Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ja też narazie się zastanawiam nad vat, ogólnie  myślę o wystartowaniu w tym roku  z maszynami na modernizację, ale ponoć  bardzo ciezko się  załapać, gdybym wiedział że  sie dostanę wtedy to na 100%vat

Edytowane przez adamn999
Opublikowano

Każdy z was powinien sobie sam podliczyć czy rezygnacja z ryczałtu wam się opłaca. Obsługa kalkulatora to łatwa sprawa. Przed przejęciem gospodarstwa liczyłem ile ojciec traci będąc na ryczałcie. W dniu, w którym przejąłem gospodarstwo od razu złożyłem deklaracje przejścia na VAT (chyba VAT - 7). Na vacie jestem od stycznia 2017r i teraz wiem, że to była dobra decyzja. Z samej działalności rolniczej zwrotu uzbierało się kilkadziesiąt tysięcy + zwrot VATu za maszyny. Kontroli miałem 12 czyli co miesiąc i wiem też,  że to straszenie niektórych użytkowników tymi szczegółowymi kontrolami w jednym temacie na AF to bujda na kółkach. Nawet telewizor da radę odliczyć.

Opublikowano
4 godziny temu, oregano napisał:

A jak tam Małopolska? Dostał już ktoś pieniądze? Lista była jakoś na przełomie października i listopada to może ktoś już ma kasę na koncie?

Ja składałem wniosek o płatność 1 raty 27 listopada i póki co cisza

Opublikowano

adamn999 i mateusz25 też czekam na jakieś ruchy z ich strony ale mówię naprawdę VAT mnie dręczy bo jest trochę pieniędzy do odzyskania i tu było moje pytanie jadę w poniedziałek do gościa który zajmuje się tym i szczegółowo to wszystko policzmy czy się opłaca ... mówisz że modernizacja też myślę nad tym ale Panowie małymi kroczkami najpierw musimy dostać to i się wywiązać a później można myśleć nad innymi tematami 

Opublikowano (edytowane)

Modernizacja gospodarstw i mlody rolnik  to dwa rozne programyale można z nich korzystać jednocześnie, dużo też zależy od struktury przejentych przez nas gospodarstw. Moj przypadek to 40ha gospodarstwo moich rodzicow z produkcją  trzody w cyklu zamknientym i bydla opasowego, i tak 

2017 przejęłem 20 ha ziemi

2018 zwiekszam wlasny areał biorac dzierzawy które obecnie mają  rodzice około 10 ha i tym samym sprawe wzrostu wielkosci ekonomicznej gospodarstwa o 10 % mam z głowy 

2021 rodzice idą na emeryturę i przejmuje reszte

Fajnie byłoby skorzystac z modernizacji 2018 ewentuslnie 2019 i zakupic maszyny, gdyż pozniejsze zwiekszenie mialbym z glowy przejmując resztę gospodarstwa, wczesniej tato nie bardzo był przekonany do wszelkiego rodzaju dofinansowań i nigdy nie bralismy nic  z PROW nad czym ja bardzo ubolewam,  ale jest jak jest 

Co do vat to liczylem i w moim przypadku korzystajac z mlodego rolnika bylby to zwrot okolo 16 tyś  kolejne lata peaktycznie wszystko sie bilansuje i zyski byłyby nie wielkie, po przejeciu produkcji zwierzecej rocznie oddawał bym urzedowi okolo 5 tyś, wiec na dwoje babka włożyła. Pod koniec stycznia mam wizytę  u mojego doradcy, może bedzie wiadomo jak wyglada nowe rozporządzenie odnośnie  modernizacji  gospodarstw i ocenimy realne szanse uczestnictwa w tym programie  i wtedy podejme ostateczną decyzje odnośnie  vat

Edytowane przez adamn999
Opublikowano

A po za tym jak już przejdziesz na VAT to nie jest tak łatwo wrócić na ryczałt. Wiadomo 3 lata szybko przeleci ale jak miałeś dużo zwrotu VAT a mało VAT zapłaciłeś i chcesz wrócić na ryczałt to urząd skarbowy może od wam policzyć ile macie wrócić. Bo urząd skarbowy wraca wam VAT z myślą o tym że jak się teraz rozwinięcie to później będziecie płacić. Dlatego w moim przypadku średnio mi się to kalkuluję.

Opublikowano (edytowane)

Z tego co się orientuje to po 5 latach można wrócić bez problemu na ryczałt. Bez konsekwencji i oddawania pieniędzy.

Edytowane przez Rolnik_z_Podkarpacia
Opublikowano

Te 5 lat to się liczy od ostatniej maszyny z której miałeś zwrot VAT, czyli np jak byś coś kupił w 2020 r to aby nie zwracać do US części VAT-u to musiał byś na nim być do 2025. Sam się poważnie zastanawiam czy nie przejść na VAT tylko po ostatnich zmianach PIS-u jest jeszcze więcej papierkologi. Ogólnie VAT się opłaca bo większość towarów które sprzedajemy ma 5 lub 8% stawkę oprocentowania a to co kupujemy (maszyny, części, mat. budowlane) 23%.

Opublikowano

Tak wrocic mozna po 3 latach ale tak jak kolega kolega wyżej pisał trzeba zwrócić za maszyny część pieniędzy którą wrócił nam Urząd Skarbowy gorzej jest w przypadku gdy inwestowaliśmy w budynki i wtedy taki budynek urząd liczy sobie 10 lat amortyzacji i wracając na ryczałt trzeba część pieniążków w skarbówce zwrócić

Opublikowano

A czy po wypłacie pierwszej raty też można jeszcze robić zmiany w biznesplanie, a mianowicie jako zwiększenie wielkości ekonomicznej podałem że będę miał 16 byczków  i czy można by to zmienić na 12 byczków, wzrost byłby zachowany?

Opublikowano
13 godzin temu, danielooo8441 napisał:

A czy po wypłacie pierwszej raty też można jeszcze robić zmiany w biznesplanie, a mianowicie jako zwiększenie wielkości ekonomicznej podałem że będę miał 16 byczków  i czy można by to zmienić na 12 byczków, wzrost byłby zachowany?

można

Opublikowano

Nie do końca można. Jeżeli te 16 sztuk dało Ci wzrost GVA na granicy 10% to 12 sztuk w żaden sposób nie pozwoli Ci go osiągnąć. I warunki biznesplanu na podstawie, którego otrzymałeś premie nie zostaną spełnione.No chyba że miałeś zapas i te 16 byków dawało ci np. 20%. Musisz wyliczyć względem roku wyjściowego.

Opublikowano

Nie wiem jak może być biznesplan z d*py wzięty. Musiałbyć napisany na podstawie obrotu stada z poprzednich lat, jakiejś historii i domyślam się, że te 16 sztuk bydła było ilością minimalną dla osiągnięcia wymaganego wzrostu. Wszystko ma we wniosku. 

Opublikowano
Dnia 6.01.2018 o 14:36, freetaxi napisał:

Może mieć więcej. 1 ha to minimum. Działka z przechowalnią to też użytek rolny. 

@freetaxi powiesz jak to jest w Młodym rolniku nabór 2016 z tym planem nawozowym ? chce złożyć o 2 rate .... muszą być wyniki analizy gleby z węglem organicznym czy nie ? jedna próbka z jak wielkiej działki ? jak na jednej działce 2 rośliny to muszą być i  dwie próby bo mam jedną ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mllodyyy
      Witam mam takie pytanie czy ktoś się orientuje jaki jest przelicznik według którego ARIMR przelicza moc ciągników, chodzi mi głównie o to że mam 35 ha i zastanawiam się czy agencja przyzna mi ciagnik o mocy 110 KM a jak nie to ile musiał bym mieć ha żeby taki ciagnik mi przysługiwał, i czy dzierżawa jak nie jest zapisana notarialnie tylko jest umowa na piśmie między rolnikiem a właścicielem działki to tez będzie się zaliczać do wielkości gospodarstwa?? czy musi być raczej dzierżawa spisana notarialnie ??
    • Przez thomas015
      Witam, może mi ktoś wyjaśnić jak ARiMR liczy dobór maszyn na gospodarstwo?
      Mam 15 ha pola i np o jaki ciągnik się mogę starać?
    • Przez jarku98
      Witam miał już ktoś egzamin Egzamin R.16 2018 styczeń?  albo będzie miał jutro ?

• Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
    • Przez Rolnik3311
      Witam, 
      W związku z planowanym złożeniem wniosku na młodego rolnika w 2018 roku potrzebne jest posiadanie przynajmniej 1ha ziemi. Planujemy przepisanie części gospodarstwa gdyż rodzice ro emerytury mają jeszcze 10lat. I mam pytanie czy na razie przepisać tylko ten 1ha a resztę po otrzymaniu pozytywnej weryfikacji wniosku czy od razu teraz cała ziemię żeby 2 razy nie chodzić do notariusza?
  • Dodaj nową pozycję...
v