Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

@freetaxi

Prośba o pomoc - dostałem pozytywną decyzję na MR w styczniu tego roku. Złożony już jest wniosek o płatność. 

Teraz w czerwcu składałem na modernizację - planuje inwestycję "trwale związaną z gruntem" .

Chciałbym to zrobić na dwóch sąsiadujących działkach (na 1 się nie mieści) - jedna jest moja już  na własność i 2 jest ojca. 

Czy mogę zrobić współwłasność z ojcem tej drugiej działki  na potrzeby modernizacji, pamiętając o MR ?

(ta działka nie była w biznesplanie w młodym rolniku, tam mam już wszystko załatwione, wielkość ekonomiczną itd.)

Dostałem informację od doradcy że nie mogę być współwłaścicielem żadnej działki rolnej przez cały, 5-letni okres młodego rolnika (nawet jak ta działka nie była związana z MR w momencie aplikowania ani teraz) 

Czy to możliwe ? 

Z góry dzięki serdeczne. ! 

Pozdrawiam

Opublikowano

Chce składać na młodego rolnika. Inwestycję jakie zakładam to zakup maszyn, żadne inwestycje budowlane itp. Problem w tym że dom w którym mieszkam oraz budynki gospodarcze maja tytul współwłasności z sąsiadem. Generalnie sąsiad nie ma nic do moich budynków ani ja do jego, mamy taki ustny podział. O zniesieniu współwłasności nie ma mowy. Czy dostanę w takiej sytuacji premie? ARiMR telefonicznie tłumaczył że nie, może jednak ktoś miał podobna sytuacje

Opublikowano
1 godzinę temu, nemezisM napisał:

Chce składać na młodego rolnika. Inwestycję jakie zakładam to zakup maszyn, żadne inwestycje budowlane itp. Problem w tym że dom w którym mieszkam oraz budynki gospodarcze maja tytul współwłasności z sąsiadem. Generalnie sąsiad nie ma nic do moich budynków ani ja do jego, mamy taki ustny podział. O zniesieniu współwłasności nie ma mowy. Czy dostanę w takiej sytuacji premie? ARiMR telefonicznie tłumaczył że nie, może jednak ktoś miał podobna sytuacje

Jeśli inwestycja nie dotyczy budowy i nie masz zwierząt wydaje mi się że powinno przejść (mogę się mylić)

Opublikowano

Jeżeli w arimr ktoś mówi ze młody rolnik nie może mieć współudziałow to może chodzić o 70procent powierzchni które musi być własne lub dzierżawione z kowr. W innym przypadku nie widzę powodu dla którego jie może mieć wspolwlasnosci

po drugie po co robić współwłasność jak możesz zrobić dzierzawe od ojca i zgodę na inwestycje od niego

Opublikowano

Teoretycznie wg rozporządzenia inwestycje trwale związane z gruntem  (w moim przypadku plantacja krzewów  wieloletnich) mogą być robione na modernizację, tylko na gruntach własnych, współwłasności, oraz dzierżawach ale tylko od Skarbu Państwa, nie dzierżawach "prywatnych". 

Chyba że inaczej to interpretują w agencji...

Opublikowano
Dnia 2.07.2020 o 05:34, Czajnik12345 napisał:

Ile się czeka na pierwszą ratę tak mniej więcej? Wiem że ARiMR ma na to 3 miesiące ale czy wypłacana zawsze na ostatnią chwilę czy jak to wygląda? 

Terminy są podane w dzienniku ustaw dotyczące Młodego Rolnika. Widać że nawet nie przeczytałeś. Nie chce wprowadzać w błąd , było to 90dni od przyjęcia wniosku o płatność 1 raty płatności. Do tego mogą wysłać przed terminem pismo o nie załatwieniu sprawy ze wględu na skomplikowany charakter sprawy ;) 

• Thanks 1
Opublikowano

Mam pytanko jesli moi rodzice maja osobne gospodarstwa 2 numery indentyfikacyjne to kesli tato przepisze mi ziemie w calosci a mama da w dzierzawe i wpisze to w mlodego rolnika to za premie moge kupic ta ziemie od mamy co bede mial w dzierzawie ? 

I czy jesli tato nie bedzie mial ziemi na siebie czy moze miec na siebie bydlo ? Czy nie ? 

Nie chce sie pchac w bydlo od początku a likwidowac też niezbyt

Opublikowano
Dnia 27.07.2020 o 21:41, piotrekstok napisał:

wniosek o I ratę złożony 1 lipca,16 lipca poprawka, dziś 27 lipca kasa na koncie. woj. małopolskie 

U mnie naradzie cisza dolnośląskie składałem 7 lipca  2 ratę 

Opublikowano

Witam. Jak do wniosku o młodego rolnika włączę dzialke, na której uprawiany jest tyton, to muszę go później uprawiać przez 5 lat, czy nie muszę go uprawiac, a wydtarczy, że coś innego będę uprawiał ???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v