Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zwykłą pożywkę można zakwasić kwaskiem cytrynowym jak wodę do oprysku ?

Co dodać do nawozu  żeby wyszedł jak np Fertygold LpH ? Są jakieś inne nawozy zakwaszające
18-10-18

Opublikowano

tak czytam te komentarze i zastanawiam się dlaczego nie sadzicie Azji u mnie rośnie ogromna i ma super smak ,mam około hektara i sprzedaję za 15 zł kg z domu a po 10 w hurcie i idzie jak burza chociaż w okolicznych sklepach można kupić po 8 zł truskawkę

Opublikowano (edytowane)

I ile masz tej Azji z ha ?? Bo Olimpia zrobiła już u mnie 30t/ha plonu handlowego ;) A zamiast Azji zasadziłem Tea, plon lepszy, lepsza trwałość pozbiorcza a smak niewiele gorszy.

A i nie wiem skąd jesteś, że ktoś ci płaci 15zl za kg w domu i 20zl za lubianke w hurcie, w 7-8zl za kg w hurcie za turbo towar jestem w stanie uwierzyć, ale nie więcej... 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Chyba azja to nie to samo co asia ? Kiedyś kupiłem asi kilka krzaków to ona rosła słabo, mało liści, duży liść, mało owoców. Teraz mam niby azja to dużo owoców, owoc duży, liści też sporo

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

I ile masz tej Azji z ha ?? Bo Olimpia zrobiła już u mnie 30t/ha plonu handlowego ;) A zamiast Azji zasadziłem Tea, plon lepszy, lepsza trwałość pozbiorcza a smak niewiele gorszy.

A i nie wiem skąd jesteś, że ktoś ci płaci 15zl za kg w domu i 20zl za lubianke w hurcie, w 7-8zl za kg w hurcie za turbo towar jestem w stanie uwierzyć, ale nie więcej... 

No ja to się zastanawiam skąd u ciebie taki plon olimpi z hektara ? chyba ten plon to z 2 lat podajesz ? olimpia nie jest taka super truskawka, i jej trwałość pozbornicza nie jest jakoś super, bo się skórka mażę i jej wybarwienie jest brzydkie wygląda jaka sparzona

30 ton policzyć średnio po 8 zł za kg to masz 240 tys przychodu Widać panowie uprawiajmy tylko olimpie i niech tomasz nas prowadzi to nie będziemy wiedzieć co z kasą robić 🤣🤣🤣🫣🤣🤣🤣

I zapewne jeszcze z 10 ton z niej uzbierasz to trzeba doliczyć te 50 tys do tego To 300 tys z jednego hektara to sredni wynik Ci powiem 😅😅😅😅

Opublikowano (edytowane)

Nie chcesz to nie wierz, 30 ton z ha już strzeliło... A jak dasz dobrze wapnia i krzemu to miękka nie jest... I nie średnio po 8zl/kg a 6.5zl za kg ;) po 8 to się pierwszą udawało sprzedać, a później różnie było, był i dzień po 5.5zl za kg.

A jeżeli jej wybarwienie ci się nie podoba, to nie wiem co powiesz o murzynce Verdi... 

Opublikowano

w 30 ton wierzę ze da radę zrobić nawet ponad 30 ale nie olimpi, ale to zostaje w takim razie pogratulować Dobre określenie dla verdi miał być wielki wow a to jest jedna wielka klapa można określić nawet gorsza od rumby jest

Opublikowano (edytowane)

Verdi to dziadostwo, u mnie miejsca na plantacji już mieć nie będzie... 10l Expando, z drugie tyle Greitu, fertygacja i podlewanie jak trzeba, a i tak drobnieje strasznie... 

Zostaje aby Rumba, Olimpia i Tea na testy.  Ewentualnie może kiedyś do Rendevousa wrócę, bo ładnie się wybarwia a i plon 25t/ha handlowego zły nie jest. Ale w porównaniu z Rumba i 32t już tak fajnie to nie wygląda. 

Opublikowano
Dnia 19.06.2023 o 14:28, racyl napisał:

Zwykłą pożywkę można zakwasić kwaskiem cytrynowym jak wodę do oprysku ?

Co dodać do nawozu  żeby wyszedł jak np Fertygold LpH ? Są jakieś inne nawozy zakwaszające
18-10-18

Można kwaskiem cytrynowym ale to majątek. Można kwasem azotowym, fosforowym i siarkowym. Siarkowego daje się dwa razy mniej ale za to jest najcięższy

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie i panie, chyba za tanio swoje truskawki sprzedajemy, bo wg Agrobiznesu na giełdzie w golawinie kosztują one obecnie 20zl za 2 kg łubiankę xD normalnie leżę i się śmieje... 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Na miejscowym targu od 6 do 8 zł/kg

Możesz zapomnąć o 6 czy 8zł, Jakąś padlinę rozciapaną i podgniłą to jeszcze sprzedają za 8zł. Truskawka świeża i zdrowa jest droższa

Po ostanim weekendzie z opadami ruskawka psuje sie i już mniej na rynku a to co jest to brzydkie.

Dużo opadów, ciepła pogoda i antraknoza, skórzasta zgnilizna zaatakowała

7 godzin temu, saszeta napisał:

Można kwaskiem cytrynowym ale to majątek. Można kwasem azotowym, fosforowym i siarkowym. Siarkowego daje się dwa razy mniej ale za to jest najcięższy

To jak to liczyć ile dać ?, trzeba uwzględnić wodę na linii i w pożywce ?

Co powiesz o mojej wodzie ?

analiza.JPG

Jak i ciebie malwina ?, u mnie coś w młodej chlorozy i widać unerwienie liści, tak zastanawiam czy nie dać dolistnie kresta leaf foto. truskawka jjeszcze trochę kwitnie, była już dokarmiania dolistnie borem i kresta leaf foto

Edytowane przez racyl
Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

Możesz zapomnąć o 6 czy 8zł, Jakąś padlinę rozciapaną i podgniłą to jeszcze sprzedają za 8zł. Truskawka świeża i zdrowa jest droższa

Po ostanim weekendzie z opadami ruskawka psuje sie i już mniej na rynku a to co jest to brzydkie.

Dużo opadów, ciepła pogoda i antraknoza, skórzasta zgnilizna zaatakowała

Przestań majaczyć. Raptem 3 dni temu objazdowy warzywniak miał ładne truskawki po 8 zl/kilo, drugi objazdowiec po 17 za kobiałkę truskawki jak ludzka pieść a dziś na targowisku po 7,5 kilo. 

Opublikowano

@Mazembe

3 dni temu 😄 sam poprzedni tydzień sprzedawałem po 7zł a w sobotę już wielkie po 9zł sprzedałem

No widzisz jakie masz pojęcie o sprzedaży truskawek, Dla ciebie 3dni to nie ma różnicy a dla prawdziwego plantatora i sprzedawcy to jest kolosalna różnica .

Na sztukę owszem i za 8zł znajdzie na targu czy pod biedronką tylko co z tego jak połowę wyrzuci albo się rozciapią

Tanio to już było z resztą mamy 21 czerwiec i to jest już po wysypie gruntu wczesnych odmian z pola bez przykrycia

Opublikowano

Umiesz czytać ze zrozumieniem? Dziś na targowisku kramy uginały się pod soczystymi truskawkami po 7,5. Może u was ciapa, ale u nas pierwszy poważniejszy deszcz spadł przed chwilą.

Opublikowano
12 minut temu, Mazembe napisał:

Umiesz czytać ze zrozumieniem? Dziś na targowisku kramy uginały się pod soczystymi truskawkami po 7,5. Może u was ciapa, ale u nas pierwszy poważniejszy deszcz spadł przed chwilą.

Już zaczynają sie średnio póżne truskawki a wtedy co roku truskawka drożeje.

Zawsze po dużych opadach i gdy najdzie upał zaczyna się gnicie truskawek a tym bardziej jak truskawka się kończy jak ta wczesna która nie jest już tak dopilnowana, Przy takim upale po opadach to kwestia 1-2 dni i antraknoza i skórzasta zgnilizna stakuje

Widzę po handlarzach że mniej kupują takiej truskawki bo zaraz im się ciapie i muszą wywalać

Z jakiego regionu jesteś ?

Opublikowano
3 minuty temu, racyl napisał:

Już zaczynają sie średnio póżne truskawki a wtedy co roku truskawka drożeje.

Zawsze po dużych opadach i gdy najdzie upał zaczyna się gnicie truskawek a tym bardziej jak truskawka się kończy jak ta wczesna która nie jest już tak dopilnowana, Przy takim upale po opadach to kwestia 1-2 dni i antraknoza i skórzasta zgnilizna stakuje

Widzę po handlarzach że mniej kupują takiej truskawki bo zaraz im się ciapie i muszą wywalać

Z jakiego regionu jesteś ?

Najpierw to musi padać deszcz żeby zaczęły gnić... Na razie czerwiec zamyka się całymi 6 mm opadów... 

Opublikowano

Od 20 maja było dobrze bo nie było większego deszczu a teraz po opadach piatkowych, sobotnich i niedzielnych dolało. W sobotę i poniedziałek rano nie mogłem wyjechać z pola bo się koła busa slizgały

Mam trochę vibranta w średniopóźnej to oprysk signum poszedł w sobotę a dzisiaj zdarzają się podgnite truskawki nawet te w powietrzu co nie dotykają ziemi .

kwatera była regularnie pryskana co tydzień. W verdii też ładnie w sobotę się zbierało odrzut jedynie to co przejrzało a dzisiaj to już podgnite się zdarzają na truskawkach co wiższą w powietrzu. Odmiana wrażliwa na skórzastą zgniliznę