.slabo odżywione siewki mają tendencję do wypadania.trzeba pilnować oprysku od grzyba w fazie krzyżyka i warunków w jakich jest prowadzony(nasłonecznienie temperatura)

Także ilu plantatorów tyle technik prowadzenia rozsady.najgorzej jest nasrać wszystkiego kombinować i latać jak głupi po tunelu z miernikiem.wazne jest wietrzenie rozsadnika zabiegi od grzyba i wciornastka.

Jeden duży czy dwa baseny na cały tunel to wygoda i Ameryka;p tylko pamiętaj,że jeżeli coś się wysra zesra to rozsada Ci padnie.z własnego doswiadczenia opryskalem raz roSadnik nie umytym do końca ooryskiwaczem i porażenie od chwastobojczego miałem tylko w jednym basenie,gdzie było 42 palety.dostala roślina dolistnie a co nie poszło w liście spłynęło po paletach i w basen.o dziwo tytoń urusl w polu ale w rozsadniku go schowalo, jedno strzyżenie i całkowicie wyhamowało wzrost ale sadzonka była tak sztywna i twarda jak po 3-5 cięciach.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Tobacco321 napisał(a):

Widzieliście ceny pelletu, szykuje się nieciekawa perspektywa jeśli ktoś jeszcze nie kupił.

Jest sezon jest zapotrzebowanie, towaru brakuje to na razie poszedł do góry. Byłem w mrówce to przede mną ktoś pytał lista kolejkowa😂 na farmerze pisali że z łuski słonecznika dużo tańszy i podobny energetycznie. Trzeba będzie szukać ewentualnie alternatywy

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
2 godziny temu, STIG13 napisał(a):

na farmerze pisali że z łuski słonecznika dużo tańszy i podobny energetycznie. 

Oni mają pojęcie teoretyczne. Nie polecam pelletu ze słonecznika. Nie znam nikogo zadowolonego z tego pelletu a kilka osób próbowało. Szybciej zwrócili niż kupili....

Opublikowano

Zawsze w sezonie grzewczym ceny szybują do góry. Zobaczymy jak to będzie wyglądać bliżej lata. Nie ma jeszcze co panikować jeżeli chodzi o suszarnie, co innego jeśli  trzeba na ogrzanie domu. Z groszkiem też widać jest problem bo zamówiłem do domu przez internet 2tyg temu paletę i problem mają zamówienie zrealizować. 

Opublikowano
5 godzin temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Nie było by mrozów to i nie było by takich cen. 

Wczoraj w radio słyszałem że soli drogowej wszędzie brakuje, dopiero ma przypłynąć statkiem w drugim tygodniu lutego 

Akurat jak odwilż przyjdzie...dobrze że mam spory zapas drewna bo zimnoby było w CH...i w ręce też;) ziemie kupujecie klassman czy agrisa?

Opublikowano
6 godzin temu, STIG13 napisał(a):

Jest sezon jest zapotrzebowanie, towaru brakuje to na razie poszedł do góry. Byłem w mrówce to przede mną ktoś pytał lista kolejkowa😂 na farmerze pisali że z łuski słonecznika dużo tańszy i podobny energetycznie. Trzeba będzie szukać ewentualnie alternatywy

Mało słów a dużo treści. Takich właśnie wypowiedzi tu brakuje 

Opublikowano
1 godzinę temu, basserman1989p napisał(a):

Akurat jak odwilż przyjdzie...dobrze że mam spory zapas drewna bo zimnoby było w CH...i w ręce też;) ziemie kupujecie klassman czy agrisa?

Tylko klassman. Nigdy problemów nie ma. Agaris miałem to chwastów pełno....