Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Seradela a płatność ekologiczna

Opublikowano

Jak pole jest w dobrej kulturze to nie trzeba nawet pryskać. U mnie sieje się rozsiewaczem do nawozów, z tego co wiem to masz taki jakim u mnie się sieje. Ja sieje zawsze w czystym siewie ale z owsem jest wyższy.

Opublikowano

Panowie w tym roku bede zasiewał 2ha saladery :P i mam pytanie chce siac siewnikiem poznaniak jak go ustawic na odpowiedni wysiew około 30kg na 1ha. wziołem w dzierzawe i chce zrobic zmiane bo ciagle było tam zyto i a klasa ziemi to ok 3 do 6 w jednym kawałku :P Wiec jak ustawic ten siewnik ?

Gość marekfarmer
Opublikowano

Ja ustawiłem na A1 wysiew średni.

Moje pytanie jest takie czy wałować saradele po siewie czy nie

Opublikowano

@marekfarmer jeśli masz taką możliwość to wałuj jak najbardziej, w moim gospodarstwie już od kilku lat uprawiamy seradelę ok 3ha i zawsze wałujemy, gleba nie wysycha tak szybko, i dodatkowo w jakimś stopniu jest zabezpieczenie przed porywistym wiatrem. Pozdrawiam

Opublikowano

No i jeszcze należy dodać, że jeżeli kosisz na zielonkę to podłoże jest twarde i możesz opuścić śmiało kosiarkę rotacyjną. Raz miałem kosić kuzynowi łubin bez wałowania to jak wpadła w ziemie to jak glebogryzarka. Dlatego lepiej wałować.

Opublikowano

@marekfarmer mi dziś mijają dwa tygodnie od posiania, i akurat tak się złożyło, że wczoraj byłem na polu, widziałem małe zielone punkciki, więc coś zaczyna się już dziać i wschodzi, a jak u Ciebie wygląda sytuacja ? dawno posiałeś ? zdecydowałeś się na wałowanie ?

Opublikowano (edytowane)

Witam

Ja chcialem popiac sie pod temat. Chcialbym zasiac seradele na ok.3ha i zebrac jakis plon z tego. Slyszalem ze sie da. Ale czym to kombajnowac? i po ile takie ziarno mozna sprzedac? Na allegro widzialem po 8zl/kg.

Edytowane przez Janowiak
Opublikowano

@Janowiak więc tak, odpowiadając na Twoje pytania: nasiona seradeli zbieramy kombajnem zbożowym, i można wykonać to metodą jednoetapową lub dwuetapową ( w mojej okolicy zazwyczaj widziałem metodę dwuetapową czyli koszenie kosiarką, wysuszanie na polu i dopiero omłot nasion). Co do ceny to ja kupuję w granicach 5,50-6zł za kg i raczej po 8zł w moich stronach byś nie dostał, dużo zależy od czystości tzn czy nie ma w nich nasion chwastów i plew. Hm... ogólnie rzecz biorąc, jeśli zastosujesz wcześniej dobrą agrotechnikę która nie pozwoli na rozwój chwastów to seradela sobie poradzi, i zakładając że okres wegetacji nie będzie tragicznie suchy to plon powinien zrekompensować Ci poniesiona nakłady. Jednak nie nastawiaj się na obfite sypanie nasion bo z tej roślinki kosi się niezbyt dużo ( z tego co rozmawiałem z rolnikami to ok 0,3-0,4t/ha )

Opublikowano

Rozumiem. Ja bym to zasial ze wzgledu na wyzsze doplaty na te roslinke :D A jesli to tylko zwyklym kombajnem bez modyfikacji typu stol do rzepaku sie zbiera to moglbym jeszcze cos z tego zebrac :D

Gość marekfarmer
Opublikowano

u mnie siana 6 kwietnia już jest na wierzchu zobacz w moją galerię zdjęcia z przed tygodnia w niedzielę dam nowe

Opublikowano

mam pytanko czy są środki na chwasty w seradeli bo coś dużo ich w tym roku ;)

Opublikowano (edytowane)

Mój wujek uprawia co roku seradelę ponad 1 ha :D 3-4 dni po siewie można pryskać Metronem :P można też Herbicydem ale to już puźniej :) Wujek zawsze po zasianiu od razu wałuję bo lepiej się potem kosi rotacyjną :P Seradelę sieję na ziarno czyli kosi kosiarką i czeka aż się wysuszy a potem zbiera luzem i na podwórku młóci młóckarnią a siano z seradeli bierze dla krów :D Sieję na 6 klasie gleby i przeważnie pod koniec marca początek kwietnia

Edytowane przez pawel101210
Gość marekfarmer
Opublikowano

kosiliście już seradele na sianokiszonkę

Opublikowano

witam ja skosiłem dzisiaj i tak się zastanawiam co z nią zrobić wysuszyć na siano czy może zakisić prosze o rady??? próbowałiście 2 metody??? znajomy twierdzi że saladera zakiszona w bałotach zgnije

Opublikowano

pobudzę ten temat

zeszłego roku posiałem 0,5h seradeli i jest ok. bardzo ładnie to wyszło, nawet byłem zaskoczony ilością zbioru. Ilością, bo jakością to tak sobie. Teraz należało by to ziarno jakoś oczyścić przed siewem zważywszy że udało mi się zebrać razem z seradelą odrobinę owsika, którego raczej nie chciał bym już oglądać. Napiszcie czym to czyścicie, bo tradycyjny młynek się mi nie sprawdził.

Opublikowano

Witam.

Chciałbym zasiać seradelę na nasiona. Jeśli ktoś stosuje nawozy to napiszcie ile i jakie?, czy dajecie azotowe na start- mój tata mówi że jak dam nawozy to seradela nie urośnie? gleba u mnie klasy 5 i 6. fosfor na pierwszym polu-19.2 wysoka, potas -8,7 niska, magnez - 7,1 bardzo wysoka i ph- 6,53 na drugim polu fosfor-35,4 bardzo wysoka, potas-14,7średnia, magnez-3,8 średnia, i ph-7.31. Chcę seradele zasiać razem z łubinem, bo rok temu zasiałem w czystym siewie i był ogromny problem ze zbiorem nie mówiąc o tym że pewnie połowa obleciała. Co o tym myślicie, co mi poradzicie?