Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, yacenty napisał:

To co zostawić do 15 kwietnia?

Skoro robiłeś na głęboko jesienią to tak zostaw. Korzenie takiego poplonu zrobiły reszte roboty. Teraz rozsiac sól i inne nawozy oprócz N.  

Opcja 1

7-10 dni przed siewem azot i uprawic na gotowo talerzowka. Gleba się ogrzeje, poplon przerobi i będzie fajny mulcz. Siew.

Dobry oprysk nalistny w QQ da sobie radę z tymi wschodni chwastów pomiędzy uprawa a siewem QQ.

Opcja 2

Jeśli bardzo ciężka gleba i odmiany DENT to można akcję pierwszego talezowania przesunąć  zrobic wcześniej-dla ogrzania gleby. Później rozsiac N i uprawic tak jak  w opcji 1. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kamil800 napisał:

Aj tam bo wy to jeszcze amatorzy hehe. Ja w poplon z gorczycy taki z 1.5m wjechalem talerzowka z siewnikiem na razowke i to na jesien a nie wiosne. Elegancko szlo 😁

to jest cały czas amatorka - "Prosy" wjeżdzają w poplony od razu z siewnikiem bez jakichkolwiek uprawek (wał nożowy na przednim tuzie to nie uprawka:))

tylko do tego trzeba mieć dobry siewnik

Opublikowano

Ja bym ten poplon  jak najszybciej przejechał talerzówką, i przesd siewem talerzówka  i siew. 

Dlatego że  będzie odstep z 3-4 tygodnie i  resztki poplonu zgniją i skruszeje do końca w ziemi i przy siewie nic nie będzie. Z 2-3 tygodnie przed siewem mocznik i polifoskę. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ziomster napisał:

to jest cały czas amatorka - "Prosy" wjeżdzają w poplony od razu z siewnikiem bez jakichkolwiek uprawek (wał nożowy na przednim tuzie to nie uprawka:))

Nie mowie, ze jestem "prosem" to byl tylko zart...  Tylko napisalem co zrobilem. Wjechalem sama talerzowka a na hydropaku siewnik :D i tak to posialem i fajnie powschodzilo. Plon tez dalo bardzo fajny wiec bylo warto :DJest tez notill gdzie sie jedzie w poplon bez niczego, uprawia na 2-3 cm i tez jakos rosnie 😏

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
9 godzin temu, ziomster napisał:

Skoro to co robią to nie uprawa bezorkowa to czym to nazwiesz? 

Dobry siewnik to jaki?? 

Wał nożowy do jakich zabiegów przypiszesz? 

Opublikowano

Tu zima zrobi swoje. Wjedziesz talerzówką w marcu czy w kwietniu bez znaczenia. Jestem pewien, że potnie i przykryje. Co innego pracować na żywych roślinach, a takie zdechłe rozsypią się w pył,

Opublikowano
5 godzin temu, Tomek90 napisał:

Skoro to co robią to nie uprawa bezorkowa to czym to nazwiesz? 

Dobry siewnik to jaki?? 

Wał nożowy do jakich zabiegów przypiszesz? 

Z tymi "prosami" to też dla smiechu było - dlatego pisze w cudzysłowiu;)

Dal mnie uprawa bezorkowa zaczyna się kiedy mamy do czynienia z typową uprawą konserwującą. Zastąpienie pługa innymi maszynami dającymi podobny efekt nazwałbym uprawą uproszczoną. 

Dobry siewnik to siewnik który potrafi dobrze posiać nasiona w każdych  warunkach (nawet przy bardzo dużej ilości resztek, czy nawet przy żyjącym poplonie) - ja patrzę na siewniki do no-till'u (z bardziej znanych to Sky Easy Drill, Horizon DSX, SEMEATO, itp; ostatnio pojawiają się oferty na siewniki no-till ze wschodu)  

A propos wału nożowego niech będzie, że to zabieg uprawowy - co by się nie kłócić o definicje;) 

• Like 1
Opublikowano

Oto i jest. Moja baza do stworzenia agregatu do uprawy bezorkowej w wersji bieda edition.
Plan jest taki, żeby z tyłu zamontować wał daszkowy 600mm, druga kwestia to redliczki, i tu co mi doradzicie? Obcinać tym boki i próbować uprawiać , czy od razu kupić jakieś inne? Przypominam że koszty mają ogromne znaczenie.

322996838_1119181385423483_1409183356714264589_n.jpg

Opublikowano
10 godzin temu, Optimus napisał:

Tymi będzie szło dobrze aby rama wytrzymała.z czego zrobisz wał?

Kupię gotowe ringi z kątownika i wyspawam resztę.

9 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

pozostawi bruzdy, jakby jakieś zagarnia że były, wyrównały by trochę. mam podobny, ale przed siewem uprawiam talerzowka, więc bruzdy mnie aż tak nie bolały.

Chcę zrobić wał o 20 cm szerszy od maszyny, może to pomoże ?

7 godzin temu, kamil800 napisał:

Ile ma m? Cos duzo tych lapek. Ja bym troche wywalil. Bedzie lzej szlo i nie bedzie sie zapychac

2,6m i 13 łapek. NIe wykluczam że coś wyrzucę ale w pierwszej wersji testowej zostawię tyle co jest.

6 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

wywalić ostatni rząd, będzie trzybelkowiec, www to miejsce założyć zagarnia że i wal.

Nie wykluczam.

6 godzin temu, kamil800 napisał:

Oo dobre. Tylko troszke bym jeszcze rame wzmocnil i bedzie lux maszyna

Wygląda dość solidnie. 

326497389_887670772550485_3843367149571868353_n.jpg

Opublikowano

Z walem nie szalej bo bedziesz mial problem, zeby podjechac pod miedze. U mnie sklada sie talerz skrajny i skrajna lapa praktycznie skrabie po miedzy. A wiem, ze niektorzy maja wlasnie poroblem z podjechaniem

Opublikowano (edytowane)

Podstawowe pytanie czy te sprężyny  nie poddadzą sie od razu. A raczej tak bedzie. 

Wyrzucić serca założyć wąską redlicę, około 6 cm max z czegoś dopasować, można poobcinać je. i napawywać redlicę  odpowiednimi elektrodami co parę hektarów.  Osobiscie poszedł  bym w dopasowanie redlicy z węglikiem, ale tu trzeba od 150 za sztukę liczyc. https://www.olx.pl/d/oferta/kockerling-redlica-z-widia-allrounder-504019-504009-915772-CID757-IDSKCSG.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=2   Ale opłaca sie. https://www.olx.pl/d/oferta/redlica-uniwersalna-wzmocniona-ala-sercowa-dwusercowa-CID757-IDQ8QZ3.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=5

Założyć talerzę wyrównajace, lub talerzówkę i dopiero wał daszkowy. 

Na boki  pomyśleć o dołożeniu deflektorów, przy skrajnych redlicach. 

Edytowane przez tomek73
Opublikowano (edytowane)

talerze mogą dość drogo wyjść, zależy jaki budżet i inwestor przeznaczył na maszyne?! szerszy wal nic nie da, bruzdy będą po ostatnim rzędzie graczek. Jeśli chodzi o wal, to daszkowy będzie chyba najlepszy. Ja za bezorkowcem też chce zmienić na właśnie taki. Za talerzowka astat mam daszkowy, to ładnie zagęszcza glebę. Po orce kiedyś jechałem, to świetnie przygotował pole pod siew rzepaku. 

Edytowane przez Siedzacybyk
Opublikowano
16 godzin temu, tomek73 napisał:

Podstawowe pytanie czy te sprężyny  nie poddadzą sie od razu. A raczej tak bedzie. 

Wyrzucić serca założyć wąską redlicę, około 6 cm max z czegoś dopasować, można poobcinać je. i napawywać redlicę  odpowiednimi elektrodami co parę hektarów.  Osobiscie poszedł  bym w dopasowanie redlicy z węglikiem, ale tu trzeba od 150 za sztukę liczyc. https://www.olx.pl/d/oferta/kockerling-redlica-z-widia-allrounder-504019-504009-915772-CID757-IDSKCSG.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=2   Ale opłaca sie. https://www.olx.pl/d/oferta/redlica-uniwersalna-wzmocniona-ala-sercowa-dwusercowa-CID757-IDQ8QZ3.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=5

Założyć talerzę wyrównajace, lub talerzówkę i dopiero wał daszkowy. 

Na boki  pomyśleć o dołożeniu deflektorów, przy skrajnych redlicach. 

No właśnie jeśli chodzi o redlice to ja też uważam, że masz rację, trzeba poobcinać na wąsko

Opublikowano
Dnia 16.01.2023 o 13:07, ziomster napisał:

Dobry siewnik to siewnik który potrafi dobrze posiać nasiona w każdych  warunkach (nawet przy bardzo dużej ilości resztek, czy nawet przy żyjącym poplonie) - ja patrzę na siewniki do no-till'u (z bardziej znanych to Sky Easy Drill, Horizon DSX, SEMEATO, itp; ostatnio pojawiają się oferty na siewniki no-till ze wschodu)  

Tylko te siewniki to kosztują trochę. Sky pół bańki ponad, jak mówimy o 4m. Ale fakt, też mi się podoba i myślałem o takim. Ojca bardziej ciągnie do strip-tilla. Mamy jeszcze czas, by przemyśleć, w którą stronę lepiej iść. Ale tak jak mówisz, dobry siewnik, to podstawa. 

Opublikowano

Ja nawet nie myślę o nowym - nie w tych czasach;)

ostatnio wpadł mi w oko siewnik John deere'a 750A (miał bardzo fajnie rozwiązane redlice) w jakiejś starszej wersji, wczesniej widziałem Tume w przyzwoitej kasie - jakiś wybór jest

u mnie strip-till odpada ze względu na mały ciągnik poza tym w moich realiach (i w moim mniemaniu) uprawa całopowierzchniowa ma więcej zalet niż pasowa. Poza tym z kilku powodów nie zamierzam odchodzić od orki - orał będe ale co 3-4 lata;)

• Root Admin
Opublikowano

mnie kolega namawia na ST ale w 2 przejazdach - najpierw agregat 3belkowy ale z łapami ustawionymi pod siewnik, a później przejazd siewnikiem. Przy nawigacji z sygnałem 3cm będę jechał po tych samych pasach.