Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Topsinu(topazu) już kilka lat nie stosuję, za rok i tak już go nie będzie Pyrus i Scorpion na jednej kwaterze był tydzień temu, na drugiej mam w planach za tydzień. Ci co na czas nie zdjęli okrywy i nie porobili zabiegów to mogą mieć problemy.

Ja stosuję Scorpion, Pyrus, Signum i Switch w okresie kwitnienia, później jeszcze Prolectus jak już są pierwsze zbiory i problemów z grzybami nie ma, każdy max 2 razy.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

To normalne że musi być rotacja różnych śor to wtedy jest ochrona kompleksową tylko nie zawsze można to zrobić bo pogoda nie pozwala

Teraz by był dobry pyrus bo on lepiej działa w chłodniejsze temperatury

Opublikowano (edytowane)

Tylko Pyrus jest na samą szarą, trzeba by dołożyć np Scorpiona na antraknnozę i białą i nadal jeszcze zostajemy bez środka na mączniaka, chociaż niby Scorpion coś tam na niego działa.

Opublikowano

No tak ale nie zawsze można wszystko zmieszać razem.wiem że dużo osób tnie koszty w postaci jak najmniejszej liczby przejazdów ale nie zawsze się tak da zrobić i trzeba oddzielenie robić zabiegi

Opublikowano (edytowane)

Dlatego ja wczoraj wybrałem Switch i Signum żeby zrobić wszystko w jednym przejeździe, nie miałem czasu żeby np dwa razy wjeżdzać w daną kwaterę bo na południe nadawali u mnie deszcz i chciałem z rana jak najszybciej się uwinąć.

Nie neguję tego że Pyrus + coś na pozostałe choroby nie było by lepszym rozwiązaniem, każdy robi jak uważa. Na pewno nie wybrał bym Topsinu/Yamato jeżeli zapowiadają ciągłe opady przez najbliższy tydzień.

Opublikowano (edytowane)

Topas to nie topsin 😁

wybierać ? 😄 z góry wszystko jest zaplanowane

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Portfel amatorów to dokładnie zabezpieczają co na wszystko switcha ładują w truskawce i malinie

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galan99 napisał:

Switch i Signum  tak doskonale zabezpieczają oj nie byłby taki pewny jak Signum jest tylko zapobiegawczy .

Jest zapobiegawczy i interwencyjny :) Switch stosuję, niektórzy powiedzą że drogi, ale ja jestem bardzo zadowolony z efektów i nie zamierzam zmieniać.

Opublikowano

signum interwencja ? 😄  na co ? na mączniaka , szarą 😄

Opublikowano (edytowane)

Stosujcie sobie co stosujecie, każdy pryska jak uważa. Ja przez lata wyrobiłem sobie opinię o niektórych środkach, stosuję to co wg mnie jest skuteczne. A na mączniaka w cenie Topaza mam szeroki wybór w środkach zbożowych, byle ich aby nie stosować przed zbiorami :)

Opublikowano

kiedy masz zbiór tych truskawek co wczoraj pryskałeś

Opublikowano

bo taki środek jak switch co ma dzień karencji zostawiłbym sobie na okres zbiorów na przemian z prolektusem

Opublikowano (edytowane)

No to tam gdzie zbiory poszedł Switch a następnie ma być Prolectus. A i Switch 3 dni karencji kolego :) A w kwatrze gdzie Signum na piątek przymierzam się z Pyrusem jak pogoda pozwoli, po 3-4 dniach Scorpion i po następnych 5 dniach pewnie jakiś Switch bo już niewiele do zbiorów zostanie. Topsinu nie lubię stosować bliżej zbiorów bo truskawka ma po nim trochę dziwny smak i zapach.

Opublikowano

ja go nie stosuje, wcześnie switch miał 1dzień karencji i przez to zapamiętałem

topsin to cholera wie po co on solo jest do te pory

Opublikowano

Z tym rownoczesnym dojrzewaniem wszystkich odnian to przynajmniej u mnie jest roznica na rumbie i roksanie z 4-5 dni.

Nie stoi nic na przeszkodzie zmieszania switcha i scorpiona?

Opublikowano

to co to jest 4 dni, jeden zbiór

u mnie aprica, roxana jeszcze przekwitła, grandarosa a już florence nie żle daje

Opublikowano
38 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A po co chcesz mieszać Switcha i Scorpiona ??

A na antraknoze wystarczy switch?

42 minuty temu, racyl napisał:

to co to jest 4 dni, jeden zbiór

u mnie aprica, roxana jeszcze przekwitła, grandarosa a już florence nie żle daje

No  a  ile powinno byc?

Opublikowano

między czy a czym bo np jak późniejszy florence kwitnie razem ze wszystkim pozostałym to jest już przegięcie

na antraknoze to scorpion musi być bez dwóch zdań a na szarą cos trzeba dołożyć

Opublikowano
16 minut temu, racyl napisał:

między czy a czym bo np jak późniejszy florence kwitnie razem ze wszystkim pozostałym to jest już przegięcie

na antraknoze to scorpion musi być bez dwóch zdań a na szarą cos trzeba dołożyć

Ale przeciez azyskrobina w scorpionie tez jest na szara🤔. Stosuje go w fasoli szparagowej efekt super

• Like 1
Opublikowano

Witam serdecznie Forumowiczów, 

Mam następujący problem z truskawką( poniżej zdjęcia). Objawy postępują od kilku dni , mimo stosowania oprysków. Porażone jest coraz więcej krzaków, nie pojawia się jedynie na odmianie Honeoye.

99425460_261800478397925_85610175177938699107246_1663608630453378_6532719362581799358087_852700581918498_23679000553707299279063_652024555578059_74390626715566099136711_648646832649334_799490201885658:99099811_247161839889943_11333126338484699150369_294958058336013_778097550893357

Jeśli chodzi o środki ochrony to zostały podane: switch, topsin, signum, domark. Macie pomysł co to może być?