Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich. moze tu ktos moze mi udzielic wskazowek odnosnie wskaznika temperatury. nie dziala mimo wymienionego czujnika a gdy sprawdzalem na krotko to wskazówka skacze.

Opublikowano

Witam, koledzy powiedzcie czy problem szarpiacego sprzegla to wina pompy?, czy moze znacie jakies inne przyczyny?, powiem tyle ze np. przy 900 obrotach to wystepuje czesto i naprzyklad jak ruszam z tych obrotow to jak juz wiem ze szarpnie (to tak wyprobowalem)dodaje obrotow i jakby plynniej ruszal, a moje drugie pytanie jest taki, co moze swiadczyc o zbyt niskim cisnieniu w tym ukladzie niskiego cisnienia do ktorego raczej tez nalezy sprzeglo pomozcie bo to szarpanie nie jest zbyt przyjemne dla mnie jak rowniez dla skrzyni biegow, dzieki za pomoc

Opublikowano

ja mam świeżo kupiony MF 6160 i mam kilka pytań:

1) czym wkleic uszczelki na szybach przy drzwiach na jaki klej ??

2) mam do ustawiania obraty wałka 540 i 1000 zarówno w kabinie i taki przełącznik z tyłu ciągnika czy zmieniając obroty na 1000 mam w 2 miejscach zmieniać?? mechanik mówił że z tyłu to sie robi mechanicznie a w kabinie to informacja dla komputera

3)kontrolka od zająca świeci jeszcze kilka sekund po wyciągnięciu kluczyka czy u was też tak jest??

Opublikowano

a jeszcze nie świecą mi halogeny z przodu te 4 do góry wszystkie inne światła zrobiłem. Problem jest taki jak z boku kierownicy wyciągnie się tą osłone to są bezpieczniki i tam są 3 czarne kostki i jedna ta od tych halogenów jak włącze te halogeny to ona piszczy jak to naprawić?? da sie ją rozebrac tam jest jakaś spręzynka i inne części elektryczne. oraz ile może kosztować gniazdo hydrauliki zewnętrznej bo jedno mam puste bez wkładu a w jednym nie moge włożyć szybkozłączy bo w ciągniku mam 3 wajchy a z tyłu 6 gniazd plus swobodny spływ i obojetnie w który zestaw szybkozłącz podłacze balociare zawsze jedna wajchą mi podnosi klape

Opublikowano

Można. Ale lepiej zalać turdusem, bo jest też dobry, a tańszy. Może się okazać, że silnik bierze olej, to wtedy na dolewkę turdus kupisz wszędzie, a z BP może być problem. Wg mnie lepiej BP zostawić na czarną godzinę, może czasami jakiś wąż na polu strzelić, to z niskim stanem oleju strach jechać.

Opublikowano

w czasie jazdy włącza się czasem kontrolka awaryjna ta w kształcie trójkąta oraz dioda czerwona przy temperaturze silnika a temp jest poniżej połowy czyżby zepsuty czujnik??czy coś innego??

Opublikowano

Witam Panowie :D Naczytałem sie dużo na temat skrzyni Dynashift i mam pytanko, czy przy zmianie półbiegu trzeba właczac sprzęgło? Z trybu A do B lub z B do A?

I przy włączaniu rewersu elektrohydraulicznego trzeba wciskać sprzęgło i hamulec? Pozdrawiam i liczę na odpowiedzi :)

Opublikowano

półbiegi od Ado D wchodzą bez sprzęgła tylko ze względu jak chcesz dłużej pośmigać ta skrzynia to radze zmieniać stopniowo A-B chwila B-C itd i tak samo w drugą stronę. Co do rewersu elektrohydraulicznego to jest tylko z sprzęgłem nie trzeba hamulca silnik sam wyhamuje można z hamulcem jeśli chcesz szybko zmienić kierunek jazdy

Opublikowano

Mam problem na który nikt jeszcze nie był w stanie odpowiedziec na ppr. Chodzi o 6180 ( w sumie prawie to samo co 6160, tyle że turbo) ale skrzynia i sprzęgło chyba jest to samo. Niedawno podczas pracy, jak silnik już się dobrze rozgrzał, zdawało mi się jakby sprzęgło ciągło, nie szło włączyć niekiedy biegu, a jak już udało się wrzucić to mimo tego że trzymałem noge na wciśnieetym sprzęgle ciągnik ruszał. Co może być przyczyną no i jak to naprawić? Dowiedziałem się że nie idzie podciągnąć sprzęgła bo jest mokre wielo tarczkowe zasilane hydraulicznie, może jest to sprawa jakiegoś uszkodzonego zaworu/słabego ciśnienia, być może jest sprzęgło zapowietrzone, ale kompletnie nie mam pojęcia? Zdarzyło mi się tez że rewers elektohydrauliczny nie reagował jak powinien. Dodam że na zimnym silniku biegi wchodzą idealnie,lekko i wszystko działa. Pozdrawiam i liczę na szybkie odpowiedzi, bo potrzebuję go do transportu.

Opublikowano

Witam ja mam problem MF 6180 miga kontrolka włączonego wałka WOM mimo tego że jest wyłączony. Poza tym nie działa rewers i podnośnik. Przy przełączeniu rewersem kierunku jazdy piszczy czujnik tak jakby nie było wciśnięte sprzęgło. Miał ktoś podobne problemy. Jak to naprawić. Podejrzewam,że to kabelki tzn. styki albo moduł. Da się jakoś moduł zresetować.

jeśli chodzi o to ciągnące sprzęgło to jak tam stoisz z olejem kiedy wymieniałeś na jaki i czy w międzyczasie nie podpinałeś nic podejrzanego pod hydraulikę. Jeśli wszystko z olejem ok to sprawdź ciśnienie oleju na wyjściu hydraulicznym przy rozgrzanym ciągniku i co do dalszego sprawdzania to pompa

Opublikowano

Mam pytanie, ktore bylo juz postawione w tym temacie ale nikt na nie, nie odpowiedział. Mianowicie chodzi o szarpanie podczas puszczania sprzegla, wtedy tez zapala sie kontrolka od smarowania skrzyni biegow. Pozdrawiam i czekam na odp...

Opublikowano

ma ktoś do MF 6160 Pług Fortschritt B200 i jak ustawiony bo ja najpierw dałem 4x40 i miał lekko w miarę teraz mam 5x35 i według mnie to za dużo myślę może dać 4x45 lub wrócić do 4x40 i mieć spokój najciężej powinien mieć w orce pod buraki a to jeszcze przede mną co o tym myślicie

Opublikowano (edytowane)

Możę mi ktoś wyajaśnić co to jest skrzynia Dynashift a co to jest spetshift. Oraz gdzie mona podłączyć zasilanie rozdzielacza do tura 2 sekcyjny :lol: Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedż. ;) I czy to są dobre ciągniki te MF 6130. :rolleyes:

Edytowane przez perki
Opublikowano

Dynashift - skrzynia z czterema półbiegami bez sprzęgła przerzucane gałką przy kierownicy.

Speedshift to skrzynia z jednym półbiegiem bez sprzęgła, i w starszych modelach przycisk był na bocznej konsoli, w tym niestety nie wiem;)

Co do tura to nie odpowiem bo nie posiadam.

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam pytanie odnośnie modelu 6160 właśnie zakupiłem ten ciągnik i chciałbym zamontować lampki od podświetlania tablicy rejestracyjnej i chciałbym się was zapytać jak się odejmuje ten tylni panel od dachu żeby móc przykręcić i podłączyć te lampki bo od zewnątrz nie ma tam wcale dostępu?. A żadnych śróbek tam nie widzę żeby mozna było je odkręcić i odjąć ten panel.

Edytowane przez kazimirz11
Opublikowano

Witam użytkowników MF. Mam MF 6170 i problem. Podczas pracy po jakiś 2-3 godz. zaczyna coś piszczeć znajduje się to z prawej strony kierownicy co to może być? kolejne pytanie jak naprawić ogrzewanie bo non stop dmucha ciepło oraz czy naprawa guzików do podnośnika umieszczonych na błotniku to skomplikowana sprawa? Za wszelkie odpowiedzi i porady serdecznie dziękuję