Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

może  to żle sformułowałem przecież wydatek i ciśnienie są powiazane ze sobą. jak ciśnienie maleje to wydatek rośnie i na odwrót. 

opory przepływu   wpływają na wzrost ciśnienia. założysz po drodze filtr, inżektor, wpinki do taśm, emitery

pompa działa na wolnym wypływie jedynie ograniczają ją to co powyżej napisałem.

to co mi piszesz że na pompie 70l/minutę  i 70 podnoszenia mogę podlać tylko 8 rządków ni jak ma się do rzeczywistości i na pewno nie porównuje się tego obliczenia  108m*12*5l/m/h= 6480l/h   - wydatek taśm przy 0,7bara do wydatku pompy 4200l/h która straci 2 bary na podnoszenie i przepływ na pole ale nadal ma w zapasie 5bar(50m podnoszenia )

Edytowane przez racyl
Opublikowano
Nie będę się z tobą kłócił, ale to tak wlasnie sie porównuje, widocznie masz niskie cisnienie na taśmach i nie dają one tych 5l/m/h tylko w rzeczywistości jest to około 3-3.5 l/m/h
Nie masz manometrow, nie masz przepływomierza przy pompie, jedyne co wiesz to "taśmy wydają się być twarde" i "woda w miarę szybko doplywa do końców taśm". To jak z tym robieniem na oko, na oko to chłop w szpitalu może umrzeć a nie robi sie pomiary i obliczenia, tylko twarde dane.

No właśnie, i teraz powinieneś wziąć krzywa pompy i zobaczyć jaki ma wydatek przy wysokości podnoszenia 20m :)

Opublikowano

możliwe ale to działa z dobrym skutkiem bo końcach taśm woda dosyć szybko się pojawia

no dobra a wytłumacz mi jak to się ma do drugiej pompy 240l/m i podlewaniu 28 rzedów, 108m, taśmami 5l/m/h

z zapotrzebowania wody na taśmach wynika 15.120l/h  a z pompy daję teoretycznie 14.400

Mam rurę pe 40 która generuje duże straty przepływu na tych 150m to jakim cudem te taśmy są jeszcze twarde i woda ładnie się sączy

to nie jest czasem tak że pompa może być z wydajnością np 240l/min a z różnym podnoszeniem 80,100, 115, 140 i to też ma wpływ przy obliczeniach

Opublikowano
No ma wpływ podnoszenie bo jeżeli jest większe to krzywa się przesuwa i dla większego podnoszenia przy tym samym cisnieniu jest większy wydatek pompy. To ogólnie nie jest rozmowa na takie forum, to trzeba usiąść, mieć parametry pompy, model, powierzchnię lustra wody itd i wtedy można coś powiedzieć. Jeżeli masz straty na podnoszenie i przesyl 7bar to ta 80m podnoszenia będzie ledwo co pompować a ta 140m będzie pracować gdzieś z wydajnością około 3/4 max wydajności, żeby coś dokładniej powiedzieć musiał bym mieć dokładną charakterystykę.
Opublikowano (edytowane)

no tak zgoda jak włożymy pompę z większym podnoszeniem do tej samej studni  to będzie większe ciśnienie dawała ale czy to też nie wpłynie na np ilość rzędów do podlania że po prostu więcej ich uciągnie ?

jest jakaś minimalna określona wysokośc podnoszenia do danego zapotrzebowania na wodę nawodnienia.

np jak mam 20 m do lustra to jaką pompę mam wybrać 80,100, 120, 140

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Pozwolicie że posłużę się obrazkiem.

Jak na nim widać modele od 1 do 8 nie osiągną nigdy podnoszenia większego niż 100m.

Model 9 osiągnie takie podnoszenie ale będzie pracował z max wydajnością około 4m3/h.

Dla kolejnych modeli wydajność jest coraz większa dal podnoszenia 100m.

Najlepiej wypada tu model 17 o podnoszeniu 170m. Gdy potrzebuje pracować z podnoszeniem około 100m to jej wydatek wyniesie około 21m3/h.

Oczywiście nie każda charakterystyka wygląda tak samo.

Dlatego też mówię że manometr jak najbliżej pompy jest ważny, pozwala nam określić rzeczywisty wydatek wody, bo wystarczy znać tylko głębokość lustra wody do tego dodać ciśnienie, narysować sobie taką kreskę jak ja na tym przykładzie i już wiemy ile mniej więcej tłoczymy wody, nawet bez przepływomierza, oczywiście na charakterystyce swojej pompy :)

Sam się zdziwiłem gdy kupowałem pompę, miałem wybór między taką o wydajności 360 l/min i podnoszeniu 145m i taką o wydajności 480l/min i podnoszeniu 135m, zgadnijcie która była lepsza i którą ostatecznie wybrałem ??

Nowy obraz mapy bitowej.bmp

1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Czym większe metry podnoszenia to automatycznie robi się większe ciśnienie wody

Nie do końca, jeżeli obciążenie pompy będzie na danym poziomie to pompa nie będzie generować maksymalnego ciśnienia tylko takie jakie akurat jest potrzebne. 

Zmienia się maksymalne możliwe do wygenerowania ciśnienie przez pompę, ale przy takim ciśnieniu się nigdy nie pracuje :)

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

jeśli chodzi o rzeczywisty wydatek pompy to racja bez manometru na powierzchni go nie określimy. czy najbliżej pompy ? , wg mnie to w miejscu gdy woda zaczyna płynąc w poziomie.

No ale przecież zanim sobie zamontujemy manometry to coś musimy kupić w sklepie a do tego jest potrzebna odległość do lustra wody i straty z przesyłu i zapotrzebowanie na wodę

np ta pompa co mam 4sd 8-18 3kw daję 235l/min  to jest prawie tyle samo na 20m zanurzenia  co max wydajność tej pompy

4_max.jpg

Na poniższym wykresie dla mocniejszej pompy 4sd 8-22  4kw   o wydajności 250l i 140m podnoszenia okazuje się że wydatek tej pompy będzie mniejszy niż tej słabszej powyżej. realnie ona 20m podnoszenia 225l/min

POMPA-GLEBINOWA-4-SD-8-22-4KW-400V-OMNIG

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie te pompy mają słabe charakterystyki, takie spłaszczone, szybko tracą wydatek wraz ze wzrostem ciśnienia, Ta pomarańczowa już fajniej wygląda, bo do około 50m podnoszenia nieźle się trzyma, do taśm ok ale do deszczowni to słaba ta pompa.

Opublikowano

A koniecznie chcesz ta Malwine, obecnie jest jej sporo nasadzone, cena w przyszłych latach za pewne nie będzie powalac, zresztą tak samo jest przy Rumbie, ja polecał bym odmiany środka sezonu, plon duży, cena nie wiele niższa niż za Malwine, coś w stylu Azja, Gransarosa, Arosa, Tea itp, zależy jakiego masz klienta i czego oczekujesz od truskawki.

Opublikowano

Jak ryneczek do przedwszystkim smaczne, nie dotyczy cię także to co pisałem, Malwine zasadziłem trochę bo tak tu polecają ale tydzień po posadzeniu żałowałem, jak zobaczyłem te tłumy z Malwiną na Broniszach i nie było komu kupić. Jak wychodzi Malwina to już jest spory wybór owoców np. malina, wiśnia, czereśnia. borówka, jeżyna i ten handel już tak nie idzie jak na początku sezonu.

W tym roku wygrał ten kto miał wczesne odmiany - dobra cena i zdążyła uciec przed tymi deszczami, dlatego ludzie nasadzili Rumby bo w tym roku idealnie wpasowała się w pogodę, ale co będzie za rok :) 

Ale jeżeli ty chcesz na lokalny ryneczek to Rumbę można polecić, oczywiście jeżeli konkurencja nie nasadziła jej za dużo, może nie jest jakaś turbo smaczna, ale owoc ma w miarę gruby i nie jest trudna w uprawie. A jeżeli chcesz coś na bardzo późny zbiór to chyba nie ma nic innego poza Malwiną.

Arosa na ryneczek odpada, to nie za bardzo smaczna i twarda jak ziemniak truskawka, ale w hurcie na daleki transport idzie bardzo dobrze, szczególnie w takim roku jak ten. Miałem szczęście i u mnie ostro nie dolało, to z późniejszych odmian Roxana poleciała a Arosa była ładna, sztywna.

Opublikowano (edytowane)

jak ktoś piszę że truskawkę może zastąpić malina, borówka, jeżyna czy czereśnia to można boki zrywać ze śmiechu 😂. żadnego z tych owoców tyle się nie sprzedaje co truskawki drogi znawco 😂 bez względu czy to jest późna czy wczesna truskawka

Ja mam to późna truskawkę już piąty rok i tak samo ona była popularna 5 lat temu jak i teraz a z roku na rok mam większe zapotrzebowanie na nie

A trzepię za nie tyle co ty za wczesną okrywaną, rozkrywana i tak w kółko. nie chcą jej kupować na giełdach póżniej bo jak jakiś owoc był tani a potem droższy to już mniej się handlarzom sprzedaje i już tyle nie biorą co tej ze środka sezonu

10 godzin temu, Agniecha102 napisał:

Truskawki sprzedaje na lokalnym ryneczku, bezpośrednio do konsumenta, muszę poczytać o odmianach które mi polecasz. Dzięki wielkie Tomasz0611

widać że szukasz swojego miejsca i nie wiesz czego szukasz tak do końca. każdą odmianę trzeba sprawdzić w swoich warunkach i albo ją zostawić albo skasować.

Opisy chcesz czytać ? 😁. w opisach każda jedna ładna smaczna i plenna. może w 4 odmianach znalazłem informacje że jest mniej wydajna czy wymaga lepszego dopieszczenia a tak wszystko fajne i każdemu powinno się udać.

Mówisz zajmujesz się sprzedażą bezpośrednią ? 😂to doskonale powinnaś wiedzieć że w przypadku terminu owocowania malwiny nie ma ona z kim konkurować !

Tak samo powinnaś wiedzieć ze sprzedaży bezpośredniej że truskawkę trzeba mieć przez cały sezon żeby utrzymać klientów. A można to osiągnąć dobierając odmiany aby owocowały jedna po drugiej a nie rzucać się tylko na jedną odmianę i albo się uda albo nie

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Ja tylko piszę to co widziałem w tym roku na rynku hurtowym. Malwina 9-12 w tym roku jak bób woziłem, a nie raz to i po 8-7 oddawali żeby się pozbyć i nie wieźć z powrotem do domu, a sprzedać trzeba było bo już skupy pozamykane :) To ja Arose w środku sezonu po 8 sprzedawałem :) Tylko Arosy miałem ponad 30t/ha a Malwina musi być ładna żeby 20t/ha przeskoczyć.

Czas Malwiny powoli mija, już nie będzie taka droga jak kiedyś, tak samo bardzo wczesna, jest nasadzone Rumby i jej ceny będą niskie z powodu zbyt dużej podaży. A i popyt na truskawkę spada jak jest Malwina, to nie te ilości co się sprzedaje w końcówce maja- czerwcu. Ja mam klienta który na stragany w Wawce brał ode mnie po 800-900 koszy dziennie, jak go spotkałem na Bronkach jak bób sprzedawałem to mówił że Malwiny to już tylko 300-400 dziennie sprzedaje.

Może i się naprzykrywałem ale potem sprzedawałem po 20-30 za łubianke :)

Opublikowano

Ty widziałeś kiedyś 30t/ha 😂 pęknę ze śmiechu jak to twoje 8ton/ha bobu na 300kg nawozu 😂

Ludzie z dużym doświadczeniem w ferdygacji nie osiągają plonu 30t a Ty chłopaczek co pierwszy raz w tym roku nagle osiągnął plon 30ton 😂

Mija ?😂 chyba sam nie wiesz co mówisz, normalnie boki zrywać 😂 a ile odmian owocuje w tym samym terminie co ona ? 😂 ilu ma konkurentów odmianowych ?

jakby nie było co raz to nowszych odmian to ludzie nadal by sadzili honoye i elsantę czy zenge ale w tym czasie owocowania pojawiło sie masę odmian więc ludzie przestawili się na nie a w przypadku malwiny na co mają sie przestawić jak nic nie ma w tym czasie. klient jak najdłużej chętnie kupuje truskawkę

Z malwiny jest dużo więszy plon niż z rumby i to w pierwszym roku. tego się nie da porównać to jakby połowa malwiny jest na rumbie

A tak przede wszystkim zadbana  i odpowiednio prowadzona malwina chętnie jest kupywana bo ta truskawka jest smaczna.

widziałem jaką malwinę handlarze sprzedają to nie ma co się dziwić że mniej jej im idzie

duża podaż no kurcze to co ludzie mają powiedzieć co handlują truskawką średnio wczesną gdzie tej truskawki jest na każdym kroku mnóstwo 😂

Opublikowano
To coś słaba masz ta Rumbe jak polowe Malwiny zbierasz ;) Powtórzę tobie tak jak przy Bobie, to ja mam kasę na koncie za te 30t/ha, nie chcesz to nie wierz panie przemadrzaly ;)
To racyl ma najlepsze plony i niemożliwe żeby ktoś miał ładniejsze i więcej zbieral.