Skocz do zawartości

Wybór dysz, końcówek, głowiczek opryskowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanie, miał lub ma ktoś doczynienia z rozpylaczami dwustrumieniowymi MMAT EŻK TWIN oraz Agroplast 8MS110P2/699. Jakieś uwagi, porady - trzeba dodatkowe filtry sekcyjne? 

Opublikowano

Dużo wcześniej miałem zamontowane filtry sekcyjne . Skończyły sie problemy z zapychaniem się filterków w końcówkach, szczególnie przy nawozach dolistnych osad wytrąca się teraz w odstojniku i nic nie przedostaje się do dysz. W ubiegłym roku zamontowałem niebieskie ( 03 ) eżektory dwustrumieniowe właśnie Agroplast , obecnie wybrałbym różowe 025, gdyż przy ok 6-6,5 km/h , ciśn. 3,0 bar ,wydatek cieczy wynosi ok 260 l/ha

Opublikowano

Dokładnie takie chcę zakupić tzn 025 aby przy prędkości ok 6 km/h i wydatku 200l/ha wychodziło ok 3 bar. Agroplast ma niby wzmacnianą wkładkę choć nie wiem czy to przypadkiem tylko ładnie nie wygląda a MMAT jest krótsza i mniej podatna na uszkodzenie. Cena w zasadzie taka sama.

Tak już gdzieś słyszałem że przy tych końcówkach trzeba zakładać dodatkowe filtry, zresztą na stronie agroplastu jest napisane. 

Mam niebieskie 03 eżektorowe i tylko dzięki nim w tym roku zrobiłem mniej więcej w terminie zabiegi bo ciągle wieje, leje albo zimno ( na ochłodzenia to nie pomogą ale przynajmniej wiatr im nie straszny ). Tylko ciśnienie jakie mogę osiągnąć aby pasowało mi z wodą do działek to max 2,5 bar a przy tym ciśnieniu to poza herbicydami to tak średnio wychodzi. 

Opublikowano

Mam mmat eżk twin fioletowe 025, dają radę nawet przy sporym wietrze. Konieczne są filtry sekcyjne 80 mesh ale nie agroplastu bo to buble z wadą konstrukcyjną. Wkładka filtra nie jest uszczelniona oringiem i przez szczelinę idzie syf na dysze i je zapycha. Kup aragowskie lub dołóż oring na górze wkładki filtra.

Opublikowano

Witam

Zamierzam przestawić się na rsm i chciałbym przystosować opryskiwacz do tego zastanawiam się czy te potrójne głowice no name z allegro po 15 zł z dyszami mają sens

https://allegro.pl/oferta/glowica-3-pozycyjna-opryskiwacza-z-dyszami-rsm-8909903758?offerId=8909903758&inventoryUnitId=52xjtef1Zbim5UAztdRJRQ&adGroupId=OTUwMjg1OWEtNGI5ZS00Yjk4LTk2YWItMGY5ZjllNzkzYjQ2AA&campaignId=OTljNzI3ZGEtMjgzMi00OGU4LWFjNDYtNTI5ZmJhMDNiZTZmAA&sig=f4919ce9ea66e90c75356a58914b2436&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=ads&gclid=Cj0KCQjw5JSLBhCxARIsAHgO2ScH7tpqxTyJ3TiBY_QE8OHN6RO1tD4LGDQYCm_fvfqlUOU_oRrHPu0aApM_EALw_wcB

Czy może lepiej kupić same dysze lepszej firmy z kołpakami a głowice zostawic. 

Jeśli ktoś kupować takie głowice z allegro niech napisze czy są warte swojej ceny.

Opublikowano (edytowane)

Zależy z jaką prędkością będziesz chciał jeździć i ile tego RSM masz zamiar wylewać, bo w tych dyszach są kryzy 1 mm więc nie poszalejesz. Co do jakości to wiadome że nie jest to jakieś mega super, no i pytanie czy w ogóle potrzebujesz całe głowice, czy nie lepiej same dysze z kryzą i zmieniać na rozlewanie. Wiadomo, że wygodniej obrócić głowicę i w pole ale to nie mały koszt, nawet najtańsza badziewia jak z tej aukcji do belki 12 m to koszt prawie 360 zł. Dla przykładu Agroplast kryza + dysza 7. otworowa to ok 8 zł ( na 12m poniżej 200zł ) a jakość dużo wyższa i masz dobraną kryzę pod własne potrzeby. 

Edytowane przez akmaly
  • Root Admin
Opublikowano

mam ich dysze do rsm z mocowaniem hardi, nie mam nic do zarzuceani, porównywałem z dyszami Albuza, pół belki jedne, pół drugie - nie widziałem różnicy

Opublikowano

no dobra, mi zależy na tanim osprzęcie na małe gospo to raczej nie ma sensu rozwodzić sie czy 5 czy 7 otworów, długa/krótka końcówka itd, nawóz wyleje podobnie jak inne 

@yacenty spotkałeś się może z problemami w tych otworach rozlewających typu odstające wióry/kawałki plastiku po obróbce materiału, zatkane wyloty, kiepskie uszczelnienia czy w ogóle jakieś inne niedoróbki, które na dzień dobry trzeba poprawiać ?? 

Opublikowano
6 godzin temu, Shaun napisał:

no dobra, mi zależy na tanim osprzęcie na małe gospo to raczej nie ma sensu rozwodzić sie czy 5 czy 7 otworów, długa/krótka końcówka itd, nawóz wyleje podobnie jak inne 

@yacenty spotkałeś się może z problemami w tych otworach rozlewających typu odstające wióry/kawałki plastiku po obróbce materiału, zatkane wyloty, kiepskie uszczelnienia czy w ogóle jakieś inne niedoróbki, które na dzień dobry trzeba poprawiać ?? 

Nie ma takich problemów.

Wiórki plastiku to bywały w nowym biardzkim w końcówkach za 2zł 

Opublikowano

Mam Agroplastu dwustrumieniowe, eżektorowe do 6m/s.

Dwa sezony zrobione bez żadnych problemów i bez dodatkowych filtrów (wymieniłem tylko końcówki w głowicy).

• Root Admin
Opublikowano

ja używam twiny. Klasyczne idą tylko w jednym miejscu, gdzie mam dystans do składania belki, w tym miejscu twin leje po belce i musi być zwykła dysza

• Root Admin
Opublikowano

ale kurde legendy chodza o tym zapychaniu.

NIGDY od 2012 nie zapchałem dwustrumieniówki - NIGDY. filtry wcześniej sekcyjne, a teraz na dyszach - czerwone i niebieskie