Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja daję wapniak kornicki i siarczan wapnia, ale to jeszcze jest stanowczo za wcześnie.

Jak pH jest doporowadzone do 6,5 to tylko siarczan wapnia idzie, a jak jest niżej, to mieszam siarczan wapnia z wapniakiem kornickim.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

ph to się podnosi przez uprawą a nie w trakcie.

z resztą sianie wapna nie ma sensu w rosnącej truskawce bo wapń nie jest mobilny i nie przemieszcza się w roślinie więc i tak trzeba będzie podawać dolistnie.

Mamy zapewnić odpowiednią ilość wapnia odżywczego na odpowiednim poziomie żeby nie blokował pobieranie innych pierwiastków i to wszystko

większe znaczenie ma ilość wapnia odżywczego dostępnego dla roślin  w glebie niż jej ph

Edytowane przez racyl
Opublikowano
42 minuty temu, racyl napisał:

ph to się podnosi przez uprawą a nie w trakcie.

z resztą sianie wapna nie ma sensu w rosnącej truskawce bo wapń nie jest mobilny i nie przemieszcza się w roślinie więc i tak trzeba będzie podawać dolistnie.

Mamy zapewnić odpowiednią ilość wapnia odżywczego na odpowiednim poziomie żeby nie blokował pobieranie innych pierwiastków i to wszystko

większe znaczenie ma ilość wapnia odżywczego dostępnego dla roślin  w glebie niż jej ph

Nigdy nie mam pH niższego niż 6 tam gdzie uprawiam truskawke, wapń odżywczy na poziomie 800-900, a to co podałem wcześniej to tylko na uzupełnienie tego, co truskawka pobrała w sezonie, i albo siarczanem gdy pH mnie zadowala, albo wapniak gdy jest trochę za niskie. I uwierz mi, podanie wapnia po zasadzeniu też daje efekty, mierzyłem wapn odżywczy przed podaniem wapna pozna jesienią i po jego podaniu w kwietniu, i są efekty ;)

Opublikowano
Dnia 21.09.2022 o 20:47, grzechu1989 napisał:

Panowie co powiecie o odmianie Tea? Miał ktoś z nią do czynienia? Jak jest z plennością,wielkością,smakiem? Nadda się na detal?

Podpinam się pod pytanie też jestem ciekawy opinie o Tea .Mam dopiero sadzić tą odmianę .

Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Nigdy nie mam pH niższego niż 6 tam gdzie uprawiam truskawke, wapń odżywczy na poziomie 800-900, a to co podałem wcześniej to tylko na uzupełnienie tego, co truskawka pobrała w sezonie, i albo siarczanem gdy pH mnie zadowala, albo wapniak gdy jest trochę za niskie. I uwierz mi, podanie wapnia po zasadzeniu też daje efekty, mierzyłem wapn odżywczy przed podaniem wapna pozna jesienią i po jego podaniu w kwietniu, i są efekty ;)

sypiesz bo ilość wapnia wapnia odżywczego 800-900 dla truskawki to zdecydowanie za mało

daje owszem wapnowanie po zasadzeniu bo nie ma innego wyjścia jak podnieść wartość

3 godziny temu, Pafnucy napisał:

Racyl jaka odmiana obecnie najlepsza?

nie ma czegoś takiego uniwersalnego dla wszystkich. w jednych rejonach polski udaje się jedna odmiana a w drugich inna. ludziom jednym pasuje dana odmiana a innym już nie.

Najważniejsze to dobrać odmiany aby łatwo uprawiać  na swoim  polu

Opublikowano
17 minut temu, racyl napisał:

sypiesz bo ilość wapnia wapnia odżywczego 800-900 dla truskawki to zdecydowanie za mało

daje owszem wapnowanie po zasadzeniu bo nie ma innego wyjścia jak podnieść wartość

To nie wiedziałem, że 800-900 jest za mało, u sąsiada plantacje prowadzi Zbyszek Marek i uważa, że 750 wapnia odżywczego które ma mój sąsiad jest odpowiednie do uprawy truskawki i zaleca jedynie uzupełnianie wapnia późną jesienią o ilość którą pobiera truskawka w trakcie sezonu ;) Może dlatego, że gospodarujemy na lekkich glebach, na ciężkich powinno to być 1000-1200, ale na lekkich wystarcza w zupełności poziom 700-900 ;) 

Opublikowano (edytowane)

Ktoś może nie wiedzieć ale nie Ty Tomasz że we wszystkich opracowaniach wartość wapnia odżywczego podawana jest powyżej 1000mg/l.

To chyba chodzi mu o to że macie wysokie ph i ładowanie wiekszych ilości wapna jeszcze bardziej by go podniosło. Może być tak że dane odmiany wolą niższe wartości . Na cieżkich glebach tak łatwo nie jest podnieść po prostu ph

Najważniejsze to przede wszystkim żeby jego nawozy muszą działać i musi być widoczny efekt.

Oglądam jego filmiki i podoba mi się to ale to nie oznacza że np jego aminokwasy są najlepsze

Edytowane przez racyl
Opublikowano

spotkaliście się kiedyś z sytuacją aby kogoś faktycznie ukarali za handel sadzonkami? Przeglądam ogłoszenia na olx i fb i ludzie ogłaszają pod imieniem i nazwiskiem, piszę że pierwszy rok po szkółce i tym podobne . 

Opublikowano
6 minut temu, thor1984 napisał:

spotkaliście się kiedyś z sytuacją aby kogoś faktycznie ukarali za handel sadzonkami? Przeglądam ogłoszenia na olx i fb i ludzie ogłaszają pod imieniem i nazwiskiem, piszę że pierwszy rok po szkółce i tym podobne . 

a to karalne?

2 minuty temu, Desperado napisał:

I powinni ukarać bo sprzedają mendy gó*no.

to kupuj ze szkółek...

Dnia 26.09.2022 o 15:28, Rolrol napisał:

Sadzi ktoś jedno rzędowo? Ma ktoś jakieś doświadczenia? W uprawie dwurzędowej pod 30stke nie mieszczę się z pielaczem… 

ja se sadze.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Pafnucy napisał:

a to karalne?

Karalne jest sprzedawanie odmian licencjonowanych, jak kupujesz np frigo to podpisujesz kwity o zakazie rozmnażania.

Osobiście słyszałem o jednym przypadku ukarania, ale to klient ostro handlował sadzonkami, sprzedawał około 200-250tys sadzonek rocznie. O tym żeby ukarali kogoś kto sobie rozmnażał tylko na własny użytek to nie słyszałem.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

No karalne jest sprzedawanie odmian licencjonowanych, jak kupujesz np frigo to podpisujesz kwity o zakazie rozmnażania.

ojej. sporo rolników za kraty pójdzie...

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
23 minuty temu, Pafnucy napisał:

a to karalne?

to kupuj ze szkółek...

ja se sadze.

Jakby chcieli to za handel zbożem, ziemniakami też by cie dojechali

Opublikowano
Przed chwilą, racyl napisał:

by musiało im sie chcieć...

Opublikowano

jak za długie to i tak trzeba będzie przyciąć. średnica szyjki jest najważniejsza

Jak ta tea rośnie ? zachowawczo jak rumba czy krzaczasto jak malwina florence ?

Opublikowano (edytowane)

Sam jestem ciekaw nikt  się nie podzielił opinią ,flance wysokie jak verdi ,a od gościa co brałem to verdi miała większe krzaki jak rumba .

Edytowane przez Azor07
Opublikowano

Od rumby to podejrzewam większość  bedzie wieksza.

verdi, olymia, tea , grandarosa to wszystko jedna pora owocowania i wysyp truskawek. u mnie najbardziej jest opłacalne coś co póżniej owocuje w terminie florence a tych odmian już nie ma tak wiele dobrych i plennych.

rumba jest dobra na wczesne tak jak allegro, ciężko też o dobrą odmianę z wczesnych.

w maju posadziłem na próbę frigo vibrant i on u mnie nie chcę rosnąć, krzaki słabe odrostów też prawie nie ma a szkoda bo ma owoc ciemny i dobrze plonuje 

słyszeliście o odmianie sandra ? ponoć wychodzi przed rumbą i allegro

Opublikowano
19 godzin temu, Desperado napisał:

I powinni ukarać bo sprzedają mendy gó*no.

Nie gówno, tylko nie wysortowane.

Myślisz, że w szkółce takie och i ach mateczniki?

Szkółki tylko kupują licencje na rozmnażanie i sprzedaż. Dlatego jest droższa niż od baby na olx.

19 godzin temu, racyl napisał:

No chyba nie do końca, to jest towar do konsumpcji jednocześnie. Z sadzonki zupy nie zrobisz.