Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

moze troche zbocze z tematu. mam talerzowke astat, na takerzach 610, wiekszych slupicach. mam tam wal daszkowy, wziety pod uprawe po plugu. obecnie talerzowka jako scierniskowiec, albo przed siewem. chce wymieni. ten wal na rurowy albo strunowy. zle mi sie sieje po daszkowym, nie widze znacznika, a po drugie nie mam az tak ciezkiej ziemi. czym bedzie sie roznila praca walem rurowym i strunowym?

Uprawiaj na skos w stosunku do kierunku siewu. Nie mylić z w poprzek. Zresztą, wskazanym jest, żeby kolejne uprawy przeprowadzać w innym kierunku do poprzedniej. 

Edytowane przez bezbarwny
Opublikowano

Mam 3 metrowego lemkena smaragda, 7 łap,  wał rurowy. Normalny zestaw, lemiesz prawy, lemuesz lewy, redlica, osłona grządzieli. Służył dotychczas jako ścierniskowiec i do likwidacji poplonów. Czy to dobry pomysł,  aby odkręcić wszystko i bezpośrednio do slupicy przykręcić wąską redlice? Po zbożach mam w bezorce zasiane poplony, a na wiosnę pójdzie tam kukurydza. Zależy mi, aby jedna z uprawek ruszyła ziemię na większej głębokości. Proszę o rady.

Opublikowano

Za rzadko będzie. Na początku tez miałem taki plan by kupić ścierniskowca ale to nie to.

38 minut temu, ansu napisał:

Wszystko co nie jest pługiem jest bezorkowe. 

Na dopłaty do agencji to i talerzówka wystarczy.

Opublikowano
1 godzinę temu, bezbarwny napisał:

Uprawiaj na skos w stosunku do kierunku siewu. Nie mylić z w poprzek. Zresztą, wskazanym jest, żeby kolejne uprawy przeprowadzać w innym kierunku do poprzedniej. 

Mega wygodne to na tych polach po ponad kilometrze długości na 50 m szerokości. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, bezbarwny napisał:

@mirro, jakie wrażenia z pracy ceniusem? Nie wybiera Ci gleby z narożników? Jakie redlice masz? Dwustronne, czy dzielone?

mam trzymetrowego zawieszanego i zaczynać trzeba wolno, bo przy szybkiej jeździe, redlice(dwustronne 80) rzucają glebę w przód i do środka, i robią się doły. 

Oj sorry mam Centaura nie Ceniusa. właśnie tego od Korbanków wziąłem, A myślę o Ceniusie na mniejsze kawałki i zawieszanym.

https://archiwum.allegro.pl/oferta/agregat-amazone-centaur-5003-specjal-kuhn-lemken-i8275427710.html

Na glinach idzie dobrze. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, tommy66692 napisał:

Ja mam jedną działkę 1.5km długa i 9m szeroko, będę jeździł na szage 😁

O cholerka, to dopiero kiszka. :D 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, marcin80wlkp napisał:

Mam 3 metrowego lemkena smaragda, 7 łap,  wał rurowy. Normalny zestaw, lemiesz prawy, lemuesz lewy, redlica, osłona grządzieli. Służył dotychczas jako ścierniskowiec i do likwidacji poplonów. Czy to dobry pomysł,  aby odkręcić wszystko i bezpośrednio do slupicy przykręcić wąską redlice? Po zbożach mam w bezorce zasiane poplony, a na wiosnę pójdzie tam kukurydza. Zależy mi, aby jedna z uprawek ruszyła ziemię na większej głębokości. Proszę o rady.

teraz mam trzybelkowca, ale mialem wczesniej - nazywalem to spulchniacz. nawet jesli masz 7 lap, a traktor da rade na 20 -25 cm, to bedzie dobrze. bezorka, to nie zrobienie tego samego co pług bez uzycia pluga, tylko w miare plytkie mieszanie i glebokie spulchnianie. trzybelkowiec troche temu zaprzecza, ale po kukurydzy jesli bym nie wymieszal, to nie zasieje lubinu. po pszenicy - rzepaku nawet po trzybelkowcu nie zasialem, a po rzepaku pszenice sialem juz po spulchniaczu, samej talerzowce, a teraz po trzybelkowcu. tu on sie przydaje bo badyle wymiesza, lepiej sie sieje. natomiast kukurydze sieje mi gosc pneumatykiem talerzowym. wystarczy wymieszac górę, spulchnić do 25 cm. nie musi byc gesto lap, bo ziemia i tak bedzie wzruszona. siewniki do qq sa mega wypasione, zasieja w kazdy balagan. im mniej wymieszasz, spulchnisz na te 25 cm, ale dasz rade zasiac, to w bezorce wlasnie o to chodzi.

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano (edytowane)

Właśnie o to mi chodzi aby spulchnić na ok 25-30cm. Wiem, że wyjdzie dość rzadko, bo co 40 cm, ale zawsze coś. Redlica jak najwęższa, aby opory były jak najmniejsze. Polecicie coś godnego uwagi z redlic?

Edytowane przez marcin80wlkp
Opublikowano (edytowane)

To o czym piszecie to taka bezorka dla agencji lub co najwyżej zerwanie stopy czy tam podeszwy płużnej. Pozostają nie ruszone na głębokości pasy gleby po 50 cm. Nie na darmo 3 m bezorkowce mają po 10 czy 11 zębów.

Tak 50 nie pomyliłem się policzcie to dobrze pamiętając, ze pierwszy ząb liczycie jako zero.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Swoim zetorem ciągam 8 belkowy trzybelkowiec, redlice 10 cm szerokości, spulchniacz miał 9 łap |( 10 cm szerokości). Przy 7 łapach nie ma o szukać wąskich redlic, tym bardziej jeśli są dość rzadko. A nie można ich poprzestawiać ?

Opublikowano

Nie poprzestawiasz bo miejsca montażu są przyspawane do ramy. Nikt nie montuje na obejmach jak kiedyś do kultywatorów zęby.

Co rok nikt nie chce ryć na pół metra 20 - 25 cm wystarczy. Co dla wielu ścierniskowców jest już kresem możliwości. No i przede wszystkim za rzadko. Na wiosnę mogłem kupić ścierniskowca agro maszu tego czy innego za kilkanaście tys. W bardzo ładnym stanie na sprężynach. Ale właśnie to co tu pisze odwiodło mnie od tego zamiaru. Bo tak to ja se mogę bezorkę i agregatem talerzowym na słabszej ziemi zrobić. I robię tak na niektórych kawałkach już 10 lat gdy mam żyto po owsie.

• Root Admin
Opublikowano

nie wiem, ja mam delta flex i widzę ich wadę w dużym rzepaku i w kukurydzy. dużo materiału po prostu staje na slupicy i przypycha. jak miałem pożyczonego horscha to on w dużym rzepaku się nie zapychał