Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jesienią pompa zasysala mi jakiś muł czy piasek. Dziś wyjąłem pompę, zmierzyłem jej głębokość i okazało się, że z 28 m zrobiło się 20. Jakoś ja zamuliło. Czy da się to jakoś odratować? Ktoś mi podpowiada żeby włożyć w rurę osłonową (160) np rurę 40 i pompować wodę do środa może to przepłuka. Mial ktoś do czynienia czymś takim?

Opublikowano

Pytanie do plantatorow truskawek.

Lepiej podlewanie kropelkowe zamontowac na rurach pe, czy na wezach lay flat? Potrzebuje na 2-3 miesiace w sezonie i nie wiem czy te lay flaty sa wytrzymale

Opublikowano (edytowane)

@jaro86 miałem zamulenia, zasadnicze pytanie: ile masz osłony i czy dochodzi do kamienia ??  Wg mnie to tylko pogłębienie studni i dołożenie rury osłonowej. Chociaż temat, hehe  rzeka.

Nie robiłem czegoś takiego jak ktoś Ci podpowiada. U mnie ewidentnie było za mało osłony. Po pewnych manewrach skończyło się na wywierceniu nowego otworu w innym miejscu. I siwych włosach.

@Tomasz0611 przepraszam, wywołałem was bez potrzeby, jeszcze raz SORI  lub @racyl

Edytowane przez Shaun
Bo tak
Opublikowano

Osłony jest tyle co głębokość studni. Tak mi się przynajmniej wydaje. Pogłębienie tego? Studniarz wogole się w to bawią? Czy kopia tylko w nowym miejscu?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Shaun napisał:

@jaro86 miałem zamulenia, zasadnicze pytanie: ile masz osłony i czy dochodzi do kamienia ??  Wg mnie to tylko pogłębienie studni i dołożenie rury osłonowej. Chociaż temat, hehe  rzeka.

Nie robiłem czegoś takiego jak ktoś Ci podpowiada. U mnie ewidentnie było za mało osłony. Po pewnych manewrach skończyło się na wywierceniu nowego otworu w innym miejscu. I siwych włosach.

@Tomasz0611 przepraszam, wywołałem was bez potrzeby, jeszcze raz SORI  lub @racyl

Ja mam do kamienia rurę osłonową .

do końca głębokości to raczej nie bo woda napływa nie tylko z jednej warstwy , jakby miało to być z jednej to tak

Zamulenie ?, może woda ci się po prostu skończyła w studni. woda jak przepływa szczelinami do wywierconej studni to może mieć np  w sobie kamień który zatyka dziury i kończy się woda. Po prostu wydajność studni z czasem spada i przy dużym wydatku pompy napływ wody może być za mały i pompa chodzi wtedy na sucho bo woda nie zdąży napłynąć

A ile lat chodziła Ci ta pompa w studni

17 godzin temu, memphis1205 napisał:

Chyba w nienajgorszym stanie sa?

20210304_122623.jpg

ładne, tylko syp więcej nawozu w rządki a nie obok

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Studnia pracowała 6lat, pompa 250l. Zmierzyłem głębokość studni i jest 20m. A było ok 30. Do tego po wyjęciu odważnika którym mierzyłem głębokość, było widać na nim jakies resztki szlamu którego woda nie zmyła przy wyjmowaniu. . Lustro wody na poziomie 6m.

Opublikowano
2 godziny temu, jaro86 napisał:

Osłony jest tyle co głębokość studni. Tak mi się przynajmniej wydaje. Pogłębienie tego? Studniarz wogole się w to bawią? Czy kopia tylko w nowym miejscu?

W starej, bitej, studni było pogłębienie ale to i tak psu w dupe bo i tak zajebalo mułem. Z 70 m głębokości w okolice stówy - niby miała być taka rzeka, że zabierze wszystko. Rzeka może i była ale to nic nie dało. Lustro cały czas było w okolicy 10 m. 

Tak studniarze się w to bawią.

Opublikowano

pomyślcie chłopy kto wam wpakuje rurę do samego dna a woda którędy dostanie sie do pompy 😂😂

to nie jest tak że ktoś stanie nad studnią i powie że np na 40m jest za***ista warstwa wodonośną i dokładnie robi odwiert na 40 m i tyle samo osłony wstawia, centralnie na górze tej warstwy

czegoś takiego nie robią

zasklepienia sie nie wyeliminuje , czym większy pobór wody to i bardziej to zakamienienie czy muł zapchają odwiert

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, racyl napisał:

pomyślcie chłopy kto wam wpakuje rurę do samego dna a woda którędy dostanie sie do pompy 😂

Montuje się coś takiego jak filtr panie kochany i wtedy można dawać rurę do samego dna ;) U mnie studnia ma tyle samo osłony co wybite, przy czym 12m to filtr ;) Problemy są jak się zatrudnia do wybicia studni pseudo-fachowców i potem są problemy jak wyżej. Ja mam tzw. studnie wybijaną i wykonawca dał mi rysunek przekroju glebowego, co na jakiej głębokości się znajduje, na podstawie tego co wyciągali wybijakiem ze studni.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Może to jest i dobre do zasilania do mu a nie do studni wysokowydajnych. Jak zapchała mu 10m otworu to nie zapcha otwórów w rurze

Opublikowano (edytowane)

Studnia kiedyś 15m3/h, teraz 20m3/h przy rurze fi160 . Ten sam odwiert od 15 lat i nie mam żadnych problemów. Pokład wodny o wysokości 14m, filtr o długości 12m.

Opublikowano (edytowane)

widzisz bo ktoś zmierzył czymś wysokość pokładów wodnych a w większości studniarzy nikt niczego nie mierzy, przejdzie się co najwyżej  z różdżką i wierci, na potrzeby domowe to wystarcza a jak już ktoś zaczyna pompować więcej wody to robią się problemy

jak się nie zmierzy to nawet nie wiadomo ile tego filtra trzeba dać

pewnie są też tereny gdzie tego mułu czy co tam jeszcze jest więcej niż gdzie indziej

Edytowane przez racyl
Opublikowano

To jest pier**lony obowiązek studniarza żeby po obserwacji urobku i tego jak idzie "robienie" studni ocenić jakie pokłady po drodze napotyka, ile bić/wiercić, ile osłony zastosować, jak głęboko zawiesić pompę itp. jeśli majster ma łeb nie od parady to nie powinno zatkać filtra. 

Opublikowano

Ci co robią w więszości studnie to robią to na użytek domów jedno, wielorodzinnych i to w zupełności wystarcza na 30lat

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, tyle się za to płaci to trzeba wymagać, dobry studniarz ma terminy spokojnie na kilka miesięcy do przodu. U mnie robili to wybijakiem, i powiedzieli, że podają głębokość pokładów z dokładnością do 1m. I później tyle ile było wybite, to tyle założone rury osłonowej.

Opublikowano (edytowane)

oceniać po wierceniu ? no chłopy to trzeba wcześniej wiedzieć gdzie chcemy się przebić

na pałę pałę wiercenie dla zasilania domu wystarcza. CI co  na pałę wiercą też mają zajęte terminy na kilka miesięcy

mnie taki odwiert kosztował 3,6tys za 40m w poprzednim roku

problem się robi gdy my tę studnie wykorzystujemy do celów przemysłowych

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

U mnie w okolicy można na pałę wiercić, jedno wielkie jezioro wodonośne o wielkości około 8x8km ;) Jedyna różnica to +-3m głębokości ;) 10 studni w promieniu 1km i w żadnej nie było problemów z wodą, jedynie trochę różniła się głębokość na której znajdował się pokład wodonośny.

Opublikowano

tak jak u mnie, przyjechali połazili z różdżką, wyznaczyli żyłę co przebiega przez starą studnię, odwiercili na te 40m i pojechali

nikt niczego nie mierzył bo tak kilka studni w okolicy robili no i ma być. wiadomo do domu to starczy a do podlewan

średnica mniejsza niż fi160

tak studnia fi 160 to pewnie i ładnie kosztuje

Opublikowano (edytowane)

Tyle samo co wybijanie 200 czy 250, różnica ceny w rurze osłonowej. Ci co u mnie robili mają wybijak o średnicy 350mm i jakiś większy, ale mnie nie interesował, sam decydujesz jaką rurę osłonową dajesz. Różnica średnic obsypywana jest jakimś piaskiem/żwirem którzy oni sami załatwiali. Wielu osobom w okolicy robili i każdy zadowolony z usługi.

Może i drożej niż tzw. płukanki, ale wolę zrobić pewną studnię a nie taką co zamuli w połowie sezonu, przychodzi susza a ty bez wody, bo jakiś pseudo-fachowiec skopał robotę. Taki odwiert to grosze w porównaniu z potencjalną stratą dochodu. Tak samo trzymam starą pompę, jeszcze sprawną, zalaną olejem, żeby w razie awarii obecnej pompy zrobić szybką przekładkę i podlewać dalej.

Opublikowano

U mnie miejsce nowej studni wskazałem paluchem. Tu ma być i uj. W linii prostej jakieś 16-17 m od starej. I gra muzyka póki co.

Dobra chłopy, my tu gadu gadu a trzeba pomóc koledze @jaro86 podjąć jakąś decyzję. Wg mnie, patrząc na to, że studnia ma tylko 6 lat, wezwalbym wykonawcę na jakieś oględziny czy coś. Na nowy otwór mam "gwarancje" na 10 lat. Cisnąłbym typa, że MUSI przynajmniej podjechać i zobaczyć co się dzieje. 

Opublikowano

pytanie czy ten jaro mierzył tym odważnikiem zaraz po odwiercie czy tylko mu tak powiedzieli że jest tyle czy tyle

najlepiej na żyle wiercić wtedy lepsza będzie wydajność a tak gdzieś indziej to różnie może być.

wiercone najszybciej robią 3-5 godzin i studnia

Opublikowano
15 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Zrobił bym tak samo, zadzwonił do tego co robił, a dodatkowo podzwonił po innych studniarzach i podpytał czy mogą coś na ten temat pomóc, żeby jakiejś bajki nie wciskał ten co robił. 

Dobrze prawisz, tylko z tego co widać to kolega nie bardzo zna podstawowe parametry studni. Od tego trzeba zacząć bo tak to szkoda dzwonić gdziekolwiek poza wykonawcą, tak mi się wydaje.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jaro86 napisał:

To w mojej sytuacji zostaje raczej wybicie nowej studni

Jak Ci zamuliło otwór to raczej tej osłony i filtra nie ma jeśli ten szlam jest na pompie i odważniku

Z tym włożeniem rury pe 40 i włożenie do studni pompując wodę to może być i dobry sposób, warto spróbować jak masz drugą studnię żeby pobrać z niej wody i popłukać tą zamuloną. pewnie to trochę potrwa

U mnie jest w kamieniu to mułu nie ma ale kamien  też sie zasklepia z czasem. było tak w starej studni że nie można było włożyć pompy to trochę otwór łomem przepchaliśmy

Edytowane przez racyl