Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, z racji tego, że żniwa kukurydziane jeszcze u mnie trwają, i potrwają co najmniej tydzień zwracam się do was z zapytaniem.
Mam do posiania 30ha pszenicy po kukurydzy, plan był że będzie to uprawiane na głęboko bezorkowcem ale czas goni i przyszła mi myśl, żeby posiać ta pszenicę w glebę bez głębokiego spulchnienia. Mój pomysl to dwa razy talerzówka widoczna na zdjęciu, a potem siew zestawem na bronie talerzowej z siewnikiem równiez talerzowym, zatem prosze się nie martwic o resztki pożniwne czy przykrycie nasion. Technicznie jestem w stanie w miare sensownie to posiać. Pytanie brzmi jak to może wplynąc na wzrost pszenicy i oczywiście na plon? Siejecie pszenice po kukurydzy bez orki i głebokiej uprawy??? Jak to sie sprawdza? Gleba u mnie głownie 4 klasa.

jddd.jpg

Opublikowano

jakie sensownie, po kukurydzy można talerzówką jeździć do zesrania i tak całą ta masa zostaje na wierzchu. Po kukurydzy nie ma sensowniejszej, szybszej i prostszej uprawy jak wjechać od razu po kombajnie pługiem z przedpłużkami za tym zestaw uprawowo siewny i w dwóch przejazdach zasiane jak sie należy.

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, notkiz napisał:

Po pierwsze nie będę teraz orał 30ha a poza tym nie mam pługa. Chciałbym poznać opinię praktyków którzy sieli pszenicę po płytkiej uprawie jak to wyszło.

po pierwsze siAli nie siEli 

po drugie od 10 lat sieje zboża po kuku na kiszonkę w talerzowke i 10 ton też się zbierało. 

zwiększyć normę wysiewu o 10 % 

pamiętaj że będziesz hycał cały sezon bo będzie bardzo nierówno 

ogólnie polecam 

Opublikowano
50 minut temu, rocco0987 napisał:

jakie sensownie, po kukurydzy można talerzówką jeździć do zesrania i tak całą ta masa zostaje na wierzchu. Po kukurydzy nie ma sensowniejszej, szybszej i prostszej uprawy jak wjechać od razu po kombajnie pługiem z przedpłużkami za tym zestaw uprawowo siewny i w dwóch przejazdach zasiane jak sie należy.

Kto normalny orze po kukurydzy? Potem lata wyoruja się badyle kukurydziane. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, rocco0987 napisał:

Mowisz? 🤔 Ziarnowa kukurydza

@notkizZrobisz na te 10cm to bedzie normalnie roslo. Nie raz mialem zasiane po talerzowce i bylo git. Tylko zalezy czym ty ta kukurydze opryskales

IMG_20241001_091738.jpg

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, kamil800 napisał:

@notkizZrobisz na te 10cm to bedzie normalnie roslo. Nie raz mialem zasiane po talerzowce i bylo git. Tylko zalezy czym ty ta kukurydze opryskales

IMG_20241001_091738.jpg

O jakich substancjach dokładnie mowa? 

Opublikowano
44 minuty temu, kamil800 napisał:

IMG_20241001_091738.jpg

Po dobrej kukurydzy tak nie zrobisz, taka +12 ton/ha to jest za dużo masy. 

Opublikowano
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

Kto normalny orze po kukurydzy? Potem lata wyoruja się badyle kukurydziane. 

Od lat tak robię, orka i siew  aktywnym. Czasem nawet nie widać co było, fakt dośc nisko koszona.

Opublikowano

nie wiem jak e oko trzeba puscic talerzowke y lrzykryc resztki z 12 ton🤕 na próbę w zeszlym roku i 2 lata temu probowalem. nawet roznicy nie bylo widac, czy robilem czy nie. jak ma wpuszczac talerze na 15 czy 20 cm to wolalbym trzybelkowcem, a potem takerzowka i siew. prosciej, lepiej, moze ciut dluzej. miedzy talerzowka i trzybelkowcem ze 2-3dni przerwy, to lekko sie to osuszy i latwiej mieszac sie bedzie. mozna zawsze rozsiac rzutowo,trzybelkowiec, rozsiewacz, a potem talerzowka 😎 gorzej nie bedzie!

Opublikowano

nie porownuje, pisze o roznicy, jak okres zimy wplywa na rozklad resztek. musze raz przejechac w marcu,bo potem ciezko zasiac soje. pole tez nie rowne, juz tak robilem, wole 2 razy zrobic. jesienia by zasiać pszenice, trzeba to glebiej uprawiac. mysle, ze pszenica wzejdzie, a wiosna to wszystko zniknie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Bo talerzowke puszcza się po deszczu, w świeże resztki bardzo słabo to wygląda. Jak z wszystkim. 

Na rędzinie to życzę powodzenia z tą talerzówką po deszczu . Po 50 metrach byś przeklinał na jakie tylko , i trza zjezdżać potem do domu z talerzówką całą zapchaną i zalepioną . 

To co się sprawdza u ciebie , u drugiego nie przejdzie 

Opublikowano
51 minut temu, Tomek90 napisał:

Pozatym kto robi na wiosnę głęboka uprawę? 

Hodowcy. Obornik z zimy pod kukurydzę i jazda na głęboko bezorkowcem. 

Zresztą po poplonie z gorczycy tak samo. 

Opublikowano
14 minut temu, Tomek90 napisał:

Tak jasne po 10l będzie się zalepiać, nawet nie zdąży przejść przez ta mase co leży. 

Taki deszcz który przez resztki nie przejdzie to chyba nie deszcz , mowa odeszczu który namoczy ziemie , że jest ziemia mokra 

Opublikowano

nie ma co dyskutować z takimi co nie znają glin czy rędzin -tam wiosną po głębokiej uprawie już jest się po żniwach  na rędzinie kiedyś po zalepieniu agregatu 6 m nawet nie mogłem go złożyć do transportu bo nabrał z 2 t ziemi i zostało dzwonić po ładowarkę żeby podnieść ramiona w pozycjje transportową 

Opublikowano
42 minuty temu, mysza103 napisał:

Taki deszcz który przez resztki nie przejdzie to chyba nie deszcz , mowa odeszczu który namoczy ziemie , że jest ziemia mokra 

A gdzie była mowa jaki deszcz? Maja resztki namoknąć, gleba nie musi i tak mam podcięcie przy tej wadze.