Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Np łukowa tabacco za faktury zapłacone dawno, to co obiecywali wyrównać do pewnej kwoty już znajomi mają na koncie, sam nie sprawdzałem ale już agronom przywiózł mi fakturę korygująca. Trzeba czekać cierpliwie, jak inne firmy to w niektórych problem z fakturami ze stycznia mają znajomi 

Opublikowano

Do jedynki chyba 25.50.i chyba do pierwszych 3 klas jest wyrównanie.ale przez opóźnienia na fakturach, wyrównanie i pewną część gotówki z regularnych faktur i tak zjadła inflacja.jesli ktoś sprzedał bez żadnych wyrównań 1 klasę po 22 i potem drogo pokupil środki produkcji jest jeszcze bardziej rozczarowany 

Opublikowano (edytowane)

Może tak źle nie będzie.ale kokosów też nie przewiduje wyjdzie podobnie pieniędzy z ha przy większych kosztach.bardziej tego tytoniu bd mniej przez pogodę po sadzeniu niż brak wody.w tamtym roku było też sucho a wydajność z ha była ładna i jakość.w tym roku po oberwanych spodach widzę na 75% pól początki wirusa kartoflanki, deszcze i parnota poczatkiem lipca zrobiła warunki dla mszycy.

*a po trzecie primo ultimo *firmy będą raczej zainteresowane kupnem towaru taniej jak drożej także wcześnie ruszą z wykupem przy cenach z kontraktacji a jak ludzie będą trzymać towar w nadziei że zdrożeje to taniej wyjdzie im telefoniczne windykowanie plantatorów "że jak to, nakontraktował a nie przywozi" niż podnoszenie cen.

Podzwonią ,pojeżdza,naobiecuja tak jak w ostatnim roku;)

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Macie jakieś doświadczenie z poplonami jakie można zastosować pod tytoń żeby leżały do wiosny ? Złe mam doświadczenia z orka wiosenna pod tytoń nie wychodził u nas tytoń po takiej orce :/

Opublikowano

Miałem owies i grykę. Stanowisko super ale na drugim roku robak straszny. Tego roku również owies i grykę ale zdecydowanie później będę siał i wcześniej orał a efekt jaki będzie powiem za rok

Tylko rok do roku nie równy, zwlaszcza na słabych glebach 

Opublikowano

Żyto jest dobre u siebie sialismy i się sprawdziło.niestety warunki pogodowe i brak przesiania żytem na zimę trochę trochę odbija się momentami na działkach gdzie jest 3-4 raz tytoń i wlewało po kilka razy dość obficie.jednak jak jest trochę więcej materii organicznej a nie tylko badyl z poprzednich lat roslina lepiej sobie radzi na tych naszych ziemiach.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Aroo22 napisał:

Aż tak ci się spieszy ze sprzedażą? Pewnie w sierpniu niektóre firmy ruszą, jak to zwykle bywało. 

Jeszcze go nie wyj***" żadna firma to się pcha przed"somsiada" żeby być pierwszy;)

Powoli jeżdżą nagabują obiecują a na końcu i tak kogoś wydymają..albo na początku.

Nie będę mówił czy się lepiej wstrzymać że sprzedaża czy nie ale nie sądzę żeby w tym roku ktoś kto zda we wrześniu był aż tak w plecy z piniendzami jak plantatorzy z ubiegłego roku co spieszyli się że sprzedażą.firmy czują rynek i wiedzą i widzą że na zbożu piniendzy nie ma a jak nasadziles machorki to i tak sprzedać musisz. tam w d*pie będą mieć Twoje koszty wysiłek i ile płacisz pracownikom, na kontraktacji cenę znałeś .... Taki szacunek przez zęby żebyś sadził dalej,jadł i szybko nie zdechł:p,bo nie bd komu sadzic 

Edytowane przez basserman89
Opublikowano

Panowie spokojnie .Pytanie nie świadczy o tym kto i kiedy sprzedaje.To ze pytam to nie znaczy ze musze juz sprzedawać. Ale tak na marginesie mnie nie interesuje kto i kiedy sprzedaje .Gdy ktoś zainwestował w jakiś zakup może potrzebować kasy np na kredyt .Także spoko to przyjmujcie .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Henio23 napisał:

Panowie spokojnie .Pytanie nie świadczy o tym kto i kiedy sprzedaje.To ze pytam to nie znaczy ze musze juz sprzedawać. Ale tak na marginesie mnie nie interesuje kto i kiedy sprzedaje .Gdy ktoś zainwestował w jakiś zakup może potrzebować kasy np na kredyt .Także spoko to przyjmujcie .

To był taki lekki żart z mojej strony;) ja też rozumiem że pewne sprawy trzeba ogarniać na bieżąco żeby chociaż w przyszłym sezonie mieć kapkę lżej.ale uwierz mi wielu teraz zrywa z poczuciem "wyjeb..." za poprzedni sezon.Pm też szybciej wystartuje narazie "badajo" ilu chętnych bd do sprzedaży na początku 

Opublikowano

Ja kolego z ostatniego sezonu jestem mega stratny za ich przekrety.Ciekawy jestem dlatego co w tym roku wymyślą. Jaki mają kolejny chwyt na plantatorów,bo szczerze tytoniu jest mało. Ciekawe czy do nich dotarło. 

Opublikowano
4 godziny temu, Henio23 napisał:

Ja kolego z ostatniego sezonu jestem mega stratny za ich przekrety.Ciekawy jestem dlatego co w tym roku wymyślą. Jaki mają kolejny chwyt na plantatorów,bo szczerze tytoniu jest mało. Ciekawe czy do nich dotarło. 

Widzą co jest na polach dlatego jeżdżą i zachęcają..za chwilę będą pisać że w związku z dużym zainteresowaniem plantatorów muszą wcześniej ruszyć że skupem;) większość jeszcze "d*pa boli" lub powoli przestaje po sprzedaży zboża a tu już inny rodzaj bólu się zbliża 

Opublikowano
Dnia 19.07.2023 o 19:40, basserman89 napisał:

....w tym roku po oberwanych spodach widzę na 75% pól początki wirusa kartoflanki, deszcze i parnota poczatkiem lipca zrobiła warunki dla mszycy.

Bedziesz pryskał jeszcze na choroby grzybowe??

Kiedyś pisano tu na forum  o środkach typu Luna sensation i Switch lub Amistar.

Stosujecie je w tym sezonie? Ja jestem juz po 2 zrywaniu i widze ze zaczynają sie pojawiac "kropki". 

Opublikowano

Kropki to były u mnie przy pierwszym zrywie. Teraz już nie mam. Pryskalem Airone ale czy to pomogło czy samo przeszło to już nie wiem. Na kolejne liście na szczęście nie przeszło. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał:

Bedziesz pryskał jeszcze na choroby grzybowe??

Kiedyś pisano tu na forum  o środkach typu Luna sensation i Switch lub Amistar.

Stosujecie je w tym sezonie? Ja jestem juz po 2 zrywaniu i widze ze zaczynają sie pojawiac "kropki". 

Wszystkim co się dało od grzyba prysnąć i na inne dolegliwości gospodarz pozabezpieczal, ale niestety mamy blisko sami ziemniaki a w innym miejscu ktoś ma blisko naszej uprawy i coś się z kartoflanki trafia. Mamy jakiś hektar oberwane drugich liści to po wysuszeniu bd widać czy to twardzikowa gdzieś się władowała,stosowaliśmy Lunę więc narazie jestem spokojny.od kropek plamek było zastosowane "takie coś" i na polach gdzie w poprzednim roku był z tym problem śladu nie ma.

• Thanks 1
Opublikowano

A takie coś tam wcześniej wspomniane to infinito dawka 1,5 na ha.kiedys gdy był dostępny stosowało się ekonom ale przy braku opadów po oprysku do momentu pierwszego rwania środek potrafił pozostawać na liściach.marl masz chyba zapchaną skrzynkę bo PW nie można wysłać:p 

1 godzinę temu, toma188199 napisał:

Witam, podpowie ktoś czym najlepiej wiązać kartony z tytoniem? 

1 godzinę temu, toma188199 napisał:

Witam, podpowie ktoś czym najlepiej wiązać kartony z tytoniem? 

Taśmą do bandowania i bandownicą próbował ktoś?

Opublikowano

Można też mieć taśmę do bandowania naciągana czymś jak pasy transportowe ale te małe z mała sprzączka,potem jest to zgrzewane czymś jak prostownica do włosów, widział ją coś takiego i takim robił dawni temu za gramanico.sznurek też jest dobry u nas przez tam pewne perypetie kolejny rok będzie sprzedaż tradycyjna w belkach.