Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A w tym roku to nie byly przymrozki tylko MROZ. 

Po zbiorach jest mozliwosc usunac wszystkie chwasty? Jakim preparatem? Devrinol czy cos mocniejszego? Potrzebne jest koszenie czy niekoniecznie? 

Opublikowano

Sezon będzie bardzo rozciągnięty w tym roku. Chyba że upały przyjdą i wszystko na krzaku dojdzie. Cena okaże się już niedługo. Ci co mają małe plantację to często wstawiają zdjęcie mącznika i pytają co z nimi jest. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, cinek1808 napisał:

Sezon będzie bardzo rozciągnięty w tym roku. Chyba że upały przyjdą i wszystko na krzaku dojdzie. Cena okaże się już niedługo. Ci co mają małe plantację to często wstawiają zdjęcie mącznika i pytają co z nimi jest. 

To nawet dobrze że miałby być rozciągnięty, ci co zatrudniają Polaków do zbioru będą mniej rąk potrzebować do pracy niż jakby miały być upały i duży wysyp owocu na raz

Edytowane przez blabla
Opublikowano (edytowane)

Nie znajdziesz takiego artykułu, bo każda ziemia jest inna,  inne są w każdym roku warunki, każda odmiana wymaga innego nawożenia, różnego stosunku N:K:Ca. Np Rumba lubi więcej wapnia, Allegro łatwo prze azotować, w Roksanie też trzeba uważać żeby nie wypędzić wielkiego krzaka, zbyt dużo potasu i będą dojrzewały drobne owoce, każdy najlepiej zna swoje pole, swoje warunki. Poniżej masz przykładowy program fertygacji, ale nie podano czy zastosowano dodatkowy nawóz posypowy czy tylko fertygacja, jest bardzo ogólny, z rozmów z znajomym który ma Allegro wiem że ten program w ogóle by się nie sprawdził z powodu zbyt dużego azotu, dla Rumby znowu w tym programie za mało jest wapnia.

trus1-512x1024.jpg

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano

A jak tam wasze plantacje spodziewacie się rekordów czy raczej skromne zbiory. A co do1,5zl za kg to wolę nie zatrudniać nikogo jak mam dołożyć do tego interesu Hehe. Jak pogoda się nie uspokoi a na to liczę to będzie ciekawy sezon

Opublikowano (edytowane)

Rok temu moj pierwszy wjazd ma skup i slysze:"gdyby nie ten nieurodzaj to nie byloby takiej ceny". Wiec ja sie raczej spodziewam utrzymania poziomu z poprzedniego roku.milym zaskoczeniem bedzie podwyzka.

Dogrzebalem  sie tez do takiego artykulu:

https://jagodnik.pl/zapasy-truskawek-przemyslowych-czy-nadciagaja-czarne-chmury/

To gadanie ze maja zapasy i slaby towar,stara spiewka.

Ale co oni rozumieja przez odmiany typowo przemyslowe to ja nie wiem.

Z drugiej strony wskazuja na kraje ktore duzo eksportuja,to tam tez nie spodziewalbym sie odmian przemyslowych,tylko stricte deserowych o duzym potencjale do transportu.

Edytowane przez bonanza13
Opublikowano

Chłodnie są puste od dłuższego czasu info od prezesa jednej z chłodni w okolicy jak nie będzie miał kto zbierać to cena według mnie będzie na wysokim poziomie. Teraz deser jest tak drogi że ja nigdy takiej sytuacji nie widziałem  o tej porze

Opublikowano
9 godzin temu, galan99 napisał:

Pogoda już coraz cieplej i słonecznie wiec już się zaczyna bum w dól .

Tanieją truskawki i ziemniaki. Sprawdziliśmy ceny na targowisku w Lublinie .

Czereśnie za 40 zł, ziemniaki za 2,5 zł i coraz więcej krajowych produktów. Z każdym tygodniem ceny warzyw i owoców zmieniają się. Sprawdziliśmy, jak wygląda sytuacja na targu przy ul. Ruskiej. Ostatni raz ceny na targowiskach sprawdzaliśmy tydzień temu. Od tego czasu cena truskawek spadła o 5-7 zł, szparagów o 2 zł, młodych ziemniaków o blisko 1 zł. O 1-2 zł potaniały pomidory, a papryka o 3 zł. Ceny pozostałych warzyw i owoców utrzymują się na zbliżonym poziomie .

Ciekawe z jaką ceną wystartują skupy ? .

Więc  po ile były  truskawki w Lublinie? Ile za kg?

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, cinek1808 napisał:

między jakimi odmianami będziesz miał naturalnie rozciągnięty

praktycznie wszystko co jest na plantacji nie przyspieszanej z wyjątkiem malwiny zakwita w tym samym momencie

12 godzin temu, memphis1205 napisał:

A w tym roku to nie byly przymrozki tylko MROZ. 

Po zbiorach jest mozliwosc usunac wszystkie chwasty? Jakim preparatem? Devrinol czy cos mocniejszego? Potrzebne jest koszenie czy niekoniecznie? 

I tak cały czas w koło macieju 😁

Edytowane przez racyl
Opublikowano

No caly tydzień deszcz.  I wszystko pokaże kto zadbal o plantacje. I dobrze bo jak mi to jeden powiedzial cytuje " po co jo pryskom te truskowki takimi drogimi srodkami". Jak bedzie tak jak zapowiadaja to sam honeoy zostanie na krzakach,jeszcze nie wszystek 

• Like 1
Opublikowano

U mnie na polu całkiem inną sytuacja. Część plantacji mam przykryte folia część włóknina część miałem przykryte i chciałem opóźnić a grunt dopiero niedawno zaczął kwitnąć. Grunt przyspieszony ma owoc już duży. 

Opublikowano

i co ma dać połączenie dwóch identycznie działających środków

Opublikowano (edytowane)

jak nie ma rozstawionych w programie i zawartych środków: topaz, scorpion, pyrus to nie ma skutecznej ochrony

Edytowane przez racyl