Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Złożyłem wniosek o płatność 1 raty i zadzwoniła Pani z ARIMR że w ORD zamiast faktury kupna dali sprzedaży... Mówiła że za kilka dni zrobi zlecenie płatności. Długo jeszcze trzeba czekać do kasy? Mnie już te błędy ODR wykańczają...

Opublikowano
Kamil960210 napisał:

Złożyłem wniosek o płatność 1 raty i zadzwoniła Pani z ARIMR że w ORD zamiast faktury kupna dali sprzedaży... Mówiła że za kilka dni zrobi zlecenie płatności. Długo jeszcze trzeba czekać do kasy? Mnie już te błędy ODR wykańczają...

Na rozpatrzenie wniosku o płatność maja 3 miesiące plus jeszcze miesiąc na płatność.

Opublikowano
Dnia 7.03.2020 o 08:52, Łukaszek napisał:

a nie chciałeś 200km ?

15 ha mam swoich, dzierzawy mam na 5 lat tylko i nie chcieli dać na 10lat, więc nie mogły być w biznesplanie ujęte i do tego parę ha tylko na gębę, więc nie pisz zaraz czy nie chce wiecej koni. wszystkiego mam prawie 30ha, a pytał o moc do ha więc podałem tylko jak to wyglądało w moim przypadku 

Opublikowano
38 minut temu, Bolek96 napisał:

15 ha mam swoich, dzierzawy mam na 5 lat tylko i nie chcieli dać na 10lat, więc nie mogły być w biznesplanie ujęte i do tego parę ha tylko na gębę, więc nie pisz zaraz czy nie chce wiecej koni. wszystkiego mam prawie 30ha, a pytał o moc do ha więc podałem tylko jak to wyglądało w moim przypadku 

Zależy na kogo trafisz ale powinno przejść te 120 km w młodym rolniku tak aż nie patrzą na tabelki 

Opublikowano

Witam.

Czy to normalne że jeszcze nie ma decyzji, dożo osób jeszcze oczekuje???
W lutym dostałem pismo że decyzja przesunięta do 27 lutego, termin ten minął a decyzji dalej nie ma.

Opublikowano
Dnia 9.03.2020 o 09:24, Bolek96 napisał:

Dziwi mnie trochę że większość bierze ciągniki na MR czy rodzice końmi obrabiali dotychczas te pola?

Opublikowano

To pewnie rozpatrywanie wniosków o 1 ratę przesunie się w czasie. 🤔

Opublikowano (edytowane)

MR 2020 już można składać? trochę zacofany jestem, wyskoczyła mi dzisiaj jakaś nowa reklama Case IH, https://www.caseih.com/emea/pl-pl/News/Pages/11-03-2020-Mlody-Rolnik-2020.aspx ,,Ruszył nabór wniąsków do programu" z tego co wiem miało być w maju. I Czy orientuje się ktoś jak to wygląda z wykształceniem? Doradca mówił mi że mogę uzupełnić, w tym roku kończę technikum i mam zamiar iść do jakiejś szkółki rolnej był ktoś w podobnej sytuacji? pozdrawiam :)

Edytowane przez Wrider6020Premium
Opublikowano

Z powodu koronawirusa, bo nie wiadomo czy nie pozamykają urzędów.

Opublikowano

Zadeklarowałem do biznesplanu działki dzierżawione. Na dniach o ile mnie wpuszczą do gminy to spróbuję podpisać umowę dzierżawy.

1) Czy faktycznie muszę wykazywać te działki w innych urzędach. KRUS będzie wiedział z innego źródła, że mam tą ziemię w dzierżawę?

2) Czy jeśli rolnik wydzierżawi mi całość gospodarstwa na umowę, a chce pozostać na KRUS (nie ma możliwości jako domownik) to mogę tego nie zgłaszać w KRUS?

3) Czy mogę mieć działki w dopłatach, a ktoś inny za nie rozlicza się z KRUS?

4) Mam możliwość dzierżawy ustnej, którą bym zgłosił do dopłat czy to nie będzie kolidować. Z tego też będzie później naliczana wielkość?

5) Jak wygląda kwestia podatku i akcyzy. To jest wszystko do dogadania z wydzierżawiającym i tylko zgłosić w gminie kto opłaca podatek i składa na akcyzę?

Opublikowano

Zmiany możesz spokojnie robić przez cały okres trwania biznesplanu,byle się w terminach z 2 ratą wyrobić.

Robiąc zmianę musisz zmienić w biznesplanie to co chcesz, nagrywasz na płytę,robisz wydruk biznesplanu i do tego pismo do dyrektora oddziału gdzie trzeba napisać co zmieniasz i uzasadnić.Składasz i czekasz na akceptacje.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v