Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@maxi777 mogę zgodzić się z tobą ale tylko w przypadku gdy ten kombajn w ciągu sezonu zdąży dostać porządnie w pi**ę np jeśli wykasza 100-150 ha, ale jeśli ma w ciągu roku do obrobienia 20-40 ha to taki zachodniak to bankructwo...

Przy małym areale bankructwo (a raczej rozrzutność) to tankowanie bizona. Nie wiem jak mercator, ale MF 206 pod tym względem bije bizona na głowę. A ceny części wcale nie są przerażające.

Opublikowano

A co sadzicie o Johnie Deere 330 niedeleko obok mnie gostek sprzedaje bez kabiny i sieczkarni z 80 roku, rząda 10 000PLN. Trochę wąski bo niby tylko 2,4 m heder. Czy można do niego dokupić sieczkarnię i ile by to kosztowało ?????

Opublikowano

@tracker nie wiem czy nie będzie miał ten jd za ciężko z sieczkarnią :D Ja bym ci polecał któregoś z MF z seri od 187 do 407 ;) Ja posiadam mf 307 i na niego nie narzekam dobrze chodzi troche było grzebania ale to wiadomo że nikt idealnego nie sprzeda. Bardzo ładnie czyści i w sieczkarni daje rade. Z częściami jest tak że się spokojnie dostanie. ;)

Opublikowano

A co sadzicie o Johnie Deere 330 niedeleko obok mnie gostek sprzedaje bez kabiny i sieczkarni z 80 roku, rząda 10 000PLN. Trochę wąski bo niby tylko 2,4 m heder. Czy można do niego dokupić sieczkarnię i ile by to kosztowało ?????

Nie daj się oszukać te JD były robione do 69roku. Za taką cenę moim zdaniem dobry by był fortschritt,tani i części dostępne.

Opublikowano

Faktycznie JD 330 były robione do 69 roku , choc w niektórych danych podają że do 1974.

To jaki kombajn polacacie o szerokości ok 3m, z sieczkarnią i w rozsądnej cenie - do 20 000 pln????

Bardziej mnie interesują zachodnie proszę markami i modelami.

Opublikowano

na mały areał to dominator claas z serii 50 i 60 john deere seri 900 a z forszaja e 512 new hollanda nie wiem bo nikt tu w okolicy nie ma !!prożba ktoma seri new hollanda 1500 i 8000 niech powie więcej??

Opublikowano

Ja mam NH 8030,i taki areał jak w temacie.Zrobiłem drugie tyle na usługach,a w przyszłym roku planuje więcej.

Chyba,że znów pogoda będzie kiepska w żniwa i nie wyrobie z czasem,bo jeszcze pracuje na etacie.Kombajn ma

silnik iveco 90KM,ze spalaniem mieści sie w 10l bez sieki,bo nie ma :P Po wymianie podejrzanych pasów,dwóch

łożysk nie miałem żadnej awarii w czasie sezonu.Wyleciał mi palec ze ślimaka i to wszystko.Koleżka ma NH 133

i też nie staje w czasie żniw.Sprzęt jest nieduży i sama mechanika,rozsądnie zbudowana,więc naprawy są

proste.TRACKER poleciłbym Ci NH 1520 z 3m hederdem.mam takiego na oku :P

Opublikowano (edytowane)

Witam jestem nowy na tym portalu i szukam porad. mam zamiar kupic kombajn zbożowy ale nie moge sie zdecydowac, myslę nad bizon Z056, new holland podobny do bizona, fahr M1200 żeby miał heder od 3.60 do max 4.20 i sieczkarnie do słomy i był w miarę wydajny. Prosiłbym o pomoc w wyborze dobrej maszyny bo to będzie mój 1 kombajn z góry dziękuję i pozdrawiam.

Edytowane przez Matey
capslock
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Podaj więcej informacji i budżet.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Sąsiad ma bizona??

W naszym Z050 od chyba 4 lat nie wymieniliśmy żadnego łożyska, podajniki oryginalne, wymieniony tylko łańcuch od zbożowego. Poprzednie 2 sezony bez awarii, w tym sezonie pęknięta rurka od hydrauliki i to chyba wszystko. Rocznik 1972...Spalanie 10-12 l/h na górzystych polach.

Opublikowano

Witam jestem nowy na tym portalu i szukam porad. mam zamiar kupic kombajn zbożowy ale nie moge sie zdecydowac, myslę nad bizon Z056, new holland podobny do bizona, fahr M1200 żeby miał heder od 3.60 do max 4.20 i sieczkarnie do słomy i był w miarę wydajny. Prosiłbym o pomoc w wyborze dobrej maszyny bo to będzie mój 1 kombajn z góry dziękuję i pozdrawiam.

przedział cenowy to do 25000zł

Opublikowano

Witam, nie chciałem zakładać nowego tematu więc tu pisze ;[ . Czy heder 5.10 m nie jest za duży do New Hollanda 1550, oraz czy opłaca się kupić taki kombajn za 35000 zł? :)

5.10 tylko i wylacznie jesli masz slabsze ziemie i plon 5-6t/ha to wiekszy heder bedzie dobry, przy czym nawet przy wiekszym plonie mozna kosic takim duzym tylko wolniej na polu obywa. Co do ceny za 35 tys musi byc przyslowiowy "lizak" czyli stan bardzo dobry i chodzi mi glownie o blachy i elementy mlocarni, sita itd. Lozyska i paski sie zurzywaja wiec nie ma co liczyc na super stan.100% lozysk napinaczy bedzie do wymiany ale to juz chyba taka tradycja w NH.Koszt jedenj sztuki to 10 pln i roboty malo wiec nie trzeba soe zrazac tylko sie dobrze targowac i kupowac.

Opublikowano

Dzięki szczewko za odpowiedź. Mógł byś jeszcze powiedzieć jak byś miał do wyboru NH 1550 i NH 8040 to który byś wybrał? ;[ Kombajn by pracował na 25ha plus 30ha usług. W 1550 jaką pojemność ma zbiornik na ziarno?

Opublikowano

Gdybym mial do wyboru to kupiłbym 8050 z separatorem i takiego radze ci poszukac gdyz nie wszystkie mniejsze 80xx maja separator, tylko wersje ponad 8060 w wiekszej ilosci sa z separatorem. My użytkujemy 8070 od dwoch sezonów i jestesmy bardzo zadowoleni z wydajnosci i niskiego spalania.

1550 ma pojemnosc 3500litrow czyli jakies 2,5 tony dobrej pszenicy.

Przy poszukiwaniach kombajnu nie sugeruj sie bron boze rocznikiem tylko stanem technicznym.lepiej kupic zadbanego 1550 niz zajechanego 80xx tylko dlatego ze jest nowszy.