Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siarczan wapnia i siarczan magnezu też dajesz ?

bo wszyści ci producenci nawozów , środków mają takie programy oparte tylko o to co produkują

Opublikowano (edytowane)

Siarczan wapnia zima dawałem i wapniak kornicki, w zależności od pH. Siarczan mag to siedmiowodny w oprysku/fertygacji plus to co w wieloskladniku posypowym/do fertygacji. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

ja też w grudniu siarczan wapnia, co do magnezowego granulowanego natknołem się na program że dają go 150kg wiosną oprócz tego

ph to swoją drogą ale siarczan magnezu jest formą dostępną tu i teraz dla roślin

Opublikowano (edytowane)

A to nie wiem o tym magnezowym, ja nie daje. Efektów niedoboru magnezu nie zauwazam. 

W kornickim też wapń jest przyswajalny, jak mam za niskie pH to dokładam kornickim, a jak wyprowadzone to siarczan wapnia. 

Opublikowano

koszt nie wielki magnezowego

co myślisz o tych dwóch dawkach saletry wapniowej po 150kg czy to nie za dużo i pytanie ile zrobić odstępu 2 -3tyg

Jak dajesz w ferdygacji to ile i co  jaki czas

Opublikowano (edytowane)

Ja dałbym u siebie raczej dwa razy po 75kg w rządki. W zeszłym roku dałem z tego co pamiętam 60-70 kg/ ha w fertygacji i 75kg/ha nitraboru, do tego były NPK(około 30kg N/ha w rzadki). To do czasu zakończenia zbiorów. Ale to głównie rumbe miałem, a jak wiadomo ona lubi pojesc :)

Opublikowano (edytowane)

to byłoby połowa tego co zalecają (100kgN)  z tym że w rządki

mniejszą ilością się nie zepsuje jak większą

czy nadmiarem potasu, fosforu można też popsuć truskawkę ?

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

A w tym, co zalecają to jest, że w rządki?? Jakbym dał 100kg N przed zbiorami w rządki to krzak po kolana i truskawka miękka, wrażliwa na choroby. 

Zbyt dużo potasu jak dasz w czasie zbiorów to będą ci zbyt szybko dojrzewać, przez nadmiar potasu będą drobnieć. Sa zasady proporcji N:P:Ca w poszczególnych etapach wegetacji ale już nie pamiętam. 

Opublikowano

właśnie nie jest powiedziane jak to ma być rozsiane. tak samo jak hydrocomlex, rosafert czy polifoska start

na polifosce start mówią o dawkowaniu 2* 200kg . w poprzednim roku na kilku rządkach eksperymentowałem i rzuciłem 2 takie dawki po 250kg poli start to ta truskawka jakąś taka nie przypominała innych .odmiana  grandarosa . dlatego pytam o przedawkowanie innych pierwiastków

Opublikowano (edytowane)

Nadmiar też może zaszkodzić, jak dałeś to w rządki to rzeczywiście sporo tego :) Ja przed zbiorami w zeszłym roku dałem z tego co pamiętam 150 kg 5-12-24 i 100 kg 12-12-17, ale to w rządki. I do tego fertygacja, 30 kg 20-20-20 i około chyba 70 kg 8-17-41. Dawki podane na ha. 

Opublikowano (edytowane)

teraz to każdy wszystko daje w rządki. nawet w bobie nawóz wsiany w rządki lepszy daje efekt bo ma go od razu przy korzeniu. zarówno wieloskładnik jak i azotowy . oprócz typowo rolniczych upraw. wszędzie się nie da siać  w rządki ale tam gdzie sie da to najlepsze rozwiązanie

moim wynalazkiem w rządki to siarczan wapnia się kijowo sieje w rządki bo zapycha trochę bo on miękki

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Siarczan wapnia rozrzucam na całe pole. A w bobie zależy, chlorkowe na całe pole, bezchlorek w rządki. Przy sianiu w rządki trzeba uważać aby na zasolenie, zbyt wysoka jednorazowa dawka może zaszkodzić. Ja zazwyczaj nie daje więcej niż 100-150 kg/ha w rządki. Lepiej więcej dawek a mniejszych. 

Opublikowano

Druga za około 10 dni. Nie robiłem takich mieszanek, więc pytam. Pamiętam jak mieszałem vezar z goltixem, to dzielenie dawek było wręcz wskazane. 

Racyl kiedyś pisałeś o mieszance venzar devrinol 1/4. Przy sadzonej na jesieni takich samych dawek używałeś?

Opublikowano

no bo goltix działa też na siewki i dlatego do się dzieliło

jak jest czyste pole, nie ma sensu niczego dzielić stosując venzar, stomp, devrinol. rośliny masz uśpione to po co chcesz ich streować za 2 tyg jak już się zapewne pobudzą

ja tak samo młode czy stare. pryskam 4l devrinol + 1kg venzar ( odpowiednio 1,6l venzar w płynie)

teraz to mam mentlik bo skusiłem się na młode pryskając w sylwestra. dałem wtedy 2l stomp + 0,8 venzar+ 2,5 devrinol . teraz to nie wiem jak to ugryść. stompu na pewno nie chcę dawać

Opublikowano

Panowie na jakim ciśnieniu jeździcie belką fragarią ? Kupiłem na 5 zagonów i nie wiem czy ciśnienie 3atm nie będzie za słabe. 

I jeszcze jedno pytanko. 

Co myślicie żeby fungicydy i insektycydy pryskać tylko fragarią a nawozy zwykła belką ?

Opublikowano

Dzięki racyl za odpowiedź. Chyba venzar z devrinolem zamieszam. Tylko ostatnio słabo z pogodą i tak muszę poczekać z opryskiem.

Na twoim miejscu nic bym nie robił. Jeżeli jest czysto, to poczekaj co się będzie działo. Jakby zaczęło się zielenić to spróbować goltixem. Bynajmniej sam mam taki plan jakby mieszanka słabo zadziała.

Opublikowano
1 godzinę temu, sosyn94 napisał:

Panowie na jakim ciśnieniu jeździcie belką fragarią ? Kupiłem na 5 zagonów i nie wiem czy ciśnienie 3atm nie będzie za słabe. 

I jeszcze jedno pytanko. 

Co myślicie żeby fungicydy i insektycydy pryskać tylko fragarią a nawozy zwykła belką ?

5 bar