Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

u mnie kombajn bez sieczkarni. https://youtu.be/sP3Gm9s0DZM https://youtu.be/NuQoT54c7lI najpierw talerzowka plyciutko a później trzybelkowiec na 30. i tego samego dnia siew

Opublikowano

Ja nie jade talerzowka przed tylko od razu dlutowiec i siew talerzowka z siewnikiem talerzowym. W tym roku na probe maly kawalek 0.75 ha po ququ na ziarno gdzie młócił kombajn z sieczkarnią zasiałem przenicę bezposrednio w sciernisko. Nawet ładnie wzeszło o dziwo ale burdello na polu konkretne.

Opublikowano

Kwestia jaką mamy ozmianę, do tego dochodzi tez kwestia ile nam sypneła kukurydza bo przy ok 9 ton a 15 ton z ha to roznica w ilosci materii pozostawionej na polu jest naprawde bardzo duza. O ile przy plonie do 10 ton to jakos zawsze wyjdzie to przy ponad 13 tonach juz naprawde robi sie grubo i o.łot bez sieczkarni jest dla mnie nieporozumieniem.

Opublikowano

Jana wiosnę chyba wjadę plyciutko talerzowka, a potem bezorkowym, ale na 17 cm. 20 byłoby lepiej, ale za słabego gniadego mam. piszą,że nie jest dobrze robić zbyt głęboko, bo wyciąga się glebę beztlenowa. ale nie jestem exprertem. przed siewem soi wjadę talerzowka i siew. ciekawy jestem czy chwasty po qq będą mniej uciążliwe?

Opublikowano

tak planowałem, ale mam obawy co do tych liści po qq, czy to się schowa. na jesieni nie robiłem nic, zostawiłem to, nie dało się tego sensownie uprawić. z ciekawości dwa przejazdy są zrobione talerzowka, to na obecną chwilę brak różnicy.

Opublikowano (edytowane)

pług dłutowy to ulepszony głębosz? pług dłutowy to zwykły pług który głębiej pracuje i trochę słabiej miesza - używasz go jak chcesz mieć zaorane ale bez podeszwy płużnej. ja bym powiedział że to 3-belkowiec którym można pracować głębiej

Edytowane przez ziomster
Opublikowano

to jeszcze zobacz jak te słupice są wyprofilowane - w dłutowym sa pod kątem, w głęboszu pionowo 

te "ukośne"  słupice wyciągają ziemię i bardzo mieszają - wystarczy popatrzeć na filmy z pracy tych maszyn (i porównać z pracą głębosza).  

ostatnio mam takie przemyślenie że w Polsce uprawa bez orkowa oznacza bardziej "oranie"  bez użycia pługa - czyli co tu zrobić żeby pole było czarne ale nie robić tego pługiem. stad te 3-belkowce i zapierdzielanie po polu 10 km/h albo szybciej. tylko to nie ma nic wspólnego z uprawą bezorkową.

Opublikowano

to samo wspominałem w którymś wcześniejszym poście, że w uprawie bezorkowej próbujemy bez użycia pługa uprawić ziemię,by przypominała orana. kupiłem bezorkowcem, ale ja mieszam nim do 17 cm, nie chce wyciągać ziemi z głębszych warstw, a głębiej mój Zetor ma za ciężko :) a jaka maszyna spulchniają by ziemię na 20cm, ale nie wyciągała glebszych warstw?

Opublikowano

duzo zalezy jak zbudowana jest slupica oraz jakiej szerokosci mamy dluta.  Ja od siebie moge dodac ze u mnie nie wyciaga ziemiz glebszych warstw  w jakis duzych ilosciach, bo minimalnie na pewno, ale robiąc na 40 cm na pewno bym mial sporo martwicy na wierzchu jezeli by zachodzilo takie zjawisko dosc mocno. Co do dlutowca jezeli ktos jedzie gleboko i jeszcze boczne skrzydelka ustawia na glebokosci ok 30cm to na bank ma przewalone jak po plugu ale do tego potrzeba konia wielkiego. Ja u siebie dlutowca 3m 7 lap ciagalem Valtra 185km a teraz ostatnio Deutzem o takiej samej mocy  i nie przekraczam nigdy 9kmh bo nie ma sensu.

Opublikowano

mam w bezorkowcu delta flex. starym spulchniaczem jezdzilem na 17 cm, nowym tez, raczej wystarczy. Pługiem też nie przekraczaliśmy 20 cm. orze tylko pod rzepak i nie widze ubocznych skutkow tak plytkiej orki.

Opublikowano

Ja Crosem T Driwe   z  Uni  pod rzepaku jadę na 22-25 przeważnie, Fendt 240 km jedzie 11 spokojnie , ale komputer pokazuję 49  spalania, a przy 9 km  35 litrów, wiec jadę 9 km/h. Około 2 ha/h robie. 

W tym agregacie podoba mi się talerzówka z tyłu ona naprawdę robi robote. puszczam ją na 12 cm. Wał oponowy dogniecie. Mam 12 redlic na 3 metry  dość  ładnie miesza, martwicy nie widać. Po pługu dużo gorzej i płyciej  20-22 orze. 

Pola które biorę pierwszy rok to 9 km/h wymiekka, norma 6-8 km/h. w 3 roku jest poprawa i likwidacja zastoisk wodnych. 

Opublikowano
tomek73 napisał:

Ja Crosem T Driwe   z  Uni  pod rzepaku jadę na 22-25 przeważnie, Fendt 240 km jedzie 11 spokojnie , ale komputer pokazuję 49  spalania, a przy 9 km  35 litrów, wiec jadę 9 km/h. Około 2 ha/h robie. 

W tym agregacie podoba mi się talerzówka z tyłu ona naprawdę robi robote. puszczam ją na 12 cm. Wał oponowy dogniecie. Mam 12 redlic na 3 metry  dość  ładnie miesza, martwicy nie widać. Po pługu dużo gorzej i płyciej  20-22 orze. 

Pola które biorę pierwszy rok to 9 km/h wymiekka, norma 6-8 km/h. w 3 roku jest poprawa i likwidacja zastoisk wodnych. 

jakiej szerokości redlice?

Opublikowano
4 godziny temu, notkiz napisał:

A nie próbowałeś chociaż hektar nigdy zrobić bezorkowo pod rzepak skoro masz do tego sprzęt. Ciekawe co by wyszło z tego.

Cały problem polega na tym że w prawdziwej uprawie bezorkowej najważniejszy jest siewnik a nie maszyny uprawowe - ich powinno być jak najmniej a jeśli już to takie które minimalnie ingerują w glebę.

Opublikowano
13 minut temu, ZELKOW napisał:

jakiej szerokości redlice?

https://allegro.pl/oferta/dziob-redlicy-zeba-cx-unia-cross-au-2065-warynski-11929918822

70 mm z węglikiem 

11 minut temu, ziomster napisał:

Cały problem polega na tym że w prawdziwej uprawie bezorkowej najważniejszy jest siewnik a nie maszyny uprawowe - ich powinno być jak najmniej a jeśli już to takie które minimalnie ingerują w glebę.

Siewnik można wynająć, u mnie 150 zł/ha za Tempo. Ja sialem Focusem  z Uni i też wycodziło fajnie, w tamtym roku Amazone Cyriius  i ok. 

Podstawa to żeby nie spiepszyć  uprawy w  bez orce, bo potem tylko pług wszystko  zakryje. I trochę wody potrzebne. 

Opublikowano
29 minut temu, Siedzacybyk napisał:

pod pszenicę to sama talerzowka nie wystarczy? w tym roku moim super zetorem spokojnie na 12 cm robiłem:))) martwię się w drugą stronę,czy pod soję lub rzepak po pszenicy dam radę uprawić bez pługa?

Soja  to przeciez wiosenna uprawa. Jak masz pola w dobrej kulturze to po zimie nawet nie widac, ze rosla pszenica. Sloma rozsypuje sie w proch po przejechaniu agregatem 😁

Opublikowano

Zależy co było przedplonem. Po rzepaku, soi, grochu bym sobie spulchnianie odpuścił. Ja płytko talerzuje żeby pobudzisz samosiewy i potem wjazd z uprawowo siewnym na talerzowce (siewnik na stopkach bo nie mam jeszcze lepszego). Spluchnianie wskazane między zbożami. 

Opublikowano

mam siewnik talerzowy na kołach. najpierw talerzuje, a za nim drugi sieje. taki zestaw uprawowo-siewny;)))) to tak robię po soi i rzepaku. choć w tym roku spulchniaczem przejechałem, ale to był błąd, niepotrzebne przesuszanie ziemi. chciałbym zasiać rzepak i soje po pszenicy l. czy to trzeba spulchniac?

Opublikowano
44 minuty temu, ziomster napisał:

Zależy co było przedplonem. Po rzepaku, soi, grochu bym sobie spulchnianie odpuścił. Ja płytko talerzuje żeby pobudzisz samosiewy i potem wjazd z uprawowo siewnym na talerzowce (siewnik na stopkach bo nie mam jeszcze lepszego). Spluchnianie wskazane między zbożami. 

Nie między zbożami tylko przy strączkach oleistych okopowych czy kukurydzy, zboże po zboże płytko poradzi od biedy, a po wyżej wspomnianych raczej płytko bo sam system korzeniowy tych roślin rozluźnia glebe. 

Sam robię część po dlutowym, część po ciężkiej talerzowce po rzepaku i różnic zbytnio nie widać.