Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaka cena taki ruch. Ja także za 150zł minus worki i koszty przebierania nie mam zamiaru się ich dotykać. Dopóki nie zaczną rosnąć to krowy będą jadły a później jak nikt nie kupi to dzikom do lasu- niech chociaż tym pasożytom się na coś przydadzą.

I to chyba będzie koniec uprawy ziemniaków w naszym gospodarstwie. :unsure:

Opublikowano (edytowane)

źle się dzieje jeśli bardzo wczesny ziemniak jak i wczesny nie zostaje wykopany w czerwcu, lipcu i zostaje do jesieni, do tego dorzucić to, że ludzie coraz mniej jedzą ziemniaka, bo przecież frytki w mc donaldzie nie są z polskiego ziemniaka, a paczek czipsów to pewnie umieja już wyprodukowac 10 z jednego ziemniaka :D po za tym w tamtym roku narobiło się mnóstwo takich producentów wiem po sobie po 0,5-1-2-3 ha w myśl zasady nabrali tyle kasy w zeszłym roku to zasadze trochę nawet jak nie mam busa to sprzedam w mieście znajomym, tylko nikt nie pomyślał ze z takich 2 ha było prawie u każdego po 100 ton ziemniaka,,,,,,, :D

Edytowane przez 1piotr1
Opublikowano

Drodzy koledzy hmmm Powiem tak Było by ok -_- z ziemniakiem w PL gdyby Niemcy nam ich nie dawali > Typ parę km od mojej wioski dostaje ziemniaki z Niemiec za darmo tirami . On je sortuje i tirami na Wrocka po 3zł /worek (15kg) Do niego przychodzi parę tirów w tygodniu tak min 200ton . Czyli tacy rolnicy Bata kręcą na producentów :unsure: . Bo co z tego ze jedni do gorzelni wiozą jak inny z Niemiec zarzuci rynek. Niemcy cwaniacy nie chcą płacić za utylizacje bo u nich sie na pola nie wywozi i do lasu tez nie to do Polski bo Polacy mało maja ;[

Opublikowano

Drodzy koledzy hmmm Powiem tak Było by ok -_- z ziemniakiem w PL gdyby Niemcy nam ich nie dawali > Typ parę km od mojej wioski dostaje ziemniaki z Niemiec za darmo tirami . On je sortuje i tirami na Wrocka po 3zł /worek (15kg) Do niego przychodzi parę tirów w tygodniu tak min 200ton . Czyli tacy rolnicy Bata kręcą na producentów :unsure: . Bo co z tego ze jedni do gorzelni wiozą jak inny z Niemiec zarzuci rynek. Niemcy cwaniacy nie chcą płacić za utylizacje bo u nich sie na pola nie wywozi i do lasu tez nie to do Polski bo Polacy mało maja ;[

jakby nie było tyle ziemniaków z zagranicy to cena naszych by na pewno była wyższa a nie jak teraz

Opublikowano

Koledzy ponad miesiąc temu Ruszyła Gorzelnia w Niechlowie ludzie 2tyg (zapisy ) czekają w kolejce ze by przywieść Ziemniaki do nich w cenie 0.12gr/kg Wiara myka z tym nawet po 300km <_<

cena nie zależy od zawartości skrobi? ja tez mam prawie 300km w jedną stronę, czyli po odjęciu kosztów transportu zostałoby 20zł/t

Opublikowano (edytowane)

peunta jest taka, że z poźnego ziemniaka nikt jeszcze niczego się niedorobił oprócz garba...... jeden rok płaci, trzy nastepne trzeba dokładać, z tego co widze po okolicy to płaci co rok tylko wczesny i bardzo wczesny najlepiej spod włókniny, tylko ciężko go uprawiać.....

ktoś uprawiał ziemniaka dla mc cain bo miałem okazje zasadzić, jaki minimalny areał uprawy wymagają i jakie maja warunki ??

Edytowane przez 1piotr1
Opublikowano (edytowane)

peunta jest taka, że z poźnego ziemniaka nikt jeszcze niczego się niedorobił oprócz garba...... jeden rok płaci, trzy nastepne trzeba dokładać, z tego co widze po okolicy to płaci co rok tylko wczesny i bardzo wczesny najlepiej spod włókniny, tylko ciężko go uprawiać.....

jak masz juz garba od pyrek to zalecam troche odpoczynku ;)

ten kto ma zbyt jakos nie narzeka. ja również, a handluje 10-11 miesięcy w roku, więc i wczesny i nie wczesny, pozny i pozniejszy :P

Edytowane przez pawelec
Opublikowano (edytowane)

Mam też inny wątek Rolnik Rolnika sam dobija . Koledzy Jeśli dajecie ziemniaki Rodzinie w Mieście to oni nie bd ich kupować . Jeśli nie bd ich kupować to na rynku nie bd ruch no i sami z resztą wiecie jak jest teraz . Mam pytanie jak w tam tym roku ziemniaki były drogie to dawaliście je za darmo rodzinie????

Edytowane przez Regge1478
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez elektrotech
      stosowałem Sencor,Dancor...ale jakos nie bardzo jestem zadowolony..
      co stosujecie????
    • Przez goodkat
      Witam wszystkich:) nie zauważyłem tematu typowo pod ziemniaki bardzo wczesne, a ich uprawa jest bardzo ciekawa. Proszę o dzielenie się swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Zachęcam do dyskusji.

Osobiście sadzę kilka arów, wiec wiedzy za dużej nie mam;)
    • Przez mrbarti44
      jaka jest grupa producencka dżeli
    • Przez jolanta1959
      Ceny ziemniaków w 2013 roku do sprawdzenia w wątku: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72466-ceny-ziemniakow-2013/
      Dyskusja o cenach ziemniaków w poprzednich latach http://www.agrofoto.pl/forum/topic/1313-ceny-ziemniakow/

Ceny sadzeniaków jak na razie około 1400 zl za tone
      .
    • Przez damii1
      Dyskusja o aktualnych cenach ziemniaków przeniesiona do wątku o 2014 roku http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72464-ceny-ziemniakow-2014/page__view__getlastpost
      Wątek o cenach ziemniaków we wcześniejszych latach: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/1313-ceny-ziemniakow/

ciezko powiedziec... ale moze 80gr bedzie
  • Dodaj nową pozycję...
v