Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To sobie pomyśl co by było pod folią ... To już nie te zimy co kiedyś, słoneczny dzień, kilka stopni na plusie a pod folią robi się +15 ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
32 minuty temu, 8585 napisał:

Tylko,że już wegetacja ruszyła i w większości krzaków malutkie listki wychodzą dodam,że mam na zagonach.

Truskawki na dobre w tym roku się nie uśpiły

Jak co roku -10c bedzie w marcu gdzie kto miał przykryć to nakryje .

Opublikowano
Dnia 4.02.2024 o 11:03, Tomasz0611 napisał:

Nie stosuję włókniny na zimę i jeszcze nigdy mi nie wymarzły truskawki, może w innych rejonach jest z tym problem.

Naście lat temu przykrywałem w grudniu, styczniu. Teraz możesz je tym zabić, np na przyszły weekend nadają 12-13 stopni Celsjusza połączone z słońcem, pod folią na 100% w tych warunkach ruszy wegetacja, niech później przyjdzie mróz to zamiast zebrać 2 dni wcześniej nie zbierzesz nic ... Już nawet chłopaki z Czerwińska otwierają oczy i skłaniają się do przykrywania w lutym.

Pod Czerwińskiem to niektórzy mają już ponakrywane folią pod koniec października 🤣 ale coraz mniej takich specy

Dnia 4.02.2024 o 11:43, racyl napisał:

Truskawki na dobre w tym roku się nie uśpiły

Jak co roku -10c bedzie w marcu gdzie kto miał przykryć to nakryje .

W tym roku raczej ładnie uśpiły, koniec listopada atak zimy, przed świętami śnieg stopniał ale niewielki mróz się utrzymywał, a w styczniu było kilkanaście stopni na minusie praktycznie bez śniegu, może teraz od lutego coś ruszyło, bez porównania z poprzednim rokiem gdzie całą zimę było zielono, a rumba i tak mi super wyszła, mówię o gruncie niczym nie okrywanym 

Opublikowano

Tak wygląda to uśpienie u mnie w okolicy Lublina, zdjęcie zrobione w poniedziałek . tak patrzę u sąsiadki gdzie nic nie pryska od grzyba to można powiedzieć, że tam to ma uśpienie 😄

423036506_1528467841340260_1088067874264126661_n.jpg

Opublikowano

Chyba koniec wrześna jakiś zrównoważony 18-18-18 w ferdygację poszedł i pewnie saletra wapniowa . Dużo w krople ładowałem nawozów

Posypowo pod koniec lipca

Opublikowano (edytowane)

I ten azot je tak przytrzymał na jesieni i dlatego teraz są takie ;) u mnie w połowie sierpnia saletra wapniowa + NKP jakiś Hydrocomplex i do wiosny nic więcej.

Do tego pewnie nie było bez śnieżnego mrozu i jest efekt ;)

Opublikowano

Zastanawiam się kiedy zastosować stomp + devrinol, niby na koniec lutego nadają ponad 10 stopni, a w nocy bez przymrozków, mysle czy właśnie wtedy nie opryskać bo obawiam się ze przy takiej temperaturze wszystko ruszy. Czy lepiej czekać cierpliwie do połowy albo końca marca?

Opublikowano
Dnia 26.02.2024 o 17:51, Jarek_86 napisał:

Witam wszystkich . Jaką dawkę samego Venzar -u 80 WP  stosujecie w truskawce ? Miałem zapisane ale gdzieś się zapodziało :/ pozdrawiam

To jest ze starego programu ochrony, bodajże 2002 rok. Pozdrawiam. 

20240228_095021.jpg

Opublikowano

Witam  Panowie.  Zawsze okrywałem truskawki agrowloknina,w tym roku skusiłem się na folie perforowana. Teraz mam kilka pytań.

1.Czy jak są teraz takie dni że słońcem trzeba ściągać folie?

2. Tak w połowie kwietnia planuję  zdjąć folie i przykryć włóknina  przed kwitnnieniem,to dobry pomysł?

3. Jak będzie jakiś większy mróz w nocy w marcu nic nie zrobi truskawce pod folia?

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i rady. 😊

Opublikowano (edytowane)

1. Jak teraz za bardzo rozpędzi się wegetacja a pod folią przy +15 i słońcu może być i +30, to jak przyjdzie spore ochłodzenie to może nie być za ciekawie, żeby to było 20 marca to by było ok, ale teraz jest jeszcze spore ryzyko powrotu ochłodzenia. W tą niedzielę byłem na małej wycieczce po okolicach Czerwińska, nieliczni na to obecne ocieplenie zdjęli folię, jak przyjdą jeszcze mrozy to sporo wygrają. 

2. Bardzo dobry pomysł, zmień folię na włókninę jak pojawią się pierwsze otwarte kwiaty.

3. Nigdy nie miałem z tym problemów, ale i nie było takich anomalii jak teraz że jest +15 pod koniec lutego ... Jeżeli za bardzo się nie rozpędzą na mrozy to nie będzie problemów. Ale folia przed mrozem nie chroni, do ochrony przed mrozem jest agrowłóknina ...

Sam miałem przykrywać dwa tygodnie temu, ale trochę nie było warunków, i w sumie się cieszę, będę rozwijał folię dopiero w przyszłym tygodniu, jak zejdzie temperatura poniżej +10 w ciągu dnia.

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

1. Jak teraz za bardzo rozpędzi się wegetacja a pod folią przy +15 i słońcu może być i +30, to jak przyjdzie spore ochłodzenie to może nie być za ciekawie, żeby to było 20 marca to by było ok, ale teraz jest jeszcze spore ryzyko powrotu ochłodzenia. W tą niedzielę byłem na małej wycieczce po okolicach Czerwińska, nieliczni na to obecne ocieplenie zdjęli folię, jak przyjdą jeszcze mrozy to sporo wygrają. 

2. Bardzo dobry pomysł, zmień folię na włókninę jak pojawią się pierwsze otwarte kwiaty.

3. Nigdy nie miałem z tym problemów, ale i nie było takich anomalii jak teraz że jest +15 pod koniec lutego ... Jeżeli za bardzo się nie rozpędzą na mrozy to nie będzie problemów. Ale folia przed mrozem nie chroni, do ochrony przed mrozem jest agrowłóknina ...

Sam miałem przykrywać dwa tygodnie temu, ale trochę nie było warunków, i w sumie się cieszę, będę rozwijał folię dopiero w przyszłym tygodniu, jak zejdzie temperatura poniżej +10 w ciągu dnia.

1.A to radzisz ściągnąć  folię  na te sloneczne dni?  

2. A to mogą wystąpić  jakieś poparzenia jak będzie wiekszy mróz  A wegetacja będzie bardzo rozpedzona

Opublikowano
Przed chwilą, edek85 napisał:

1.A to radzisz ściągnąć  folię  na te sloneczne dni?  

2. A to mogą wystąpić  jakieś poparzenia jak będzie wiekszy mróz  A wegetacja będzie bardzo rozpedzona

1. Ja bym myślał o ściąganiu, chociaż wszystko zależy co będzie dalej, jak nie zejdzie niżej niż -5 to nie powinno być problemów. Tu nie da się powiedzieć TAK albo NIE. Odkryjesz to wegetacja zwolni, możesz być 1 dzień z zbiorem w plecy, ale jak poparzy przy mrozach to też możesz stracić, nie ma na to jednej, dobrej rady. Każdy sam podejmuje decyzje i później ponosi ich konsekwencje. Tak jak pisałem, ja miałem przykrywać już ponad tydzień temu, ale to odłożyłem, boję się że zima może jeszcze dać o sobie znać, ale mogę się mylić ;) 

2. Inaczej roślina wytrzymuje mrozy jak jej wegetacja jest dopiero lekko rozpędzona naturalnymi warunkami, a inaczej reaguje jak jest sztucznie pędzona folią ...

• Thanks 1