Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, toooomaszewski napisał:

Wiem, że to nie temat ekoschematów, ale jak ma się truskawka do uproszczonego systemu uprawy? Mowa o takiej 2,3,4 letniej 🤔

sam byłem ciekaw i dzwoniłem na  infolinie z tym pytaniem  i koleś mówił, że jeżeli robimy jakąś glebogryzarką lub pielnikiem to można wejść w uprawę uproszczoną aczkolwiek to pierwszy rok i różne kwiatki mogą z tym być według mnie. 

Łap tu link gdzie na końcu masz nr tel do ludzi od tych ekoschematów i możesz dopytać 

https://www.cdr.gov.pl/75-pytania-i-odpowiedzi/4382-najczesciej-zadawane-pytania-w-zakresie-ekoschematow

• Thanks 1
Opublikowano

Wczoraj właśnie czytałem ten sam artykuł. Dzięki.

Dokładnie o tym samym myślę, płatność chętnie bym 'zarezerwował', a jak wyjdzie, to wyjdzie. Sadzona na jesieni, to wiadomo był pług, ale starsze plantacje to tylko glebogryzarka i pielnik. Trochę tych haków jest więc pare złotych by było 🤔

Opublikowano

no ile tych złotych ?, 500 zł ?

Uprawa uproszczona czy nie to i tak nie robi się całej powierzchni glebogryzarką czy pielnikiem i zawsze się przyczepią. Uprawa uproszczona to nie jest uprawa 3/4 danej działki

Dopłaty mimo różnych gimnastyk w tym roku będą niższe i trzeba sie z tym pogodzić

Opublikowano (edytowane)

U siebie daję nadtlenek wodoru, możesz kupić jako perhydrol lub jeżeli lubisz preparaty z rejestracją to Bisteran, i daje tego 500ml na 500l wody na ha. Kiedyś się używało Topsinu, ale nie jest już dostępny... chyba że masz zapasy xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

tylko teraz znów podają jakieś spadki temperatury. Nadtlenek wodoru ogranicza go jakoś temperatura? Bo topsin chociaż lekko na plusie już musiało by się zrobic

Opublikowano (edytowane)

Nawet jeżeli pozamykane, to folia bardzo słabo chroni przed przymrozkiem, a co dopiero przy mrozach które teraz nadają. Ale miejmy nadzieję, że będzie dobrze i nic nie zmarznie ;) Póki folia leży to jeszcze nie jest tak źle, bo trzyma wilgoć, najgorzej jak już się raz odkryje, wysuszy lekko glebę i folię i wtedy przymrozek rzędu -1, -2 przy gruncie i kwiatki  pod folią robią się czarne ...

Opublikowano
2 godziny temu, maro12 napisał:

https://jagodnik.pl/to-moze-byc-najtrudniejszy-sezon-dla-owocow-przemyslowych-w-historii-cz-1-truskawki/
Ciekawe ile jakaś przetwórnia zapłaciła za taki artykuł ;) według nich mają pełne chłodnie owoców

kupuję to gazetę ale już ostatni rok bo tam  same reklamy produktów i tych całych doradców co wszystko wcisną

Tam jest tylko wiedza powszechna a jak ktoś zapyta o konkretną to odsyłają do płatnego doradztwa

Opublikowano (edytowane)

A co ciekawego ci mogą w tych gazetach zareklamować ?? Tylko to, co jest w programie ochrony roślin, bo nic innego podać nie mogą... A w prywatnym doradztwie podpisujesz umowę poufności i wtedy mogą ci coś więcej powiedzieć niż jest w programie ochrony ;) 

Taki np. Verimark działa dobrze na opuchlaka, ale nikt oficjalnie na opuchlaka zalecać go nie może, bo nie ma rejestracji na opuchlaka ...

Na fytoftoroze też jest kilka sposobów, ale żadnego oficjalnego i nikt głośno o tym nie powie. Ale jak ktoś wie, że fytoftorozę truskawki i zarazę ziemniaka coś łączy, to znajdzie jeden z sposobów na fytoftorę ;) 

Opublikowano
Dnia 7.04.2023 o 12:44, Tomasz0611 napisał:

Taki np. Verimark działa dobrze na opuchlaka, ale nikt oficjalnie na opuchlaka zalecać go nie może, bo nie ma rejestracji na opuchlaka ...

Na fytoftoroze też jest kilka sposobów, ale żadnego oficjalnego i nikt głośno o tym nie powie. Ale jak ktoś wie, że fytoftorozę truskawki i zarazę ziemniaka coś łączy, to znajdzie jeden z sposobów na fytoftorę ;) 

Na yt Jarosz z producentem środka mówił o verimarku w zwalczaniu szkodników glebowych m.in opuchlaka przez podanie w fertygacji, a jeśli chodzi o phytophtore to w innych krajach ue w truskawce aliette ma rejestracje 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, kamil0qwe napisał:

Na yt Jarosz z producentem środka mówił o verimarku w zwalczaniu szkodników glebowych m.in opuchlaka przez podanie w fertygacji, a jeśli chodzi o phytophtore to w innych krajach ue w truskawce aliette ma rejestracje 

Tylko jednego i drugiego oficjalnie w ewidencji oprysków na te patogeny wpisać nie możesz, a są barany co wpisują, powiedziałem znajomemu o jednym takim środku, a ten baran to w ewidencję wpisał i potem do mnie z japą że mu karę nałożyli... 

I słuchaj uważnie co mówili, Verimarku nie stosuje się na opuchlaka tylko na kwieciaka, a że przy okazji zwalcza i opuchlaka to inna sprawa xD chyba, że chcesz mieć problemy, to możesz mówić przy PIORiN czy ARiMR że stosujesz Verimark na opuchlaka ;)

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, thor1984 napisał:

@Tomasz0611 do kiedy można najpóźniej sądzić sadzonki frigo?

Najpóźniej sadziłem 2 lipca i plon w następnym roku był 20t/ha deseru + parę kilo przemysłu, ale taki rozsądny termin to do 1 czerwca. Jeszcze zależy czy to A+, A czy B, im mniejsza sadzonka tym wcześniej sadzimy.