Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja mam stalerzowany łubin jesienią, będzie tam kukurydza. raz przejechane tak na 10 cm. wiosna pojadę trzybelkowcem, ale na początku marca, przed siewem talerzowka i siew. gorzej pod soję,bo nie wiem czy tak pchać trzybelkowcem po kukurydzy,czy tylko talerzowka.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał:

jak patrzę na pola, nie da się oszukać ,w późnym siewie pszenicy każdy dzień widać na polu. jeśli ktoś musi siać po kukurydzy to pośpiech jest wskazany. czyli sama talerzowka na początku trzeba przejechać, a dopiero potem trzybelkowiec?

Nie do konca to jest prawda bo w tym roku mialem pszenice siane w terminie czyli okolice 20 wrzesnia i jedna po kukurydzy siana okolo polowy listopada. Przed zima wystawila tylko piegi z ziemi. Urosla troche pod sniegiem. Na wiosne inne rosly jak szalone a ta dobrze rzadkowala 😂 i wiesz co? To byla najlepsza pszenica... Dala blisko 9t!! Gdzie te siane w terminie przekroczyly tylko 7... Wiec jak widac z tymi terminami tez roznie bywa ;) ogolnie w tym roku te pozniejsze byly lepsze. Kolega po ogorkach sial koniec pazdziernika i tez piekna byla i ponad 9 dala. Po ogorkach to konkret stanowisko ale nie zmienia to faktu, ze tez byla pozna :D tylko ją jeszcze skrocil pelna dawka to mala byla jak jeczmien. Ledwo to do hedera wpadalo 😂

1 godzinę temu, Siedzacybyk napisał:

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

u kuzyna na przeciwko mnie była pszenica,połowa po wczesnej kukurydzy na kiszonkę, a druga po kukurydzy na ziarno. ta pierwsza była ładniejsza, lepiej wydala. zależy też w jakich rejonach, ważna jest temperatura zima i wiosna.

Opublikowano (edytowane)

To, że to przez wode to ja wiem. Ale to pokazuje, ze pozny siew wcale nie jest przekreslony bo nawet taka pozna pszenica ma taki potencjal. I jak bedzie normalny rok to bedzie to normalna pszenica.

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

U mnie na przestrzeni 10 lat jednak zawsze ta siana w listopadzie po ziarnówce plonuje około 0,5-1 tony niżej. Ale i tak wolę to, aniżeli siewy jare.

• Root Admin
Opublikowano
kamil800 napisał:

To, że to przez wode to ja wiem. Ale to pokazuje, ze pozny siew wcale nie jest przekreslony bo nawet taka pozna pszenica ma taki potencjal. I jak bedzie normalny rok to bedzie to normalna pszenica.

kiedy ostatni raz był normalny rok?

Opublikowano

No co ty? Przecież cały czas są normalne lata. Jak posłuchać niektórych to w klimacie się nic nie zmienia. w 68 albo 73 kogoś dziadek wypasał krowy w styczniu, wiec to normalne jest ;)   

Opublikowano

wody brakuje wszędzie, ale jak czytam forum ,to ponizej 8 t pszenicy wstyd się przyznać. rzepak jak nie odda 4 ton, to od razu sypią się uszczypliwe komentarze. nawozy drogie, szkoda komentować, a większość sypie z założeniem 4 t rzepaku i 8 t pszenicy. może narzekanie to tylko polskia mentalność jest?

Opublikowano (edytowane)

Zalezy od regionu. U mnie takiej prawdziwej suszy nie bylo. Jedynie w tamtym roku wystapila taka okresowa susza najwieksza od kilku lat w mojej okolicy i fakt, ze wiosenne uprawy typu fasola dostaly bardzo po d*pie i nie ktore nawet nie wytworzyły straczkow ale zimowe jeszcze dobrze to przetrwaly. Suche wiosny sa i u mnie jednak gleby nie sa takie zle i dawaly rade wytrzymac do pierwszych opadow. Wiecej szkody wyrządziły te fale upalow... Co do rzepaku to jest to czarna magia. Kilka lat mialem juz taki ze wygladal na 5t. Kombajn stal praktycznie w miejscu a w zbiorniku pusto. Az chodzilem w kolo kombajnu sprawdzic czy gdzies dziury nie ma bo to nie mozliwe. 😂 i wyszlo, ze ledwo 3t przekroczyl. Jade do kolegi a tam niemal ziemia swieci to mysle szybka robota w zbiornik to wezme. Zrobilem kolko a tam kontrolka zbiornika. I to gowno tez dalo 3t. Normalnie az wkurw bierze😂 ogolnie odkad sieje rzepak to malo kiedy przekroczylem 4t... Jedynie w tamtym roku udalo mi sie zblizyc pod 5t ale to byl rok na rzepak i praktyczmie kazdy mial dobry plon. Z tego co widze to im gorszy rzepak to lepiej sypie😂

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
15 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Akurat porządny rzepak potrafi się obronić plonem nawet w suchym roku. Swojego na przepaliskach tylko podziwiałem, jakim cudem on nie usechł... 

Nie ma takiej opcji. Parę lat temu była susza i szacowali plon. Weszli do mnie i wszyscy pytali się po co szacować bo  takiego ładnego nigdzie nie widzieli. Ponad 2 metry strąki grube.

Rolnik z  komisji zaczął się śmiać i  rozkruszył parę strąków i pokazał maczek a nie nasiona rzepaku. I było po temacie. Sypnął około 2,7 ton. 

Plonu rzepaku na polu nie ma szans oszacować. Raz kosiłem u sąsiada co miał pierwszy raz rzepak, przybity do ziemi na oko dziadostwo, działka 1,5 ha jak zaczełem  na przyczepę sypać to aż sąsiad przyszedł na pole bo nie wierzył i pytał się  z czego  ja  to koszę, odpowiedziałem że nie mam pojęcia, do zbiornika samo leci.  Dał mu 3 tony a pszenica 2,5

Jeden rzepak  początek pola przypalone środkiem  z pszenicy i 3 raz siany ze swoich nasion, odmiana wogóle nie znana, Mickey dała 5,25 z 1 ha. Sąsiad w miedzę 4,5 pszenicy. 

Opublikowano

trochę już sieje rzepak, z mojej obserwacji wynika,że ta uprawa jak żadna inna lubi rzadki siew i niewybujałą łodyge. miałem i hybrydy i populację. gdy nawozilem dużymi dawkami azotu, hybrydy rosły po 2 m albo i lepiej, związane,splątane,na oko piękne. niestety wydajność między 3.5 a 4 tony, a wyglądały na 5 albo i lepiej. ostatnio krucho z nawozem, rzepak może nie lichy ale rzadki bo siewnik jakoś szukał, potem samosiewy pszenicy go przerzedzily, to plon na luzie ponad 4 tony. ktoś już na. tym forum pisał o soi i o gryce. gdy za gęsto to na najniżsszych strąkach prawie nie ma nasion, a do tego redukuje strąki na niskich pieterkach. analizując uprawę rzepaku, tam gdzie lichy, on ma dużo miejsca w takiej gęstości jaka przyjmujemy standardowo, natomiast jak piękny, wysoki, rokujący. na 7ton, ma go za malo. zaczyna redukować łuszczyny, nasiona są drobne ,bo w czerwcu brakuje mu wody na taką ilość masy, pnie się w górę, zamiast tworzyć rozgałęzienia, rozbudowywać się na boki, gdzie najwięcej luszczyn. myślę że tu tkwi problem. ja w populacji zasialem w zeszłym roku max 40 roślin, może ciut mniej, plon świetny. w tym roku wysialem 55 nasion, a raczej tak się wysialo bo chciałem mniej.

Opublikowano

Głębosz, pług dłutowy, jeszcze podobne maszyny istnieją pod nazwami spulchniacz oraz pogłębiacz. Z zasady chyba każda z tych maszyn ma za zadanie zerwanie podeszwy płużnej, a dodatkowe wyposażenie jedynie sprawia, że po użyciu jednego z tych narzędzi trzeba jeszcze robić dodatkową uprawę pod siew bądź nie trzeba. Mam tu na myśli wszelakie wały za słupicami bądź skrzydełka dokręcone do redlic pracujących w ziemi. Nie jestem specjalistą, wyrażam tylko moje stanowisko bo sam jestem ciekaw tych różnic. Niemniej jednak zdecydowanie inaczej wygląda pole po przejechaniu głęboszem, który tylko nacina ziemie, a inaczej po przejechaniu pługa dłutowego z podwójnym wałem mulczującym. Pytanie brzmi, która z tych maszyn będzie najlepsza? I założę się, że jednoznacznej odpowiedzi tez nikt nie udzieli, ponieważ każda gleba może zachowywać się inaczej po potraktowaniu danym urządzeniem.

Opublikowano

No plug dlutowy to taki ulepszony glebosz. Nowsza naszyna i bardziej uniwersalna. Takie polaczenie glebosza z bezorkowym. Tylko jednak slabiej miesza niz bezorkowy ale spokojnie mozna po nin siac. W sumie to ja sialem i po zwyklym gleboszu i tez bylo git

No plug dlutowy to taki ulepszony glebosz. Nowsza naszyna i bardziej uniwersalna. Takie polaczenie glebosza z bezorkowym. Tylko jednak slabiej miesza niz bezorkowy ale spokojnie mozna po nin siac. W sumie to ja sialem i po zwyklym gleboszu i tez bylo git

Opublikowano (edytowane)

Ja 4 lata temu zdecydowalwm sie na pług dłutowy Unia Harrier i jestem zadowolony. Sieje bezposrednio po nim. Jade na rozne glebokosci od 25 do 40 cm a boczne skrzydelka ustawiam tak aby szly maksymalnie 15 cm w ziemi.

Filmik z pracy ponizej.

Edytowane przez Mikruss
Opublikowano

Tak probowalem i musi byc kombajn z sieczkarnią, u mnie jechal bez sieczkarni jeden rok i bylo za grubo  troche towaru w jednym miejscu i siew srednio mi sie podobal ale o dziwo pszenica sobie poradzila mimo malej obsady bo jednak za niską norme przyjąłem i opuzniony siew jeszcze.