Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, racyl napisał:

wszystkie środki powrzucaj na raz do beczki a za tydzień nie będzie co użyć 😄

I wysadzi je w kosmos. To że jest czerwona szypułkę nie znaczy że będzie gnić. Pogodą jest jaka jest więc jeśli od ostatniego zabiegu już trochę czasu trzeba czymś prysnąć

Opublikowano
2 minuty temu, Karollorak93 napisał:

Poszła luna solo zobaczymy jak dalej się sprawa potoczy. Stosuje ktoś z Was Calcio Sprint? 

Ja stosuje mrowczan wapnia. Nie tylko w truskawce ale i w fasoli szparagowej.

Screenshot_2021-05-24-20-33-05-411_com.android.chrome.jpg

Opublikowano

Switch, Signum już były używane i jak pamiętam to mają minimum 3 dni to jak dla mnie 4-5 dni. Luny nie była ale też ma podobną karencje. Reszty nie znam.

Cena w sobotę 25, dziś 22 na środę 20 i tak myślę ze do końca Maja się będzie trzymać (ja mam jakościowo ładny towar i większość idzie do klienta końcowego bez pośredników więc takie 20 zł jest atrakcyjna dla klienta).

Jakby wszystkie takie by były...... :)

Ale Vibrant i tak uważam że wielkościowo jest super

20210524_195250.jpg

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Bartas0706 napisał:

Switch, Signum już były używane i jak pamiętam to mają minimum 3 dni to jak dla mnie 4-5 dni. Luny nie była ale też ma podobną karencje. Reszty nie znam.

Cena w sobotę 25, dziś 22 na środę 20 i tak myślę ze do końca Maja się będzie trzymać (ja mam jakościowo ładny towar i większość idzie do klienta końcowego bez pośredników więc takie 20 zł jest atrakcyjna dla klienta).

Jakby wszystkie takie by były...... :)

Ale Vibrant i tak uważam że wielkościowo jest super

20210524_195250.jpg

Tez mam Vibranta. Towar ładny ,ale upierdliwy do rwania😁

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, cinek1808 napisał:

I wysadzi je w kosmos. To że jest czerwona szypułkę nie znaczy że będzie gnić. Pogodą jest jaka jest więc jeśli od ostatniego zabiegu już trochę czasu trzeba czymś prysnąć

jak pryska zwykłą polówką to nie ma takiego środka żeby zrobił robotę jak trzeba w truskawce eliminując szarą, maczniaka, antraknozę itd.

myśli sobie jeden z drugim że jak kupi znany środek to już sukces murowany. podejrzewam że przy takim napaleniu co niektórych użytkowników to zamiast max 2 razy użyty środek jest używany po więcej razy a okres ochrony od wiosny do zbiorów wcale nie jest taki krótki

Edytowane przez racyl
Opublikowano
1 minutę temu, racyl napisał:

myśli sobie jeden z drugim że jak kupi znany środek to już sukces murowany.

znaczy nie znane preferujesz?

Opublikowano (edytowane)

ta nieznane 😁😄 a potem nieznany efekt i  karencja 😄

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Bartas0706 napisał:

Trzeba uważać żeby nie podeptać bo długie ma badyle, ja ma na szmacie to też dobrze widać, w polu na słomie to już gorzej

To fakt. Ale tez ciezko go urwac z badyla.  Jak sie wpusci osoby nie majace pojecia to 60 % bez szypułki🙄

Edytowane przez edek85
Opublikowano

Czasem jak czytuję towarzyszy z forum to ja bym miał stracha ruszyć towar :)

Jak swego czasu byłem na szkoleniu z uprawy papryk to tylko swoje z pola jadać można a nie z Biedry czy innych dyskontów. Wygląd ten sam ale jakoś do jakości nie nie równa

6 minut temu, edek85 napisał:

To fakt. Ale tez ciezko go urwac z badyla.  Jak sie wpusci osoby nie majace pojecia to 60 % bez szypułki🙄

Ja i zbieraczka mamy wprawę więc jakoś nie ma z tym problemu.

Sztuką to  Polki lub z końcowych zbiorów mniejsze bez szczypuły jak do chłodni zrywać

Opublikowano (edytowane)

Tak czytam i się zastanawiam jak wy te wszystkie Luny, Signumy wciskacie w program ochrony jak to środki które wymagają wyższych temperatur i przy pogodzie ktorą mamy tej wiosny działają na pół gwizdka. Za to o Pyrusie/Mythosie który bardzo dobrze spisuje się w niższych temperaturach mało kto wspomina. 

Na przykładzie Luny, trifloksystrobina działa dobrze w niskich temperaturach, ale fluopyram już wymaga wyższej temperatury. Nie lepiej dać Pyrus który dobrze działa w niższych temperaturach i dołożyć Zato(trifloksystribina) i mieć zestaw który nam dobrze zadziała w niskich temperaturach. Ja wiem ze dwuskładniki są wygodne w stosowaniu, ale czasem trzeba sie zastanowić czy ich zastosowanie w danym momencie ma sens ekonomiczny.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Tomasz po tych wpisach to widać że tu nikt nie działa racjonalnie i przemyślanie.

Piszesz Tomek o jednej dobrej kombinacji pyrus+zato którą można z powodzeniem rozstawić w odstępach 14dniowych a pomiędzy nimi włożyć topas+switch i mamy 4 tydodnie dobrej ochrony. użycie 2x zato eliminuje potem lunę także trzeba z góry wiedzieć co się chcę

Nic nie da łączenie dwóch substancji identycznie działających czy pryskanie co 4-5dni jak się nie pokryje dobrze roślin cieczą pod liśćmi i w środku krzaków

Sam przerobiłem opryskiwacz sadowniczy na psp do truskawek to widzę dopiero jak te rośliny są pokryte cieczą. Może nie mam tyle powietrza co w fabrycznych opryskiwaczach ale niżej mam ustawione dyfuzory nad krzakami, po 2 rozpylacze na rząd i te krzaki są rozchylane i wlatuje ciecz gdzie trzeba

Opublikowano

przecież możesz je razem zmieszać a jak nie chcesz mieszać to dzień po dniu

Opublikowano

przerobiłem, trochę czasu, nerwów trochę ponad 5 tys

kupiłem 2 sadownicze i jeden z nich przerobiłem

Opublikowano

to nie są jakieś kolosalne różnice jak Ci się wydaje, z tego co pamiętam między najlepszym a najgorszym nie było więcej jak 5m/s.

nie mam czasu na razie się z tym bawić ale to jest do zrobienia

mam 10 dyfuzorów, po 5 na każdą stronę to siłą rzeczy musi być najlepszy i najgorszy przy tak usytuowanych wyjściach powietrza

Opublikowano

Czy mogę mieszać Pyrus + Kristalon pomarańczowy + aminokwasy na truskawki, proszę o szybką odp. planuje dziś zrobić zabieg.