Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, robert11054 napisał:

Ktoś może coś więcej napisać na temat flair.  

Gdzie kupowaliście sadzonki bo ja z chęcią bym posadził tą odmianę że względu na jej wczesną porę dojrzewania.  Podobno to jest najwcześniejsza odmiana. Czy to prawda?

znajomy własnie będzie wywalał rumbę z tunelu i wstawia flair ze względu na porę dojrzewania

Opublikowano

Szukałem sadzonek flair to cieżko jest dostać 

Najwcześniejszą mam albe a podobno flair jest jeszcze wcześniej.  

Ktoś by mógł coś więcej powiedzieć o tej odmianie? 

Jak że smakiem owoców? 

Jak plonowanie?

No I jak z ochroną i nawożeniem?

Opublikowano

w gruncie to wcale tak szybko się nie zbiera do owocowania

to takie samo wrażliwe na herbicydy jak alba

flair to wyższa szkoła jazdy jak dla mnie

Opublikowano
1 godzinę temu, nie napisał:

doniczka 15x15x15cm ma 3,375L

Idealny prostopadłościan to nie jest dno ma kształt 11x11 no i też nie były zapełniane ziemią po brzegi.

Ja kupowałem 2 litrowe doniczki i ziemia do wypełnienia była kupiona w ilości  wyliczona na 110% i zostało z 10% wiec uważam że rzeczywiście były  litrowe

2 godziny temu, Małomiasteczkowy napisał:

Vibranta łatwo się zbiera bo ma długie kwiatostany, ale to też wada bo rozstaw między rzędami musi być większy i owoce się uszkadzają od włókniny, no i mrozy... Flair smaczny duże owoce,  plon zobaczymy

Ja mam rozstaw miedzy rzędami 80 cm i można śmiało przejść

20200523_173321.jpg

Owoce też ładne od początku Maja już tona z tunelu i wszystkie są ładne duże i smaczne (wiadomo truskawka truskawce nie równa wydaje się mega ładna a kwas że zęby wykręca a zrywasz niby taką na 70% dobrą i sam cukier)

20200511_102146.jpg

20200510_172904.jpg

20200528_201722.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, racyl napisał:

w gruncie to wcale tak szybko się nie zbiera do owocowania

to takie samo wrażliwe na herbicydy jak alba

flair to wyższa szkoła jazdy jak dla mnie

A co powiesz o odmianie clery? 

Też podobno wczesna i w tym czasie co alba.  Więc może lepiej clery niż flair.  

50 minut temu, Bartas0706 napisał:

Idealny prostopadłościan to nie jest dno ma kształt 11x11 no i też nie były zapełniane ziemią po brzegi.

Ja kupowałem 2 litrowe doniczki i ziemia do wypełnienia była kupiona w ilości  wyliczona na 110% i zostało z 10% wiec uważam że rzeczywiście były  litrowe

Ja mam rozstaw miedzy rzędami 80 cm i można śmiało przejść

20200523_173321.jpg

Owoce też ładne od początku Maja już tona z tunelu i wszystkie są ładne duże i smaczne (wiadomo truskawka truskawce nie równa wydaje się mega ładna a kwas że zęby wykręca a zrywasz niby taką na 70% dobrą i sam cukier)

20200511_102146.jpg

20200510_172904.jpg

20200528_201722.jpg

Co to za odmiana? Vibrant czy flair?

Opublikowano

Bartas tona z tunelu, ale jakich wymiarów? Pytam bo mam też vibranta w tunelu o wymiarach 5 na 60 metrów ale na zagonach i ciekawi mnie czy w donicach lepiej planuje?

Opublikowano
55 minut temu, robert11054 napisał:

A co powiesz o odmianie clery? 

Też podobno wczesna i w tym czasie co alba.  Więc może lepiej clery niż flair.  

Co to za odmiana? Vibrant czy flair?

clery o wiele łatwiejsza ale też ludzie narzekają że słabo plonuje. też trzeba specyficznego podejścia. u innych będzie nie do podołania a u innych będzie cieszyć. mi ona nie wychodzi i nie chcę jej

z tych wczesnych co mam bez przykrywania to widzę że najszybciej do owocowania zbiera się allegro. mam trochę dopiero posadzone ale ludzie mówią że ma mały owoc

o bardzo wczesną odmianę i dobrze plonująca jest bardzo ciężko

do tunelu to trzeba coś posadzić co mega dobrze plonuje żeby to się zwróciło szybko

1 godzinę temu, Bartas0706 napisał:

20200523_173321.jpg

który rok masz tego vibranta w tunelu ?

jaki koszt takiego tunelu ?

1 godzinę temu, Lucash napisał:

Bartas tona z tunelu, ale jakich wymiarów? Pytam bo mam też vibranta w tunelu o wymiarach 5 na 60 metrów ale na zagonach i ciekawi mnie czy w donicach lepiej planuje?

jaki koszt takiego tunelu 5x60 ?

Opublikowano

ale tego mało jest podobno na krzaku i chyba nie takie wczesne

Opublikowano

no to jak późniejszy to w tym czasie jest florence i salsa to po co szukać lepszych wystarczy je dopracować i będzie git

Opublikowano

no i której więcej na krzaku?

to praktycznie dużo odmian w tym czasie dochodzi

Opublikowano

Wczesnosc odmiany zależy też od ziemi. U jednego na cieplej truskawki będą wcześniej. W tym roku na niektórych odmianach mam mało owocu.  Najlepiej zawiązała rumba i honoy. Azja też całkiem dobrze. Najgorzej zawiązała właśnie aprica i Roksana. Azotu dałem tylko tyle co w hydrocompleksie a krzaki w kolano. 

Każdy musi dobrać odmianę do swojej technologii uprawy. U jednego się sprawdzi u drugiego nie. Bardzo dobre opinie zbiera Romina. Jest wcześniej niż alby smaczna ale mała wydajność

Opublikowano
1 godzinę temu, Lucash napisał:

Ja mam 3200 krzaków

Tunel 7,5 na 41 metrów czyli 307 m2 3m wysoki w szczycie

Mi jak sprzedawał kolo sadzonki ze szkółki to mówił że jak jest dobre nawożenie to z krzaka powinien być zbiór 0,70-0,80 kg więc przy tej ilości sadzonek to powinno być +/- 2400 kg.

Mi na początku szara pleśń zabrała kilka set kilo ale ładnie wyczyszczone były krzaki z liści i chorych owoców i nie myślałem ze tyle będzie.

Jeszcze ten tydzień może z 200 da i będzie na tyle (później to niedobitki 10-50 kg)

Więc w ogólnym rozrachunku wydajność na 50% tego co mogłoby być i tak jest fajnie, rodzina obżarta truskawkami w Maju a i jakiś grosz wpadł

51 minut temu, racyl napisał:

który rok masz tego vibranta w tunelu ?

jaki koszt takiego tunelu ?

Sezon  2

W pierwszym było sadzone w Kwietniu (trochę późno) więc i zbiory były na przełomie Maj/Czerwiec i zbiór koło 300 kg

Koszt samego tunelu nie jest duży - na olixie można kupić za 7000-8000 zł

Pozostałe koszty doniczki, szmaty na podłoże, taśmy folia, sadzonki  to kolejne tyle

Mi tunel w tym roku już się zwrócił

Opublikowano

jest tu ktoś co robił sobie samemu tunele 6 lub 8m albo zblokowane ? Szczerze nie usmiecha mi sie placić gigantycznych pieniędzy za haygrove. Wiem ze marka, trwalosc ale wolalbym zrobic to sam wyjdzie duuuuzo taniej :)

Opublikowano
24 minuty temu, cinek1808 napisał:

Wczesnosc odmiany zależy też od ziemi. U jednego na cieplej truskawki będą wcześniej. W tym roku na niektórych odmianach mam mało owocu.  Najlepiej zawiązała rumba i honoy. Azja też całkiem dobrze. Najgorzej zawiązała właśnie aprica i Roksana. Azotu dałem tylko tyle co w hydrocompleksie a krzaki w kolano. 

Każdy musi dobrać odmianę do swojej technologii uprawy. U jednego się sprawdzi u drugiego nie. Bardzo dobre opinie zbiera Romina. Jest wcześniej niż alby smaczna ale mała wydajność

dlatego pytam co u kogo najwcześniej dochodzi w tych samych warunkach

ja w tym roku nie mogę nacieszyć oka joly, apricą więcej zawiązek niż na grandarosa  nawet sybilla wygląda bardzo ładnie a już była spisana na straty jak joly

nastawiłem sie na grande a tu psikus.

roxana i u mnie wygląda nie ciekawie. liście zmarnowane, zawiązków co prawda jest ale jakoś słabo to widze nawet w młodej

3 minuty temu, sosyn94 napisał:

tunele 6 lub 8m albo zblokowane ? Szczerze nie usmiecha mi sie placić gigantycznych pieniędzy za haygrove. Wiem ze marka, trwalosc ale wolalbym zrobic to sam wyjdzie duuuuzo taniej :)

A koszt materiału niby wyjdzie taniej ? z czego chcesz robić

Opublikowano
4 minuty temu, racyl napisał:

dlatego pytam co u kogo najwcześniej dochodzi w tych samych warunkach

ja w tym roku nie mogę nacieszyć oka joly, apricą więcej zawiązek niż na grandarosa  nawet sybilla wygląda bardzo ładnie a już była spisana na straty jak joly

nastawiłem sie na grande a tu psikus.

roxana i u mnie wygląda nie ciekawie. 

A koszt materiału niby wyjdzie taniej ? z czego chcesz robić

wyjdzie kupi sie rury z tuneluxu i sam pogne tylko czy jest ktos kto to juz robil, najlepiej zblokowane

Opublikowano
6 godzin temu, sosyn94 napisał:

jest tu ktoś co robił sobie samemu tunele 6 lub 8m albo zblokowane ? Szczerze nie usmiecha mi sie placić gigantycznych pieniędzy za haygrove. Wiem ze marka, trwalosc ale wolalbym zrobic to sam wyjdzie duuuuzo taniej :)

Pytałeś się o haygrovy?to i Farmer są najdroższe i te gotyckie

Opublikowano

Ja z Alby jestem zadowolony jeśli chodzi o plenność i wielkość owoców  ,gorzej ze smakiem.  Dlatego szukam odmiany o lepszym smaku i podobnej wydajności co alba i tak samo wczesnej.  

Mam ją w gruncie na przyspieszony zbiór A w tym roku chcę zainwestować w tunel i właśnie nie wiem jaką odmianę wsadzić żeby była dobra do tunelu