Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U ciebie szybciej przychodzi ciepło to i możesz pogonić wcześniej. odległość jakaś 250km

Opublikowano

każda jest do tyłu. a ta nie okryta to sporo jest do tyłu pomiędzy tą okrytą

Opublikowano

3 ha to juz niezle :) Tunele to nawet nie chce mi sie myslec o takich inwestycjach. Truskawki mam duzo bo nie bawie sie w kropelki, jesli juz to deszczownia od biedy pracuje. A po to duzo zeby jak przymrozki by byly lub inne wodogrzmoty to te 50t chce zawsze miec wyrwane. Na dzis mam 5,5 ha w tym 1ha matecznik nie zbierany. Ogolnie to zbierane jest z 1ha Honey spod wlokniny, 2ha Honey i Rumba grunt i 2ha Marmolada grunt. Rok temu na swoich straganach szla truskawa przez 4 dni po 12zl, potem po trochu w dol schodzila. Glownie 8zl szla a dno to 7 zl przez ok tygodnia. Ten sezon zapowiada sie na mega dlugi. Na weekend pierwszy Honey spod szmaty wyjdzie, a Marmolada w gruncie dopiero zaczyna wchodzic w sensowne kwitnienie. Ludzie nazra sie truskawka do woli ze nie beda juz chcieli patrzec na nia. 

Opublikowano

Tomek to nie taka jak twoja wychuchana, podlana, dokarmiona i wielgaśna

kiedyś fajnie napisałeś że woda to najlepszy nawóz i w obecnych czasach to się potwierdza. może u was leje dużo bo u mnie co popada to ledwo zwilży że nawet do korzenia dobrze nie dotrze

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

kiedyś fajnie napisałeś że woda to najlepszy nawóz i w obecnych czasach to się potwierdza. może u was leje dużo bo u mnie co popada to ledwo zwilży że nawet do korzenia dobrze nie dotrze

U mnie też sucho, od tygodnia już podlewam. Woda musi być, ale i ciepło też, te zimne noce nie służą. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

WSC, już dwa tygodnie bez większego deszczu. 

nie wiem co masz na myśli większy deszcz bo u mnie LUB- od południowej strony to ziemia w bobie sadzonym w ostatnim tygodniu  kwietnia bez problemu się rozsypuje jak delikatnie ruszysz ręką. bób moczony był a ziemia sucha i cholernie nie równe wschody bez większych opadów

Opublikowano

w lublinie na chodniku to się wydaję że go dużo pada, sam nie raz widziałem jak pada tam. u nas też przechodzi ale tak żeby dolało  i ziemia opadła to już nie ma tak. nie mogę powiedzieć że go nie ma wcale tylko że to nie jest tak jak w poprzednich latach, uprawisz dobrze ziemię to potem problem

Opublikowano (edytowane)

powiedz jaki to matecznik jak normalnie sadzony w normalnych odległościach 65-100-65. zapewne to truskawka jesienią sadzona tylko nie zbierana w pierwszym roku

na własne potrzeby nie potrzeba takich ilości na darmo trzymać.

Jak nie podlejesz przez lipiec/sierpień/wrzesień przynajmniej raz na tydzień co najwyżej raz na 2 tygodnie  to i sadzonki nie rosną i nie mają korzeni a tym bardziej nie są duże i plenne w następnym roku

25 minut temu, Marcin8777 napisał:

Ja mam też truskawki i nie mam ich na chodniku 😂😂u mnie ogólnie pada raz tylko  nawodnienie miałem włączone w truskawkach.  Może na tacę za mało dajesz 😂

Chyba skąpie na tacę bo dużo kasy wsadziłem w tym roku w truskawkę. wczoraj rano też padało tak że świeżo zasiany i zwałowany trawnik był później suchy.

mało po prostu mało

Edytowane przez racyl
Opublikowano
1 godzinę temu, toooomaszewski napisał:

Z 4,5, bo ma 1 ha matecznika.

Dokladnie. A i w tych 4,5 jest 1ha rezerwowy bo 3 letni Honey. Wazne by przechodzic regularnie 1 i 2 letnie bo tam jest dorodny owoc. A z Polaczkami to nie zawsze jest takie logiczne ze zbierzesz wiecej niz te 50t. W zeszlym roku na jedna dzialeczke 0,5ha tylko 2 wszedlem bo zabraklo mocy przerobowych. Najgorsze sa dni jak Boze Cialo, czy zakonczenie roku, jak do tego dolozysz zaraz jakas niedziele lub deszczowy dzien zaraz wszystko zaczyna sie rozjezdzac.. znacie to skads? :)

Racyl masz racje, zwykle sadze przelom wrzesnia i pazdziernika i w kolejnym roku odpuszczam zupelnie zbior. Lece tylko pielonko, nawozenie, ochrona i rozsadzam znow na jesien. Nie licze jej jako 1 roczna, raczej pasowalaboby rocznik 0.  Piszac na poczatku 1 i 2 letnie to de facto 2 i 3 letnie truskawki.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Grippen napisał:

Dokladnie. A i w tych 4,5 jest 1ha rezerwowy bo 3 letni Honey. Wazne by przechodzic regularnie 1 i 2 letnie bo tam jest dorodny owoc. A z Polaczkami to nie zawsze jest takie logiczne ze zbierzesz wiecej niz te 50t. W zeszlym roku na jedna dzialeczke 0,5ha tylko 2 wszedlem bo zabraklo mocy przerobowych. Najgorsze sa dni jak Boze Cialo, czy zakonczenie roku, jak do tego dolozysz zaraz jakas niedziele lub deszczowy dzien zaraz wszystko zaczyna sie rozjezdzac.. znacie to skads? :)

To ja z moich 3ha też robię 50t, zasadź mniej, a zadbaj. Zmień te Honeoye na Rumbe, odmiana też nietrudna w uprawie a odwdzięcza się na prawdę dużym plonem. Ten twój matecznik "0 roczny" jak zasadzisz z początku września, zadbasz, odpowiednio dasz nawozu to te 5t z ha też powinieneś dać radę zebrać. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To ja z moich 3ha też robię 50t, zasadź mniej, a zadbaj. Zmień te Honeoye na Rumbe, odmiana też nietrudna w uprawie a odwdzięcza się na prawdę dużym plonem. Ten twój matecznik "0 roczny" jak zasadzisz z początku września, zadbasz, odpowiednio dasz nawozu to te 5t z ha też powinieneś dać radę zebrać. 

Na nastepny rok sama Rumba bedzie 😆.  Znajomy w zeszlym roku mial Honeya niescielonego ,sredni owoc. Woził na Krakow i  najtaniej sprzedal po 12 zeta za koszyk. A Rumba ,Roxana i inne wynalazki staly na placu. Ja to bylem w szoku bo nieraz widzielismy sie na placu.  Ja stalem z Roxana i Granderosa a on do  domku jechał.😅. Jak to mówił cytuje "jadę na ciepłe nogi". A mnie chcialo pojebać 😆.  Towar mialem ładny,ale kazdy wolał honeya  bo inne odmiany płyneły  w koszykach

Edytowane przez edek85
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

ciekawe co zasadzi na początku września bez podlewania. nie sztuką zasadzić wcześnie a sadzonkę o większym potencjale plonotwórczym później.

zasadzi wcześnie to i musi dać herbicyd a to nie sprzyja tworzeniu plonu w tym czasie.

wcale tak dużo nie potrzeba na rozmnożenie na własne potrzeby z 2rzędów to i na 12 i więcej będzie.

bardziej wysila i osłabia plon na przyszły rok w młodej truskawce nie to czy ona owocuje w pierwszym roku a to ile ona wyda sadzonek. plon dopiero się buduję na przyszły sezon po zbiorach a nie jak kiedyś wierzono że jak oberwą kwiatki to później ten plon w następnym roku będzie nie ziemski 😂

podobnie kup sobie najgorsze i najlepsze frigo ze szkółki to doskonale widać ile które mają kwiatostanów. identycznie jest z kopaną sadzonką jak chudziutka z gąszczu to potem plonu nie ma. w szkółkach masz matecznik sadzony szeroko to i sadzonki mają więcej miejsca a przez to jest ich więcej najwyższej klasy

@edek85 cudów nie ma, spuści z ceny to i do domu jedzie szybciej a to że mówi jedna a robi drugie to powszechna rzecz.

doskonale każdy wie  kto handluje w detalu jak trudno sprzedać brudną truskawkę

Edytowane przez racyl
Opublikowano
Dnia 1.06.2021 o 06:18, Tomasz0611 napisał:

Dla mnie nie robi to wielkiej roznicy czy te 50t zbiore z 3ha czy 4ha. Wszystko zalezy czy ludzie sie znajda i wybiora wszystko co trzeba. Plantacje, przynajmniej te 1 i 2 latki sa zadbane jesli chodzi o czystosc, nawozenie i ochrone. A starsze rezerwowe to sa na pol gwizdka. Pisales zeby na poczatku wrzesnia zakladac plantacje. U mnie to nie wyjdzie bp za slaba sadzonke mam jeszcze w tym czasie. Sensowne ukorzenienie wytwarza sie dopiero pod koniec wrzesnia. Poza tym mam zbior maliny do poczatku pazdziernika wiec czasowo mam inne priorytety na ten okres. Oczywiscie na rozsade np 1 ha wystarczyloby 20 arow, ale na reszte sadzonki mam sporo klientow, wiec zwykle co rok opylam od 30tys sadzonek w gore wiec ten uklad mi pasuje. Dla mnie zaden pieniadz ni smierdzi wiec warto wszystko na co jest kupiec przekrecic 😉

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Kiedyś też się bawiłem w sadzonkę, tylko jak zauważyłem jaki jest spadek plonu później, to skończyłem zabawę. Roślina się wysila wypuszczając rozłogi zamiast szykować się do następnego sezonu. Zostawiam tylko tyle co dla siebie, regularnie latem pilnuję wilgoci i na początku września mam sadzonkę taką jak A+ frigo. Raz dla próby zasadzilem 10 redlin danej odmiany na początku września i 10 redlin w połowie października, to te sadzone we wrześniu były o wiele ładniejsze. 

A takie masowe zostawianie sadzonek wg moich doświadczeń potrafi zmniejszyć plon nawet o 20% w roku następnym, a ja wolę 6t owocu nawet po 4zl/kg z ha więcej niż 40tys sadzonek po nawet 50gr ;)

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

dokładnie to samo wyżej napisałem. zawsze coś jest kosztem czegoś, nie dasz wody, nie opryskasz  w lecie to nie masz dobrych sadoznek

może kolega sadzi truskawki specjalne dla dopłat 😄😂  I pewnie jeszcze nie odebrał telefonu od właściciela danej odmiany 😄. Nie jestem złośliwy ale niektóre odmiany w ogłoszeniach po dwóch dniach potrafią być namierzone

sadzić we wrzęsniu to znowu problem z chwastami i podlewaniem, dla mnie to nie osiągalne na razie

Opublikowano

Co to za odmiana truskawek? (Miała być rumba) . Owoce już dojrzeją, bardzo duże,smak może ciut lepszy od alby. Duże kwiaty (ale niewiele, podobnie jak w Azji). Liście również duże, siła wzrostu średnia.

IMG_20210530_101636.jpg

IMG_20210602_211316.jpg