Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, macko3432 napisał:

...pryskane było heliosem kobe co jeszcze polecacie 

I jak smakują po chloropiryfosie ?

Miodek w okolicznych ulach też smaczny o ile pszczoła go doniosła:D

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

Na kwieciaka jest zarejestrowany pyrinex. dawca 0,9 /750l-900.

To sama substancja co w heliosie

Jak ktoś chce to stosuje lub nie ale jest dopuszczone

Opublikowano

Mam pytanie do tych co mają dużo truskawek 2 do nawet 20 hektarów.

Jak sobie radzicie z zachwaszczeniem plantacji, zatrudniacie pracowników do plewienia ?

Opublikowano
Dnia 13.06.2018 o 08:21, franzmaurer napisał:

Ten rok można chyba zaliczyć do udanych, zbiory przyzwoite  i zysk satysfakcjonujący, przy czym dla mnie uprawa truskawki nie jest jedynym źródłem dochodu. Z 1,5 ha zebrałem 18 ton, a średnia sprzedaży wyszła mi ok 4.10 zł. Najgorsze były nerwy związane z pozyskaniem pracowników i obawa czy wszystko zostanie zebrane. 

jak sobie radzisz z chwastami na takim obszarze? jakie herbicydy i ile razy w sezonie?

Opublikowano
7 godzin temu, marluk napisał:

jak sobie radzisz z chwastami na takim obszarze? jakie herbicydy i ile razy w sezonie?

herbicydy stosuje tylko w młodych truskawkach, a tak to truskawki są pielone mechanicznie między rządkami, i 2 razy  są gracowane przez na wiosne, ważne aby ziele nie urosło duże bo wówczas czas gracowania diametralnie się zwiększa. 

Opublikowano

herbicydy w młodych

1. Venzar 0,8-1,0 kg/ha 2-3 tygodnie po dobrym ukorzenieniu się (śor wycofany , ale dobry)

2. Devrinol 4l/ha + Stomp Aqua 2l/ha jak najwcześniej wiosną

3. Beet up Trio 1,5l/ha + Goltix 700 1l/ha (uwaga ! śor niebezpieczny w niektórych odmianach , nie stosować w upały)

w malwinie mam wciorniastki - był stosowany mospilan ale razem z wczesnymi odmianami co teraz możma zrobić ?

Opublikowano
4 godziny temu, franzmaurer napisał:

herbicydy stosuje tylko w młodych truskawkach, a tak to truskawki są pielone mechanicznie między rządkami, i 2 razy  są gracowane przez na wiosne, ważne aby ziele nie urosło duże bo wówczas czas gracowania diametralnie się zwiększa. 

i wcale nie wychodzi chwast jak truskawka jest wyścielana i owocuje xD

Tylko że najwięcej badyla zaczyna rosnąć przed owocowaniem i w traktcie

Opublikowano
Dnia 13.06.2018 o 10:15, Agrest napisał:

a masz jakies pozne truskawki typu malwina -ja mam w tym roku sporo i pryskałem 4 razy od robaka i jeszcze mi gdzieniegdzie siedzi squbany.

z wczesnymi nie bylo takiego problemu. 

muszę zmieniać srodki.

Opublikowano

jaka najlepsza pora dnia na pryskanie dursbanem lub zamiennikami na młode larwy opuchlaka?rano,wieczór noc?chrabąszcze zapieprzają aż miło. pryskane mospilanem ale co dzien to nowe przylatują.

Opublikowano
57 minut temu, bonanza13 napisał:

jaka najlepsza pora dnia na pryskanie dursbanem lub zamiennikami na młode larwy opuchlaka?rano,wieczór noc?chrabąszcze zapieprzają aż miło. pryskane mospilanem ale co dzien to nowe przylatują.

sensownie i logicznie to wieczorem

Opublikowano
14 minut temu, blabla napisał:

Tydzień temu wsadziłem truskawki i teraz na niektórych sadzonkach liście zwijają się do góry, co to może być ?

IMG_20180616_210228.jpg

IMG_20180616_210241.jpg

brak wapnia

Opublikowano

Rozumiem, że się cieszysz z zaistniałej sytuacji?

To poprawię Ci jeszcze bardziej humor - tak to prawda, agrest jest niesprzedawalny.  Mi został hektar niezebranego na polu, jakieś 17 ton, jak dojrzeje dobije pewnie do 20-22t.

Pozostały sprzedałem po 0,5 zł.  Wielu do pośrednika oddało po 0,3zł.

Widzisz ja akurat nie jestem skoczkiem podążającym owczym pędem i zwiększającym nasadzenia jak coś płaci. agrest w moim rejonie miałem jako pierwszy i wystarczało mi 2,5 ha na godne życie. W tym roku dożył pełnoletności. Niestety najstarszy kawałek wraz z 18 -tką będzie miał pogrzeb.

Faktem jest że ludzie nie mają rozumu i jak zobaczą że jeden żyje dobrze z hektara to on sobie wsadzi 5 i będzie miał jeszcze lepiej.

A w temacie to przedwczoraj cena  truskawki rypła z 5 na 4,5 zł/kg netto odszypułkowanej.

Przyjdzie rok, że i truskawka  na polu zostanie. W tym roku całe hektary zostały z powodu braku ludzi, ale zdarzy się i rok że cena na łopatki położy. Więc nie ma się co cieszyć.

Ogólnie temat sadownictwa w Polsce się skończył. Dochodowość w wielu działach została zrównana z produkcją zbóż. Tylko roboty znacznie więcej niż przy zbożach. 

Ten rok daje do myślenia i trzeba mocno pogłówkować co robić w przyszłości

Opublikowano

o rolnictwo zeby myslec  trzeba patrzyc dlugoterminowo  są lata z dobrym zyskiem ale są z pokryciem kosztow .  cena swin 3,6 -5 mleka ,0,90 - 2 zł  troskawki tez były lata kiepskie  . Chyba powoli sie rolnictwo kreuje nie ma wielu  nowych plantatorow  jedni rezygnuja trudzy powiekszają areał   ale plantatorow jest miej .

Opublikowano
taaa chyba w waszych stronach, u nas 2 lata temu było nie wielu plantatorów, ja robiłem to hobbistycznie tak ponad 0,5ha zawsze miałem, a w zeszłym roku cena skoczyła i plantatorów się 3 razy więcej zrobiło
Opublikowano

No tak , ale to normalne że każdy bierze przykład z innego jak widzi że coś z tego zostaje . No a że robi się tego za jakiś czas za dużo ...

Opublikowano
Dokładnie, to samo było z porzeczką a w tym roku z rzepakiem nasiali ludzie bo biznes na tym i trafili jeszcze na ten rok słabszy, jak szybko weszli w tą uprawę tak szybko wyjdą z niej
Opublikowano (edytowane)

@Agrest przecież upraw ochrona i zbiór porzeczki, agrestu to bajka (znacznie łatwiej) w porównaniu do truskawki -za dużo milionerów by nam się narobiło.

Edytowane przez macko3432
ly
Opublikowano

@macko3432 - widzę Ty z tych co za plecami  glifosatu do beczki sąsiadowi   by dolali.

Życie uczy pokory.