Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, STIG13 napisał:

Panowie i panewki

Udanego nowego roku ;) taniego opału, prądu, pracy a drogiego surowca :) i żeby przelewy w terminie przychodziły 

Wzajemne :). Co do przelewów ważne żeby przychodziły.czasem lepiej poczekać mc jak taniej oddac bo "kasa" do tygodnia :p.

Opublikowano

SLOMEX-TOBACCO informuje, ze od dnia 02.01.2023 wprowadzona zostala premia do 1 kg do klas: 1A- 5,50 zl = 28,50 zl 1- 5 zl = 26,00 zl 2- 5,50 zl = 24,50 zl 3A- 5,50 zl = 22,00 zl Zapraszamy.

Opublikowano

Niech podnoszą. 

Jedynie co udało się napewno kupić taniej przed powrotem VAT to SOR.Obajtek i społka zagrali w ch... po całości, ciekawi mnie jeszcze jak na nawozach to wyjdzie bo cześć zakupiona była w sierpniu a reszta, głównie azot dodatkowy pod tyton czy na zboża w okresie świątecznym.cukier pod hydroponikę w większości jeszcze sprzed ponad roku.jak zobaczyłem nowe ceny to ja go pierd...

Nie będę pytał o to ile macie jeszcze tytoniu w magazynach ale zapytam o zboże.bo u mnie jest ponad 15 ton a cena na skupie leci tylko w dół i cholera wie co bd za 2 mc.

Najpierw jeb....wywozili nam nawozy na wschód,  potem kazali "milony "za azot płacić teraz zasypuja nas czym się da z Ukrainy.tam władza chociaż ma trochę rozumu i zakazała eksportu nawozów.a u nas co się dzieje  ?

Opublikowano

Witam.Teraz wyraźnie widać jak naprawdę firmy ttytoniowe są biedne.Do ilu mogą podnieść ceny .Same niszczą plantatorów. Ale przecież zawsze można przy tłumaczeniu powiedzieć 'ciemnej masie ze wsi ' ze zagranica robi problemy z kasa .

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, basserman1989p napisał:

Niech podnoszą. 

Jedynie co udało się napewno kupić taniej przed powrotem VAT to SOR.Obajtek i społka zagrali w ch... po całości, ciekawi mnie jeszcze jak na nawozach to wyjdzie bo cześć zakupiona była w sierpniu a reszta, głównie azot dodatkowy pod tyton czy na zboża w okresie świątecznym.cukier pod hydroponikę w większości jeszcze sprzed ponad roku.jak zobaczyłem nowe ceny to ja go pierd...

Nie będę pytał o to ile macie jeszcze tytoniu w magazynach ale zapytam o zboże.bo u mnie jest ponad 15 ton a cena na skupie leci tylko w dół i cholera wie co bd za 2 mc.

Najpierw jeb....wywozili nam nawozy na wschód,  potem kazali "milony "za azot płacić teraz zasypuja nas czym się da z Ukrainy.tam władza chociaż ma trochę rozumu i zakazała eksportu nawozów.a u nas co się dzieje  ?

Ja się wyłamałem i na szczęście dużo w żniwa sprzedałem. Ale jeszcze ze sto ton pszenicy leży. Teraz kwestia kiedy wypchać. Dużo ludzi większość trzyma. Big bagi kupowali aby składać. Jakoś to trzeba rozłożyć w czasie. Nowa przyczepa niedługo dojedzie i chyba będę wywoził chociaż część.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
3 godziny temu, basserman1989p napisał:

Niech podnoszą. 

Czasami mam wrażenie ze plantatorzy chcieliby mieć nawozy w cenie z przed dwóch lat a ekogroszek po 600 zł / tona a za tytoń dostawać 33 zł z VAT tak jak jest teraz. Po to firmy nam płacą takie stawki bo wszystko zdrożało i do tych cen trzeba się przyzwyczaić pellet po 630 paleta już nie wróci …

Opublikowano
5 minut temu, AndrzejTyton napisał:

Czasami mam wrażenie ze plantatorzy chcieliby mieć nawozy w cenie z przed dwóch lat a ekogroszek po 600 zł / tona a za tytoń dostawać 33 zł z VAT tak jak jest teraz. Po to firmy nam płacą takie stawki bo wszystko zdrożało i do tych cen trzeba się przyzwyczaić pellet po 630 paleta już nie wróci …

"Wszystko" to dopiero zdrożeje. Bardziej chodziło mi o sytuację ze zbożami bo jest mało optymistyczna, nie mamy tego dużo ale jednak.a suszymy narazie,tylko drewnem, które aż tak mocno nie zdrożało tylko różnie z nim bywa ,z jego dostępnością w LP.

A patrząc od strony firmy skupujacej to chcieliby kupić jak najwięcej za jak najniższą cenę.te 30 zł za kilo lepszego tytoniu to po odliczeniu wszystkiego szału nie zrobi.kilka tys zł na same sor, ok 23 tys nawozy przy 14 ha gosp gdzie nie zawsze co roku na każde pole coś się sypie, prąd ok 10 tys przy 10 kw fotowoltaiki ,opał chyba tez wyjdzie ponad 20 jak dobrze się podolicza każdy transport plus ten do ogrzania domu.

No chyba ze Andrzeju podzielasz zdanie takiej jednej biznes -łomem która ostatnio próbowała wywołać gownoburze na grupie tytoniowej.ja rozumiem święta sylwester kac, jakaś sałatka się tej Pani została zjadła ,zaszkodziła.ale juz tak na poważnie takie "durnoty "wypisywać to naprawdę pod chorobę dwubiegunową się kwalifikuje. .

Ale jak to wałesa powiedział "ale my się nie damy ":)

Opublikowano
9 godzin temu, AndrzejTyton napisał:

Wiesz kolego.Taka mała dorada w nowym roku. Jak masz problemy zdrowotne np na nogi lecz się bo na głowę u Ciebie Stanowczo za późno. To ocena twoich opisów. 

Opublikowano

Kolego oblicz z tego netto .Następnie policz ile osób w gospodarstwie pracowalo.Ile godz na dobę i wtedy wyjdzie pęsja na miesiąc. Chcąc to sprawiedliwie obliczyć. Nie mowie ze 30 to słabo jest okej cena na obecne rozchody.Ale tak jak pisałem kiedyś powtórzę obecne zamieszanie z cenami robią same firmy .Myślałem że zależy im na plantatorach bo to dla nich być lub nie .Ale niszczą na max .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, AndrzejTyton napisał:

Jeśli ktoś jeszcze nie kupił nawozów to chyba powinien się wstrzymać bo cena gazu na giełdach runęła w dół . https://pl.investing.com/commodities/ice-dutch-ttf-gas-c1-futures
Heniu chodzi mi o to ze mam sąsiadów którzy płaczą ze nie stać ich na ekogroszek a sprzedali 25 ton tytoniu powyżej 20 zł średnio.

Właśnie tak nie do końca wiadomo co zrobić z tymi nawozami.patrzyłem na daty produkcji na workach poszczególnych nawozów i były produkowane w czasie i okresie gdzie cena gazu jeszcze była optymalna.rozumiem decyzję Anwilu czy Yara o czesciowej lub całkowitej zatrzymanej produkcji bo gaz był wtedy max drogi.ale po cenie azotu kupionej chwile temu w okresie produkowania go w dość niepewnym momencie ale zapewne na podstawie surowca kupionego wcześniej nie ma tam żadnej logiki rynkowej.gaz kupiony tanio cena nawozu spora, droższy gaz o 20-30 procent cena ta sama lub różnica znikoma.

Ciekawe co orlen i spółka z obsrajdkiem na czele zrobi z "nadmiarowymi " zyskami. Pewnie pójdzie połowa na biedne dzieci,  służbę zdrowia,i wiele innych problemów współczesnej Polski. Zastanawia mnie tylko jedno. Kiedy prezes lub sasin ogłosi ze nie będzie premi dodatków i bonusów za wspaniałe wyniki SS P (spółek skarbu Państwa ) ,w momencie jak juz je wypłacą,  czy po argumentacji ze im się "należy".

Opublikowano
AndrzejTyton napisał:

Jeśli ktoś jeszcze nie kupił nawozów to chyba powinien się wstrzymać bo cena gazu na giełdach runęła w dół . https://pl.investing.com/commodities/ice-dutch-ttf-gas-c1-futures
Heniu chodzi mi o to ze mam sąsiadów którzy płaczą ze nie stać ich na ekogroszek a sprzedali 25 ton tytoniu powyżej 20 zł średnio.

Ceny ropy też na światowych rynkach była niska a u nas w Polsce nic nie spadała. Robili nas Polaków w balona płaciliśmy średnio ponad złotówkę więcej za litr. Tak samo jest z nawozami. Potem chwalą się ile to oni niby dają a to 13 a to14 iinne ale najpierw nam zabrali.

Opublikowano

Handlarze z cenami nawozów robią co chcą ale jeśli ktoś nie kupił przed podwyżka VAT to raczej nie powinno być drożej. Ceny SOR po 1 stycznia we wszystkich sklepach internetowych podrożały o VAT . 

Opublikowano
1 godzinę temu, AndrzejTyton napisał:

Handlarze z cenami nawozów robią co chcą ale jeśli ktoś nie kupił przed podwyżka VAT to raczej nie powinno być drożej. Ceny SOR po 1 stycznia we wszystkich sklepach internetowych podrożały o VAT . 

Dokładnie z sor tak się stało i w internetowych i w tych stacjonarnych jest jak na dzisiaj drożej.z nawozami bd różnie wg mnie zależy kto gdzie i za ile kupił i czy sprzedawca się miał "praktyk "u obsrajdka, jeśli miał to sytuacja bd podobna do "orlenowskiego " cudu cenowego z ON