Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

4 lipca złożyłem wniosek o płatność 1 raty. 18 września dostałem pierwsze wezwanie na poprawki. Ani razu nie dotrzymał terminu 30 dni na rozpatrzenie poprawek. Tłumaczyli się rozpatrywaniem MR 2017. Podobno najzwyczajniej w świecie nie mają kasy. 

Opublikowano
5 godzin temu, daroo9876 napisał:

Przeczytaj decyzje którą otrzymałeś, jednym z warunków złożenia wniosku o pierwszą ratę jest ubezpieczenie w krus.

Czy w to ewidencje przychodów i rozchodów wszystko wpisujecie sumienie (części do maszyn, narzędzia itp) i tak nie dostajemy zwrotu VAT? Czy ktoś jest w stanie sprawdzić że wziołem na coś fakturę a potem jej niema wpisanej w ewidencji.

ja tam nie które rzeczy pominę przeciez nie bede srubek za 20 zł wpisywał czy farby, wiekszość wpisuje chodz i pomine ale wtedy nie biore faktury tylko paragon i z głowy

Opublikowano
Panowie takie pytanko Złożyłem MR na zestaw uprawowo siewny do uprawy bezorkowej, który kosztuje 180 tys. Teraz jestem zdecydowany na zakup zestawu o takich samych parametrach tylko tańszy o 80 tys. Czy muszę składać jakiś aneks do wniosku ?
Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam kilka pytań:

1 gospodarstwo 23,5ha w zachodniopomorskim więc poniżej średniej wojewódzkiej- rozumiem,że nie mogę liczyć punktów od średniej krajowej?

2 czy upoważnienie napisane w agencji gdzie figuruje tata może mieć wpływ na tzw samodzielne prowadzenie gospodarstwa?

3 czy w biznesplanie mogę dostać punkt za postęp biologiczny-umowa produkcji nasion z B do C1?

4 czy w biznesplanie można wpisać ogólne parametry maszyny  np pług 3-skibowy obrotowy,zabezpieczenie resorowe,i inne dane,ale bez podawania producenta i ceny?

5 na jaki okres musi być dzierżawa od "sąsiada" w dniu składania wniosku,a jaki np po przyznaniu 1 raty gdy ma to związek z wykazaniem min 10% wzrostu ekonomicznego?

Edytowane przez adam131
Opublikowano

Jest jakiś kalkulator jaka maszyna może być przeznaczona na daną powierzchnię i do jakiego ciągnika? Do jakiego ciągnika (moc) to raczej z prospektu maszyny. A jak dobiera się szerokość maszyny do powierzchni gruntu?

Opublikowano
8 godzin temu, adam131 napisał:

4 czy w biznesplanie można wpisać ogólne parametry maszyny  np pług 3-skibowy obrotowy,zabezpieczenie resorowe,i inne dane,ale bez podawania producenta i ceny?

Producenta nie trzeba podawać, ale cena musi być wpisana.

8 godzin temu, adam131 napisał:

5 na jaki okres musi być dzierżawa od "sąsiada" w dniu składania wniosku,a jaki np po przyznaniu 1 raty gdy ma to związek z wykazaniem min 10% wzrostu ekonomicznego?

Jeśli dobrze pamiętam to żeby się "załapać" dzierżawa musi być na 10lat, a na wzrost ekonomiczny to chyba już 5 lat. Ale niech ktoś jeszcze potwierdzi.

Nie trzeba pisać dzierżawy u notariusza, wystarczy data pewna.

Opublikowano

Trzeba zwiększyć wartość ekonomiczną gospodarstwa o min. 10 % w stosunku do roku bazowego i utrzymać ten wzrost przez 3 lata. Jeśli będe miał wzrost o np 50% to musze utrzymać te 50 czy 10%?

Opublikowano
1 godzinę temu, freetaxi napisał:

Musisz zwiększyć wielkość ekonomiczną o minimum 10 % względem roku bazowego i utrzymać go przez 5 lat od wypłaty I raty premii.

"Beneficjent zobowiązany będzie m.in. do prowadzenia uproszczonej rachunkowości w gospodarstwie, a w wyniku realizacji biznesplanu wartość ekonomiczna gospodarstwa wzrośnie co najmniej o 10%. "

Np rok bazowy 2018 ,w biznesplanie wpisane,że wzrost wartości ekonomicznej w wyniku działań w biznesplanie będzie w 2021- ten wzrost trzeba wykazywać wtedy przez 5 lat czyli do 2026?

Opublikowano

"zrealizować biznesplan w terminie przewidzianym w biznesplanie, lecz nie później niż do dnia upływu 3 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy"

Maksymalnie 3 lata na zwiększenie wartości gospodarstwa o 10%.

"osiągnąć wzrost wielkości ekonomicznej gospodarstwa przynajmniej o 10% w stosunku do wyjściowej wielkości ekonomicznej gospodarstwa, o której mowa w § 6 ust. 1 pkt 1 lit. c, i utrzymać osiągnięty wzrost przynajmniej do dnia upływu 5 lat od dnia wypłaty pierwszej raty pomocy"

Może to być więc nawet i tylko 1 rok albo 2.

Opublikowano

Zależy jak rozumieć przepis. Trzeba mieć wzrost o min 10% i utrzymać go przez 5 lat. Jeśli bym przykładowo z 10 tys zwiększył na 15 tys w docelowym to mam utrzymac prze 5 lat 15 czy aby 11 tys było ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v