Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Na razie czekam, zimy nie nadają to po co, a jak przyjdzie ocieplenie to truskawka pod folią rusza, potem mróz może ją zmrozic i jest problem, póki nie nadają więcej niż -10 na noc to czekam do połowy lutego, wtedy przykryje już na pewno.
Opublikowano

Ja zawsze kryje w marcu i nigdy nie pryskałam bo bałam się, że pod folią bedzie ciepło i się przypalą, w tym roku chcę spróbować bo zawsze po odkryciu są strasznie zarośnięte. Jaki odstęp od oprysku do przykrycia?

6 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Ja w tym roku pod folie testuje 2,5stomp + 4 devrinol, zobacze co daje taka mieszanina. Stomp dalem w połowie grudnia a devrinol doloze przed samym pdzykryciem.

Nie boisz się ,że spalisz truskawki, kiedy planujesz kryć i czym?

6 godzin temu, cinek1808 napisał:

Mieszanka dervinol i venzar ja stosuję. Najlepiej stosować mieszankę dwóch . 

Jaki odstęp od oprysku fo przykrycia? 

Opublikowano

Lepiej opryskać na zimę niż wiosną. Mniej szkodliwe dla truskawki. Na drugi dzień można kryć. Ja opryskal przed świętami a teraz czekam z kryciem na większe ochłodzenie. Jednak jest za ciepło a pod folią tylko grzyb się panoszy

Opublikowano (edytowane)

czy mniej szkodliwe i czy będzie działać do zbiorów w tej nie przykrywanej  to wątpię

teraz czy później (luty,marzec ) przez ruszeniem na dobrę wegetacji to co ci się zmieni po za kilkukrotnym działaniem mrozu na ten oprysk ?

ta truskawką w tym roku to nawet na dobre nie spoczęła

co innego gdy ktoś przykrywa to nie ma wyboru ale jak będzie przykrywał za jakiś czas w marcu to co ma dać

po każdym doglebowym oprysku nie rusza się ziemi. ja starsze ruszam wiosną i pryskam bo wiadomo zawsze to lepiej potnie te sadzonki co mimo wszystko gdzieś przezimowały i odbiją.

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Musisz patrzeć  co będziesz miał pod folią. Jak chwasty będą w dużej ilości to można pasami odkrywać i pielic. Jak nie dużo to czekasz na początek kwitnienia. Jak zaczną kwitnąć to masz 4 tyg do zbioru więc zdarzysz opielac

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

i d*pa z tego pryskania grudniowego

Moim zdaniem to trzeba przede wszystkim zachować warunki dobrej aplikacji środków i przed wegetacją na dobre a truskawka się nie przyhamuje i nie odczuje

Edytowane przez racyl
Opublikowano

jak chcesz chodzić glebogryzarką to inaczej sie nie da.

czy do wiosny to tak długo bym nie ryzykował bo jak będzie susza z wiosny jak w obecnym roku aż do maja to też nic nie zrobisz

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, thor1984 napisał:

A jak zdejmiecie już folie to plewicie to jeszcze jakoś czy już tylko jakieś fungicydy? 

Truskawka to nie kukurydza, że dasz herbicyd i pole czyste, zawsze doglebówka coś przepuści, nie da się żeby było idealnie czysto po odkryciu. Im później przed przykryciem tym lepiej, nieraz się pryskało a następnego dnia kryło, ale pod folią są dobre warunki dla rozwoju truskawki ale i dla chwastów ;) Nie da się uprawiać truskawki w gruncie bez motyki, a jeżeli ktoś tak mówi to zwyczajnie kłamie. Nie mówię że pod folią jest nie wiadomo ile chwastów, ale zawsze coś będzie. U nas jest tak, że 3 osoby pielą 0.5ha takiej pod folią dziennie. Trzeba po prostu przejść i wypielić to co herbicyd przepuścił.

Odkrywamy dopiero jak zaczynają otwierać się pierwsze kwiaty, wtedy folię się zwija i przekładka na włókninę, wtedy też się pieli, daje saletrę wapniową + NPK, ściółkowanie i pierwszy fungicyd(ten niezwłocznie po odkryciu), najlepiej od razu z grubej rury typu Switch, Signum lub Luna, potem albo coś na mączniaka jak jest dużo, a jak nie to na szarą już coś tańszego, np Captan, Pyrus + Scorpion,  bo jak to się zaniedba to jak się choroby rozmnożą to potem życzę powodzenia w uprawie ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

czy kłamie to zależy jak wyjdzie, czy dane pole jest zachwaszczone

w tym roku dwuletnią to praktycznie można było ani nie wyrywać ani nie gracować. jak poszedł stomp +devrinol sierpień 2019 to następny pod koniec kwietnia 2020 bo sucho a to mrozy i dośc późno poszedł oprysk   i opóźniło zbiór

po zbiorach też czysto oprócz gdzieś z boku rzepichy, powoju czy skrzypu ale wiadomo na to nic nie zadziała

sporo chwastów było w młodej w pażdzierniku sadzonej. ale to wiadomo ziemia zruszona, nie pryskana  a jesień ciepła to inaczej się nie da. tam gdzie sadzona po 1 listopada to czyściej było. po zbiorach to też gdzie wcześniej sadzona to i większy problem a w tej listopadowej mniej

przepuszczanie to bardziej chwast zdążył wykiełkować przed działaniem oprysku i niekorzystnymi warunkami otoczenia. oprysk po całej kwaterze przecież idzie identycznie. Na takie rzeczy myślę że dobre byłoby stosowanie większej ilości oprysków a mniejszymi dawkami

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Koniec kwietnia pryskać Stompem to powiem ci, że bardzo odważny jesteś ;) Ja tam zawsze pryskam początek marca, a potem po zbiorach kontaktowymi się pryśnie( max tak do 15 sierpnia, bo potem wiadomo truskawka wiąże i lepiej jej nie osłabiać) i jest porządek, na zimę doglebówki nie stosuję, wolę dać odpocząć truskawkom, zawsze coś tam zareagują jednak na herbicyd. A tym roku testowo trochę dałem wcześniej Stomp i potem dołożę Devrinol przed samym przykryciem, no i do doglebówki obowiązkowo odpowiedni adiuwant. 

A przepuści coś zawsze, nie da się tak wyczyścić pola, w tych starszych, żeby nie rosło nic oprócz truskawek na polu, zawsze jakieś chwasty się skryją w krzakach.

Edytowane przez Tomasz0611