Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

no bo żeś Ty góral 😁. u mnie na lubelszczyżnie wczoraj był śnieg ale dzisiaj wszystko rozpuściło się. truskawka ruszyła nawet ta nie przykrywana

100km w stronę wschodnią to cały dzień padało a śniegu nie było

Opublikowano (edytowane)

Jak jakieś lepsze to powinny, jak te z najtanszych to nie bardzo. Do 4.5 bar pryskam na takich tańszych obrotowych glowicach i dają radę. Więcej nie probowałem. Tutaj celowałbym w takie na jedną dysze ale coś lepszego kupić. Albo mosiężne założyc i wtedy spokojnie wytrzyma :) U siebie mam na wężach do pneumatyki plus mosiężne głowice, to do 15 bar spokojnie to wytrzymuje. Tylko wtedy to trzeba praktycznie osobny wąż do każdej dyszy prowadzić, bo one mają mały przekrój. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
6 godzin temu, racyl napisał:

często odkrywasz folię @Tomasz0611 ?

część przykryłem roksany i część rumby to roksana już spore liście i pad tą folią kiepsko to wyglądało i dzisiaj ściągnąłem. prosi się o zabiegi ale pogody nie ma odpowiedniej 

co w takich przykrywanych najlepiej na pierwszy strzał od przędziora i mączniaka ?. myślałem nad movento połączyć z czymś mocnym jak yamato

Stosowałes może Vertigo na wiosnę bo ma 5 litrów i może by wykorzystał na roztocz i przędziorka

Opublikowano (edytowane)

@pablo6234Vertigo to abamektyna, 1.25 l/ha się daje. Na Vertigo jest chyba 0.75 ale na Safranie(ta sama substancja w tym samym stezeniu jest 1.25l/ha), tylko to trzeba wieczorem, jak już słońce zachodzi. Bo abamektyna ulega rozpadowi pod wpływem promieniowania UV, i jak coś w ewidencję wpisz Safran, bo Vertigo nie ma rejestracji do stosowania przed zbiorami. U mnie bardzo dobrze to działa na przędziorka i roztocz. 

• Like 1
Opublikowano

dokładnie, w dodatku na chyba bodajże acaramic jest dopuszczony do pryskania przed  kwitnienieniem a w innych ta substancja dopiero po zbiorach z tego co pamiętam

na jednym zabiegu to też się nie oprze bo to na wszystkie stadia też nie działa

Opublikowano (edytowane)

Jako Safran dopuszczona jest przed zbiorami, jako Vertigo dopiero po zbiorach :) powtarzać trzeba czymś innym po około 7-10 dniach, bo abamektyna działa tylko na formy dorosłe jak dobrze pamiętam, nie mam etykiety w głowie to nie powiem dokładnie:) ja robię najpierw Safran i potem poprawkę jak znowu pojawią się formy dorosłe, w zależności od warunków jest to około 7-14 dni. 

Opublikowano

ciekawe na jakie formy działa movento. w truskawce zarejestrowali go na roztocz w porzeczce jest na przędziorka

Opublikowano

Ok dzięki za pomoc, wiadomo że ewidencji zabiegów chemicznych się nie prowadzi od A do Z. Pogoda nie rozpieszcza leje 3 dzień a jeszcze do wtorku ma padać będzie presją chorób w tym roku.

Opublikowano

Lepiej niech teraz się wypada, niż jak w zeszłym roku w pełni sezonu :)

15 minut temu, racyl napisał:

ciekawe na jakie formy działa movento. w truskawce zarejestrowali go na roztocz w porzeczce jest na przędziorka

W etykiecie jest tylko wzmianka, że dobrze działa na młode stadia szkodników, tylko co to znaczy w przypadku przedziorka. 

Opublikowano (edytowane)

Tylko to jest preparat o szerokim spektrum działania, i w takim przypadku opis jest niedokładny, bo co innego mszyce czy mączliki, a co innego przędziorki. Trzeba by dorwać jakiś artykuł z jakiegoś czasopisma na temat ochrony porzeczki, to tam powinno być cos więcej. 

W porzeczce niby jest że młode stadia rozwojowe przedziorka, licząc cykl rozwojowy na 3-4 tygodnie to zabieg abamektyną, i potem 7-10 dni pózniej Movento i powinno dobrze wyczyścić przedziorka.

Opublikowano (edytowane)

w sadach wszystko jest w powietrzu, opryskiwaczem z wentylatorem dopierdzieli raz z jednej raz z drugiej to i zabieg jest niemalże 100 procent pokrycia to i go zadusisz

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

W truskawce też by pewnie dało radę, klucz w słowach "dokładne pokrycie rośliny", co w truskawce jest niemożliwe bez specjalistycznego opryskiwacza, a i z nim mogą być z tym problemy. Przedziorek dziala pod liściem, i tam trzeba by dostarczyć jakoś ten olej. Pryskanie od góry wydaje się bez sensu. W przypadku fragari/PSP można próbować. 

Opublikowano

o to chodzi w pryskaniu olejem parafinowym żeby udusić a jak nie pokryje dokładnie liścia to i dziadostwa nie udusi

Opublikowano

Bez sensu jest opryskiwać zwyczajną belką środkami, które działają mechanicznie. A z tym działaniem przędziorka pod liściem, zawsze zastanawiałem się, czemu działa ortus, choć na logikę nie powinien działać.

Opublikowano

Nie wiem jak ortus, ale abamektyna działa na roslinę wgłębnie i translaminarnie, dostaje się do soków rośliny, przedziorek wgryzając się w liść, połyka ją przy okazji i w ten sposób trafia do przedziorka. 

Opublikowano

Movento powinno działać na wszystkie stadia żerujące, czyli dorosłe, nimfy, larwy.

Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Nie wiem jak ortus, ale abamektyna działa na roslinę wgłębnie i translaminarnie, dostaje się do soków rośliny, przedziorek wgryzając się w liść, połyka ją przy okazji i w ten sposób trafia do przedziorka. 

Ortus działa powierzchniowo, to jak zwyczajną belką ma dotrzeć pod spód liścia.