Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

No ale przez uszczelki by tak szybko olej przechodził? Jak juz wspomniałem 500 kilogramowa talerzówka opada w ciągu okolo 25 sekund przy zgaszonym silniku :P Kurde niechce mi sie w to wierzyć. No ale jak tak mówicie to trzeba to sprawdzić :P A i sorki panowie zapomniałem napisać przy podłączaniu tego siłownika został on odnowiony bo nie był w najlepszym stanie i również założony był komplet nowych szczelek. Tego nie wiedziałem bo nie było mnie przy tym jak tata to robił. Właśnie teraz sie dowiedziałem :P

@sebe1033 kuzyn załatwił sobie nowe widły do palet, które miały iść do jakiegoś magazynu ale były o 3 mm za wąskie, przez co jakiś norm nie spełniają i przeznaczone są do zezłomowania. Ma tylko zrobić sobie do nich rame na trzypunktowy układ zawieszenia.

Opublikowano

wymieniles olej i filtr jak go kupiles.rozdzielacz moze bys zasyfiony bo wyglada na to ze gdzies nie zamyka zaworow i olej ucieka.silownik pomocniczy to raczej nie ma nic do tego bo przecierz pozostaje glowny.

Opublikowano

witam! ja po rozebraniu znalazlem przyczyne slabego podnoszenia i opuszczania a wina tego bylo brak uszczelki miedzy pompom a rozdzielaczem i teraz podnosi jak marzenie i trzyma

Opublikowano

Właśnie skończyliśmy składanie zetorka. Jak się okazało główną przyczyną szybkiego opadania podnośnika była pęknięta śruba, którą przykręca się rurkę od siłownika do rozdzielacza, w tym miejscu układ był mocno rozczelniony i tam uciekał olej. Nie wiem wogóle jak ona się jeszcze tam trzymała bo urwała się praktycznie po dotknięciu jej kluczem. Po usłyszeniu ceny nowego rozdzielacza - 1850 zł :P - narazie odpuściliśmy jego zakup. Wywaliśmy jeszcze zawór przy tłoku bo wyglądał podejrzanie i narazie w próbach wyszło nawet ok. Tylko narazie na zimnym oleju bo nie było gdzie rozgrzać. Reszta wyjdzie przy najbliższej robocie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Tata stwierdził, że jeden przy pompie wystarczy :P , a że widać, że było w nim coś kombinowane to wywalił go. Mam nadzieję, że nie będzie żadnych skutków ubocznych.

Opublikowano

ten zawór jest to chyba tz szokowy działa jeśli jest chwilowe przeciążenie jeśli podskoczy ci na podnośniku ciężkie narzędzie to może być kiszka nie wiadomo co puści ten zawór przy pompie nie zabezpiecza cylindra tylko pompe

Opublikowano

Zwracam się z prośbą do posiadaczy 7745 z turem. Czy możecie opisać jak macie podłączoną hydraulikę ładowacza. Otóż założyliśmy tura, ale panowie którzy to zrobili podłączyli go jakoś tak trochę nieudolnie, :D że trzeba trzymać dźwignię od kiprowania w kierunku do przodu :) i blokować ją żeby pompa cały czas podawała olej na rozdzielacz ładowacza. Chciałbym się dowiedzieć jak Wy macie podłączone ładowacze, tak żeby ich obsługa nie wymagała trzech rąk :) Za wszelkie podpowiedzi z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam wszystkich Marcin

Opublikowano

Ja też mam podobnie podłączony ładowacz, zresztą w tych Zetorach inaczej nie podłączysz :D, tyle że mam tam przy dźwigni od hydrauliki skręcany ogranicznik, którym można zablokować dźwignię hydrauliki w pozycji kiprowania, także nie muszę jej wtedy przytrzymywać :)

Opublikowano

Z tego co wiem to można inaczej podłączyć hydr. od TUR-a, a mianowicie w deklu do którego przykręcana jest pompa masz od przodu ciągnika śrubę M 16 X 1,5 i w tym miejscu możesz podpiąć zasilanie a powrót zmostkować z gniazdem nr 0 obwodu zewn..

Z tym że w ten obwód musi być wstawony zwór kulowy który go zamknie, bo na te układ który jest w standardzie nie pójdzie olej.

Mam nadzieje że kumasz o co chodzi?

Opublikowano

Ja też mam podobnie podłączony ładowacz, zresztą w tych Zetorach inaczej nie podłączysz :rolleyes:, tyle że mam tam przy dźwigni od hydrauliki skręcany ogranicznik, którym można zablokować dźwignię hydrauliki w pozycji kiprowania, także nie muszę jej wtedy przytrzymywać :)

Szanowni koledzy, ja też mam tą skręcaną blokadę i używam jej tak samo jak Wy. Często zdarza się sytuacja, że muszę szybko skorzystać z pomocy ładowacza i muszę się babrać z tą śrubą albo przytrzymywać dźwignię ręką :)

Opublikowano

Witam zakupilem do mojego zetora 7245 pług kvernelanda z silownikiem który odpowiedzialny jest za regulacje szerokosci roboczej. I pytanie brzemi nastepujasco: Jak podłaczyć te dwa przewody hydrauliczne od tego silownika do hydrauliki ciągnika. W zetorze mam 4 wyjscia(gniazda) dwa obok siebie na gorze, jedno nizej troche z lewej strony i jedno jeszcze nizej bardziej z lewej. Kombinowalem z tymi przewodami i bez rezultatu. Moze ktos mial podobny problem? Dodam ze zetor odkad go kupilem kilka lat temu nie pracowal z hydrauliką jeszcze. Bo pracę silownika reguluje tą dzwignia przod-tył obok dzwigni pompy prawda?? Czekam na pomoc Z góry dzieki wielkie;)

Opublikowano

od tego rozdzielacza odchodza dwa wyjscia ułozone poziomo a nad nimi jedno wlasnie wychodzace z gory tego rozdzielacza, a jeszcze jeden mam nizej troche z boku taki wychodzacy przewodem. Kombinowalem z tymi wyjsciami tam. Gdy probuje pracowac dzwignia to chodzi ten z dolu po lewej bo qidac jak sie podnosi az od cisnienia oleju. To nie wiem czy tamte sa poprostu zepsute czy jak, ten rozdzielacz moze na diabla jest. Jak podepne i odepne przwewody to olej wycieknie delikatnie z nich tak wiec jakies tam zatkane czy cos nie sa. nie wiem co to moze byc

Opublikowano
np jak kipowalem przyczepe pelna buraków do tylo to sobie radzil na srednich obrotach i nawet nawet szlo a wycieki sa spod ramienia lewego tam do ktorego jest przymocowany silownik pomocniczy

Co do wycieku to zdejmij to ramię i pod nim powinna być uszczelka typu oring, wymień ją albo załóż 2 na siebie. Powinno załatwić sprawę wycieku.

Opublikowano

Witam.

Szanowni koledzy forumowicze i rolnicy, mam taki problem - otóż wymieniliśmy w zetorze 7745T pompę hydrauliczną na nową oryginalną z Kalisza. Wszystko było cacy przez około dwa miesiące, i nagle coś się stało podczas pracy w polu, zaczął wolniutko podnosić tzn. na wolnych obrotach to wcale nic nie dyga, a wcześniej podnosił aż miło. Teraz żeby podnieść cokolwiek, nawet pustą łyżkę przy turze, to trzeba przegazować z 2500 RPM i tu moje pytanie: co mogło nawalić? Osobiście myślę, że wina może leżeć po stronie zaworu przy pompie, ale wszelkie Wasze sugestie i uwagi mile widziane.

Pozdrawiam Marcelix

Opublikowano

odkręć filtr obok pompy, oleju nie musisz spuszczać ale podstw coś bo bedzie leciał lekko, miałem to samo jakieś kilkanaście dni temu. Odkreciłem, przeciściłem magnes bo był zasrany jakimiś opiłkami i teraz elegancko jest ;)

Opublikowano

Problem z pompą rozwiązany :D tak jak sam podejrzewałem zaciął się zawór przeciążeniowy przy pompie. Rozebrane przeczyszczone i przy okazji zmienione oringi i filtr. Wszystko śmiga jak powinno :rolleyes: