Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Mateusz1q napisał:

ale jak cena skoczyła były po 11 a już 16 

Tylko co z tego jak nie ma co rwać, niektórzy znajomi mówią że jak 10t/ha nie zgnitej Malwiny zdejmą to będzie wielki sukces ...

Olimpia, Tea niby jeszcze jakieś zielone są, ale co z tego jak prawie każda z plamka, na skupy nie pójdzie bo dzisiaj zamykają, trzeba kosic i wjeżdżać glebogryzarka.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

Ma ktoś doświadczenie ze środkiem Alar? Docelowo regulator wzrostu do kwiatów. Dzisiaj usłyszałem że można zastosować na silnie rosnące odmiany truskawek w celu ograniczenia wzrostu masy liściowej 

Opublikowano

Jak ograniczy liście to i owoce

Karencja nie znana więc jak to niby stosować . Regulator w zbożu działa przez określoną liczbę dni a to przez ile ?

Opublikowano

Sam nie planuje próbować, po prostu zaciekawił mnie ten temat. A regalis na sadzonki z doniczek? Chwalą się że ogranicza rozrost pędów przez co podnosi plon o 10% 

Opublikowano
24 minuty temu, maro12 napisał:

Sam nie planuje próbować, po prostu zaciekawił mnie ten temat. A regalis na sadzonki z doniczek? Chwalą się że ogranicza rozrost pędów przez co podnosi plon o 10% 

Chyba to się do końca nie sprawdza bo u niemca mają maszyny do wycinania rozłogów.

Opublikowano
Dnia 10.06.2024 o 04:57, saszeta napisał:

U mnie rumba tunelowa skończyła się pierwszego czerwca. Zacząłem końcem kwietnia z cena 25 zł/kg. Ogólnie średnia wyszła lekko ponad 20zł/kg. Oczywiście wszystko zdetalowane.

Powtarzająca już się zaczyna. Na razie cena w detalu 15-18 zł 

Ile gramów wycisnąłeś z krzaka?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Na Broniszach Malwinę cenią 45 zł za kosz 2kg ale każdy aby przechodzi i puka się w głowę ...

Bardzo wielu puka się w głowę ale z zejściem nie ma problemu. 
W dobrych miejscach w Warszawie ładną truskawkę detalują po 30-35 zł za kg 

Edytowane przez maro12
Opublikowano (edytowane)

Tylko ile tej truskawki sprzedasz po takiej cenie ... Za rok dwa Malwina nasadzona w tym roku zacznie owocować. Bo po tym co się dzieje obecnie na giełdach całą Malwina wykupiona ... Dwie godziny byłem na giełdzie i tej Malwiny za 45 nie poszła nawet łubianka ...

Szczerze, nigdy w życiu bym nie dał 45 zł za koszyk truskawki jak w tej cenie jest 3kg pięknej Kordii albo 4kg innej czereśni.

Opublikowano
9 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko ile tej truskawki sprzedasz po takiej cenie ... Za rok dwa Malwina nasadzona w tym roku zacznie owocować. Bo po tym co się dzieje obecnie na giełdach całą Malwina wykupiona ... Dwie godziny byłem na giełdzie i tej Malwiny za 45 nie poszła nawet łubianka ...

Szczerze, nigdy w życiu bym nie dał 45 zł za koszyk truskawki jak w tej cenie jest 3kg pięknej Kordii albo 4kg innej czereśni.

Za 2 lata późna będzie za darmo. Sadzonki wykupione Faith Florence,Malwina. Każdy tylko pyta o te odmiany. Napaleni jak muchy na świeża kupę.  

Opublikowano

Te odmiany są od lat i nie ma jakieś wielkiej podaży na rynku tego . florence, malwina to praktycznie 10 lat

Plon zawsze mają mniejszy niż wcześne,

pewnie sam chciałeś kupić  i posadzić 😄

Opublikowano (edytowane)

Każdy wiedział że plon mają mniejszy to i mniej było na rynku. Ale w tym roku każdy dostał sraczki jak w sezonie na giełdach było 8-12 koszyk, a teraz za sztywnego Florence weźmiesz z 30-35 a Malwina to ceny rzędu 40-45 a są dni że na Broniszach dobija do 50zł za łubiankę ...

Mi akurat Malwina w ogóle nie w głowie.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, racyl napisał:

Te odmiany są od lat i nie ma jakieś wielkiej podaży na rynku tego . florence, malwina to praktycznie 10 lat

Plon zawsze mają mniejszy niż wcześne,

pewnie sam chciałeś kupić  i posadzić 😄

Taaaa ty wiesz co ja chce robić. pier**lisz farmazony.😀 Mi późna nie jest potrzebna. Bo po truskawce wchodzę w fasolkę szparagowa. Więc mi to jest potrzebne jak kur...wie majtki🫡

Edytowane przez edek85
Opublikowano
37 minut temu, thor1984 napisał:

Może to być prawda, że skup ma tylko 10-15 gr marzy od kg?

Osoba skupująca towar, tak.

Może nie dźwiga towaru, ale opakowań i ilości musi raczej pilnować. Zestawienia, tygodniówki, rozdawanie faktur rolnikom itp.

Opublikowano
42 minuty temu, thor1984 napisał:

Może nie doprecyzowałem, chodzi o skup w którym osoba siedzi i spisuje kto i ile dostarczył, dostawa pustych i odbiór pełnych skrzynek jej nie interesuje. 

Na takich zasadach to może i taka marża być.