Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zaznaczam że tytoń sądzę co roku na tym samym polu ale u mnie to było tak. Cztery lata temu wszystkie pola pryskałem Dursbanem w dawce tak jak na etykiecie a robak zjadł mi około 20 procent tytoniu po prostu miał wtedy żer (ma go co kilka lat) i wtedy nawet Dursban nie pomoże. Po drugie Dursban żeby był skuteczny to po oprysku odrazu musi być zmieszany z ziemią. Od trzech lat nie pryskam niczym od robaka i nie zjadał mi tytoniu wiem że niedługo znowu trafi się rok że będzie miał żer i wtedy będzie dużo poprawiania. 

Poczytajcie jak producenci ziemniaków zmagają się z tym szkodnikiem.

Edytowane przez tomek105
Opublikowano

nie na każdej działce są drutowce tam gdzie mają siedlisko to nic ich nie ruszy jedynie podlewanie dawno tak robiłem szedł Dursban i Bi 58 wychodziły do wierzchu i zdychały teraz szedł oprysk pola z wymieszaniem gleby 4 , 5 l Dursbanu na ha ze 3 % drutowców jeszcze żerowało a teraz nie ma środka i na starcie plantację będą niszczyć 

Opublikowano (edytowane)

ja mam na dwoch UV 10 i dzis zamawialem na nowy,14m x33 plus dwie folie 6x33 kiszonkarskie i w 2 kolach sie zamyka plus przeslanie,jutro stawiamy konstrukcje nowego.folia jest zamowiona ale pewnie przyjdzie po niedzieli to bede zapewne napelnial tacki sianie po niedzieli do wielkanocy bedzie posiany,sam zastanawiam sie czy nie zamowic jeszcze jakiegos pieca bo niepewna ta pogoda w tym roku.teraz mocno chlodno i wieje ale i koncem kwietnia ochlodzenie jest zapowiadane.

535 888 020 zamawialem pod tym nr nazwy firmy nie znam ,dostalem tylko nr od innego plantatora 3 lata temu ale jakos towaru dobra , moge polecic ,duzo taniej ja u konkurencji plus jak chceta zgrzewaja sznurek.

foli nie kupuje u lokalnych dostawcow bo jak sie kiedys na obszy dowiedzialem 'panie nie ma takiej foli jak UV 10 '...swiat by sie chlopu zalamal jakby sie dowiedzial ze sa nawet i uv 12

Edytowane przez basserman89
Opublikowano
29 minut temu, dragonmt852 napisał:

Pytanie do osób co maja hydroponikę, co robicie z wodą po wysadzeniu rozsady na pole?

w pierwszym roku jak mialem nawadnialem okolice tunelu w ubieglym odparowala sama:D 

Opublikowano
18 godzin temu, mixolss napisał:

Cisza na forum , pewnie wszyscy tunele przygotowują. siejecie już czy może w tym roku troszkę później żeby nie było powtórki z zeszłego roku?

nic nie przygotowuje sieje w tym roku najpóźniej jak tylko można 25 marca zima ma się dobrze jak będzie w kwietniu cieplej to szybko wzejdzie

18 godzin temu, max95 napisał:

Ja w sobotę zamierzam siać tytoń piec do grzania przygotowany,jeśli będą mrozy oby nie.

jakie ceny na berleja w PMP ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Mariusz2903 napisał:

nic nie przygotowuje sieje w tym roku najpóźniej jak tylko można 25 marca zima ma się dobrze jak będzie w kwietniu cieplej to szybko wzejdzie

jakie ceny na berleja w PMP ?

No właśnie cisza ,nic nie wiadomo nie ma się co spodziewać podwyżek, cytuję delegata tak mówił przy dawaniu siania,chyba że będzie bąba i ceny wystrzelą ja ograniczyłem u nich kontrakt o 60 procent więc jest luz,mam kontrakt w innych firmach.

Opublikowano
1 godzinę temu, max95 napisał:

No właśnie cisza ,nic nie wiadomo nie ma się co spodziewać podwyżek, cytuję delegata tak mówił przy dawaniu siania,chyba że będzie bąba i ceny wystrzelą ja ograniczyłem u nich kontrakt o 60 procent więc jest luz,mam kontrakt w innych firmach.

gdzie się przeniosłeś z berlejem i jakie masz odmiany na ten rok ?

ja mam TN 90 TN 86 I Bms 10 był jeszcze Bms 14 i TN 87 ale ta ostatnia odmiana to chyba nie za bardzo 

Opublikowano
8 minut temu, Mariusz2903 napisał:

gdzie się przeniosłeś z berlejem i jakie masz odmiany na ten rok ?

ja mam TN 90 TN 86 I Bms 10 był jeszcze Bms 14 i TN 87 ale ta ostatnia odmiana to chyba nie za bardzo 

Do ultp i słomex nasiona bms14 do ultp,pmp tns,słomex dowolną odmiana oni nasion nie dają,jak wychodzi ten bms bo pierwszy raz go sieje.

Opublikowano

Bms 10 Bms 14 raczej jasnobrunatny z tym że pierwsze zbiory i środki żółtawy pod wierzchołki i wierzchołki raczej brunatny i czerwonobrunatny ale to zależy od roku i rodzaju gleby na dobrej klasie wyjdzie ciemny a na piachu jaśniejszy 

Opublikowano
29 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Bms 10 Bms 14 raczej jasnobrunatny z tym że pierwsze zbiory i środki żółtawy pod wierzchołki i wierzchołki raczej brunatny i czerwonobrunatny ale to zależy od roku i rodzaju gleby na dobrej klasie wyjdzie ciemny a na piachu jaśniejszy 

Ja mam gleby 1 do 4 klasy,a z nawożeniem jak potrzebuje dużo azotu,oglawiasz go,jaki miałeś plon z tej odmiany

Opublikowano
19 godzin temu, max95 napisał:

Ja mam gleby 1 do 4 klasy,a z nawożeniem jak potrzebuje dużo azotu,oglawiasz go,jaki miałeś plon z tej odmiany

azotu trzeba dać w normie jakieś 100 N czystego obcinam kwiat jak mam czas wierzchołek na pewno będzie cięższy i szybciej dojrzewa o plon za ubiegły rok nawet nie pytaj zobaczę w tym to ci napisze 

Opublikowano
Dnia 11.02.2021 o 10:03, Miran napisał:

To jeszcze nic. Nasz resort rolnictwa proponuje aby niezwiązana do tytoniu została w nowym budżecie i była brana dalej z lat 05/06. 

https://www.google.com/amp/s/www.agrofakt.pl/platnosci-bezposrednie-wpr-2023-2027/amp/

Wiadomo cos więcej o tych płatnościach po 2022 roku? Były konsultacje do planu strategicznego ale nie znalazłem wyników. Planowano utrzymać tak jak było w 2006 roku. Wie ktoś coś? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Marl napisał:

Wiadomo cos więcej o tych płatnościach po 2022 roku? Były konsultacje do planu strategicznego ale nie znalazłem wyników. Planowano utrzymać tak jak było w 2006 roku. Wie ktoś coś? 

za możliwością przedłużenia krajowego wsparcia uzupełniającego głosowało 471 europosłów przeciw 178 wstrz. 46 wsparcie przyjęte do 2027 roku na obecnym poziomie jeśli Rada UE i KE to zaprobuje to pewne 

dwie poprawki 1 o powiązaniu wsparcia z produkcją tytoniu 2 o możliwości interwencji na rynku tytoniu przepadły głosami europosłów z niemiec