Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy dobrym pomysłem byłoby teraz puścić w truskawki deszczownie wodą z rzeki? Nawóz posiany dwa tygodnie temu i ani kropli deszczu od tamtej pory...

Opublikowano (edytowane)

stosowałem kiedy

s ecodes (c hyba to samo co huwa san) w stężeniu 0,4%, dawałem ok 500 l wody. Byl to chyba 2019 rok i mokra wiosna.

Dziś wykopałem kilka sadzonek i już mam nieproszonych gości w glebie, widzę będzie ciekawie.

IMG_20220321_103710.jpg

IMG_20220321_103123.jpg

Edytowane przez jaro86
Opublikowano

Wczoraj byłem w UP, pracowników zgłaszamy tylko po przyjeździe na stronie gov. Nie potrzeba żadnych wniosków, oświadczeń,opłat. Tak przez 18mcy ma być. 

Co polecicie na kwieciaka w miejsce acetamiprydu o takim samym działaniu w roślinie? Bo rejestracje ma do końca kwietnia chyba, u mnie z global gapem już nie przejdzie. Stosowałem go od lat, zawsze skuteczny, teraz to chyba chcą żeby go ręcznie zbierać do worka...

Opublikowano

A co się spodziewałeś 😄 Wszędzie trąbią że ukraina wolność i swobodę.

Cała chętna ukraina wjeżdża na krzywy ryj do Polski. Znajdujesz chętnych i jazda w Polę 😄

Tylko czy któryś będzie chciał pracować poniżej 20zł//h 😄 a za zebraną łubiankę to może być najniżej 4zł  😄

verimark , decis mega

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Witajcie, mam pytanie odnośnie jakim opryskiem zwalcze w truskawce gwiazdnice pospolita ? Nie mogę sobie z nią poradzić :( macie jakieś sprawdzony sposoby ? Truskawka 3letnie

Edytowane przez Bajek317
Opublikowano

Racyl, poniesiesz odpowiedzialność za udzieloną radę?

Opublikowano

To może wróć do bajek 🤣 sorry musiałem. 

Jak nie znasz podstawowych substancji stosowanych w rolnictwie to wątpię czy że znasz nazwy chwastów . Zaraz się okaże że masz 3 rzadki truskawki i równie dobrze możesz to motyka zwalczyć. Bo nie wierzę że masz 3 ha

Lonter to bierze . Nie dziękuj. 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Racyl, poniesiesz odpowiedzialność za udzieloną radę?

A gdzie było powiedziane że truskawka ma zostać ? ja np nie trzymam na 3 rok

2 godziny temu, Bajek317 napisał:

Nie spali truskawki ? Bo nie znam sie... A w jakiej dawce, stężeniu ? 

To tylko punktowo na same chwasty jak gdzieś duże gniazda .

Opublikowano

Dostałam dzisiaj trochę Malwiny frigo - nie dam rady jej wysadzić - jak ją zadołuje na tydzień to przeżyje na tych przymrozkach? Czy zasypać ziemią i trzymać w pomieszczeniu? 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 22.03.2022 o 14:19, toooomaszewski napisał:

Co polecicie na kwieciaka w miejsce acetamiprydu o takim samym działaniu w roślinie? Bo rejestracje ma do końca kwietnia chyba, u mnie z global gapem już nie przejdzie. Stosowałem go od lat, zawsze skuteczny, teraz to chyba chcą żeby go ręcznie zbierać do worka...

Acetamipryd wycofany? Mospilan to nie, przecież zalecają od wszelkiego robactwa a na nic prawie nie działa.

Edytowane przez marian7k
Opublikowano

Mospilan ma przedłużenie teraz tylko do zbóż jak dobrze pamietam, bo sprawdzałem na stronie ministerstwa.

Ja byłem zadowolony z efektu co roku, i cena była przystępna. Nie trzeba było wjeżdżać z nim wtedy kiedy kwieciak się pojawiał, miał pewne okno, bo krążył przez jakiś czas w sokach roślinnych, działanie wgłębne, systemiczne i kontaktowe.

Racyl polecił verimark o podobnym działaniu, 2 tyś zł za litr, na 4 ha, czyli hektar ok. 500 zł, gdzie mospilan wychodził koło stówy.

Opublikowano

Verimark kupi 1l za 1750zł albo 2l benevia za 1500zł to będzie to samo co 1litr verimark

Trochę więcej niż 500zł na 1ha

0,375*1750zł=656zł

Napisałem że jest taki środek tylko. Sam go nie stosuje bo mam wątpliwości czy on jest wart tej kasy co kosztuje.

Stosowałem benevia(100g) z tą samą substancją co verimarc(200g) to musiałem 3 razy w ciągu sezonu pryskać. mijało 14dni i stonka wracała z takim nasileniem jak wcześniej. Na stonkę dużo niższa dawka co prawda bo 0,175l benevia (100g) niż na kwieciaka 0,750l

żebym miał pewność że to działa na inne szkodniki i długo to może skusiłbym się na niego

Jest jeszcze decis mega i jego zamienniki i też będzie po taniości

Opublikowano (edytowane)

Ja w zeszłym roku dałem Verimark na 25a bo znajomy mi pożyczył, w tym roku już idzie na cała plantacje, jeden zabieg w fertygacje i święty spokój, chociaż znowu u mnie nie ma aż tyle kwieciaka.

Cena może i spora, bo około 700 na ha wyjdzie, ale zwalcza kwieciaka, wciornastki itp a i dodatkowo działa na opuchlaka, niby w etykiecie nie ma, ale z rozmów z osobami które stosowały Verimark w zeszłym sezonie wynika, że preparat ten wspomaga walkę z opuchlakiem, który jest sporym problemem w moim regionie.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Nie ma nigdzie gwarancji jak długo on działa, jest tylko informacja " odstęp między zabiegami 7dni".

Nie ma dużej presji to tym bardziej trudno zauważyć czy on działa i jak długo.

W przypadku ziemniaka doskonale widać jak długo ta substancja działa a tu to jedna wielka niewiadoma

Dwa zabiegi w tej cenie tylko na kwieciaka to trochę drogo

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Decis działa kontaktowo tylko, przed kwitnieniem jest w etykiecie. W trakcie kwitnienia jakbyś chciał poprawić to jest chyba okres prewencji 24h. Więc na odkrytym polu słabo to wygląda. 

Myślałem że verimarku jest 0,2L na ha na kwieciaka 🤔

Opublikowano

chyba chłopaki trochę zamieszania wprowadziliście. Acetamipiryd (Mospilan) nie jest wycofany tylko kończy mu się zezwolenie z końcem kwietnia 2022, a jestem przekonany, że będzie miał kolejne pozwolenie.

temat dotyczy także deltametryna (Decis) także kończy się zezwolenie ale tu nie mam informacji czy będzie wydane nowe

Opublikowano

@Tomasz0611 warte to coś ?  Potrzebuje coś właśnie o takim promieniu za niedużą kasę. wcześniej chodziły przymrozki, teraz susza a truskawka nie opryskana od chwastu a takie coś pomogłoby mi zwilżyć ziemię przed i po oprysku. Do podlewania to mam taśmy porozkładane

https://allegro.pl/oferta/zraszacz-dzialko-do-podlewania-deszczownia-pompa-9334550637

aluminiowy

https://allegro.pl/oferta/zraszacz-dzialko-do-podlewania-deszczownia-alu-9444153821?reco_id=c8521567-ae97-11ec-8aee-a2daec214a63&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951