Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć:) mam pytanie mam aprice dwuletnią i zauważyłem że zaczeły pojawiać się pąki i chyba chce kwitnąć nie było by w tym nic złego ale jakoś ma malo liści. Czy to normalne? byłbym wdzięczny za odpowiedź:)

Opublikowano

Czy można opryskać TERAZ na chwasty dervinolem. Ogródek przykryty włókniną ,nawadniany zaczynają kwitnąć. Właśnie popadało i boję się że za chwilę zrobi się zielono.

Z tymi liśćmi to może być wina suszy(chyba że nawadniane to może się ktoś inny wypowie)

Opublikowano
3 godziny temu, Marcin8777 napisał:

Witam ,czy tasma kroplujaca powinna być położona otworem do góry? Czy jest to obojętne?

Nigdy nie zwracam na to szczególnej uwagi i nie mam żadnych problemów z nawadnianiem

Opublikowano

Włókniny to ściągać na dzień (zaczynają kwitnąć) a zakładać wieczór? Czy chwilowo zostawić przykryte bo poranki zimne.

Pierwszy raz mam pod przykryciem dlatego dopytuje.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, thor1984 napisał:

A jaka jest różnica czy otworem do góry czy dołu?

To sobie zrub próbę i jeden otworami do dołu a drugi do góry dnem wtedy zobaczysz różnice

Edytowane przez stempos1980
Litera
  • Like 1
Opublikowano

Jak to jest z pracownikami z Ukrainy na kwarantannie, przyjeżdżają do Polski i na 14dniowej kwarantannie mogą pracować jeśli od miejsca zamieszkania do plantacji będą mieli 100 metrów? Czy najpierw muszą odbyć kwarantanne w izolacji?

Opublikowano
blabla napisał:

Jak to jest z pracownikami z Ukrainy na kwarantannie, przyjeżdżają do Polski i na 14dniowej kwarantannie mogą pracować jeśli od miejsca zamieszkania do plantacji będą mieli 100 metrów? Czy najpierw muszą odbyć kwarantanne w izolacji?

Najpierw muszą mieć wizę...

Opublikowano
11 godzin temu, zimnepiwo napisał:

Włókniny to ściągać na dzień (zaczynają kwitnąć) a zakładać wieczór? Czy chwilowo zostawić przykryte bo poranki zimne.

Pierwszy raz mam pod przykryciem dlatego dopytuje.

Można zostawić na dzień przykryte. Upałów na razie nie przewidują, więc nic im nie będzie.

23 godziny temu, zimnepiwo napisał:

Czy można opryskać TERAZ na chwasty dervinolem. Ogródek przykryty włókniną ,nawadniany zaczynają kwitnąć. Właśnie popadało i boję się że za chwilę zrobi się zielono.

Z tymi liśćmi to może być wina suszy(chyba że nawadniane to może się ktoś inny wypowie)

Jeśli zaczynają już kwitnąć to za późno na herbicydy.

Opublikowano

Jutro ściągam żeby troszkę owady pozapalały. Myślę że chwilowo przymrozków nie będzie. Z herbicydów też zrezygnowałem bo już susza się robi no i za dużo kwiatów otwarte.

Opublikowano
Dnia 23.04.2020 o 21:27, Bartek1214 napisał:

Objawy na Rumbie. Czy to niedobór wapnia? 

IMG_20200421_183541.jpg

To nie jest niedobór wapnia, u mnie ph 7,0, zasobność gleby znakomita, klasa gleby 3, i mam to samo. To jest z pierwszych przymrozków kiedy wychodziły pierwsze 3 liście, mieliśmy na początku marca 20 stopni a później kilka dni pod rząd miejscami po -7.

Co do devrinolu, pryskałem w dawce 3l /ha na wiosnę jak kwitła, nie widziałem żeby ją to zahamowało. Zależy też od odmiany. W tym roku zrobię tak samo na jednej kwaterze.

5 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Najpierw muszą mieć wizę...

Przejadą i na biomecie, tylko najpierw muszą otworzyć granice. Mówi się o puszczeniu samego ruchu pieszego i żeby rolnicy sami jechali na granicę odebrać pracowników, ale jaki to ma sens, jak mamy się choróbskiem wymienić to i tak się wymienimy.

Opublikowano

PH to nie wszystko. Zależy ile jeszcze masz dostępnego wapnia w glebie. Przy obecnych warunkach naprawdę nieraz ciężko zdiagnozować problem. Bo i mróz i susza. Wszystko to sprawia, że mogą występować problemy z pobieraniem składników pokarmowych

Opublikowano

Z tego co wiem obecna sytuacja wygląda tak, że jak by przekroczył granice to musi odbyć 2 tyg kwarantanny w gospodarstwie, polegającej na siedzeniu w jednoosobowym pomieszczeniu z węzłem sanitarnym z którego korzysta tylko ta osoba, o żadnej pracy w polu przez te 2 tyg nie ma mowy. Oczywiście trzeba by ich odebrać ich z granicy, bo teoretycznie nie wolno im podróżować po Polsce środkami masowego transportu jeżeli mają odbywać kwarantannę .

jaro86 napisał:

PH to nie wszystko. Zależy ile jeszcze masz dostępnego wapnia w glebie. Przy obecnych warunkach naprawdę nieraz ciężko zdiagnozować problem. Bo i mróz i susza. Wszystko to sprawia, że mogą występować problemy z pobieraniem składników pokarmowych

Znam gospodarstwa co pH gleby 7 a w glebie wapnia przyswajalnego 200 mg/l a dla truskawki powinno być to około 1000-1500mg/l. PH nie ma nic wspólnego z poziomem wapnia PRZYSWAJALNEGO.

• Like 2
Opublikowano

W podobnych pieniądzach kupisz pompę hydroforowa jakąś małą która będzie Ci zasysala pożywkę z beczki i dalej w rurę która idzie w pole. Jest to chyba lepsze rozwiązanie niż inzektor.

• Like 1
Opublikowano

Takie pytanie . Nasadzać truskawki lepiej przed opryskiem od chwastów , czy po oprysku ?