Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 30.08.2020 o 17:32, freetaxi napisał:

Plan nawozowy wystarczy zrobić w okresie docelowym.

Co fachowiec to inaczej mówi...  A rośliny wysokobiałkowe (minimum 1ha) zasiewane co roku to też tylko w roku docelowym? Dokumentów potwierdzających realizacje nie wymagają bo sami napisali ze sprawdzają z płatnościami obszarowymi czy zostało zasiane.

Plan nawozowy robi mi ODR.

Opublikowano

Mi też robi doradca ale mojej w tym roboty 90%. Plan robię od dwóch lat czyli teraz 3ci raz tak na wszelki wypadek by nie było wtopy. Hektar z kawałkiem lucerny sieje od samego początku. Chciał nie chciał będzie trzeba się niedługo rozliczać stąd moje pytanie: Przy składaniu wniosku dałem ceny na tamten czas ale jak przyszło do zakupu w niewielkich widełkach się różnią. Jak to jest przy rozliczeniu? 70% trwałych z naddatkiem spełniam. Z tym że np mam punkty za ekologię za wymianę eternitu na blachę za którą zapłaciłem 2700 a we wniosku planowane 2000. Jak to rozliczyć bo punkty są tylko za te 2000 zł?

Opublikowano

Czy jeśli np. mój wujek otrzymał MR ponad 5 lat temu i chce zrezygnować z produkcji rolnej to ja przejmując to gospodarstwo również mogę się starać o MR? Miał ktoś podobny przypadek? Może freetaxi wiesz? 

Opublikowano
Dnia 10.01.2019 o 15:51, masa24 napisał:

Może jeszcze inaczej bo pokręciłem trochę i może nie każdy rozumie. 

Mam 1 hektar, we wniosku wpisuje ze przejmuje 12 hektarów . Czy mogę kulić 12 hektarów za własne pieniądze w ciągu 9 miesięcy od decyzji , a potem premie zatrzymać dla siebie.? 

I jak kolego? Udało ci się to w ten sposób zrobić? Jest to możliwe?

Opublikowano

@masa24

Bo to bardzo ciekawa propozycja dla ludzi którym brakuje ziemi żeby w tym programie wystartować. Czyli np w lubelskim wystarczy mieć 2ha od rodziców + kupić na kredyt lub za kasę kolejne 4ha za 150k i dobrać 2ha dzierżawy. Wtedy spełniamy wymagania i składamy wniosek o kasę i spłacamy kredyt. Co o tym sądzisz?

Opublikowano

Na dzien zlozenia wniosku musisz miec 1 ha. 

We wniosku okreslasz ile ha bedzie mialo to gospodarstwo i jakie dzialki. Skladasz wniosek boerzesz kredyt kupujesz dzialki, skladasz wniosek o wyplate 1 raty

Opublikowano

Witam, 

mam pytanie dotyczące terminu kiedy najwcześniej można złożyć wniosek o płatność 2 raty w MR:

1 ratę dostałem w lipcu 2020, w tym miesiącu (wrzesień) mogę zrealizować cały biznesplan (zakupić ziemię za premię + podpisać dodatkową dzierżawę na 3ha).

Ale...dostałem info że i tak będę mógł złożyć wniosek o 2 ratę dopiero po 15 maja 2021 ponieważ zakupiona ziemia będzie "w dopłatach bezpośrednich" się uwzględniać dopiero po 15 maja 2021... i nic nie da że już teraz (we wrześniu 2020) wejdę w jej posiadanie/dzierżawę. 

Prośba o wasze zdanie na ten temat. Zależy mi żeby zrobić to jak najszybciej. 

Pozdrawiam

DP

Opublikowano
1 godzinę temu, beekeper napisał:

Witam, 

mam pytanie dotyczące terminu kiedy najwcześniej można złożyć wniosek o płatność 2 raty w MR

myślę że pieniędzy tak szybko nie dostaniesz. Złożyłem wniosek o 2 rate to po 3 miesiącach dostałem pismo o nie załatwieniu sprawy w terminie z nowym terminem o kolejne 6 miesięcy. 

Opublikowano (edytowane)

Czy plan nawożenia oparty na analizie gleby mogę robić w każdym dniu w roku? Czy są jakieś wytyczne do kiedy go muszę zrobić w danym roku? 

Edytowane przez Marcinnnnn
Opublikowano

teoretycznie możesz robić  kiedy chcesz ale z logicznego punktu widzenia najlepiej  po żniwach kiedy rośliny schodzą z pola zabierając składniki a zanim wejdą rośliny następcze , pod które możesz zaniżyć lub podnieść zakładaną dawkę npk na podstawie analizy

Opublikowano

A czy muszę dawać wszystko do odr czy mogę go samemu zrobić z pomocą innych? 

Opublikowano

Nabór 2019

Decyzja 1 styczeń 2020, we wrześniu chce składać wniosek o pierwszą ratę. 

Czy w takiej sytuacji mogę podjąć pracę na umowę zlecenie? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v