Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, maro12 napisał:

Panowie chciałbym się poradzić. Ochronę prowadzę bez oszczędności, pryskam opryskiwaczem z psp, a i tak mam problem z szarą pleśnią. Blok zabiegowy:

1. Pyrus+Kaptan

2. Switch 

3. Signum

4. Switch 

5. Kenja 

6. Prolectus 

Na rumbie nie było większych problemów, odsetek zgnitych to gdzieś z 5%. Marmolada to aktualnie 25% odpadu. Tea gdzieś z 40%. Jestem za połową rwania. Od początku kwitnienia deszcz padał dwa razy. Nawożenie jakie stosowałem to hydrocomplex w rzędy łącznie 300kg w dwóch dawkach po 200 kg i 100 kg. I unika calcium 100 - 125kg przy zawiązywaniu owoców. Dolistnie żadnego azotu nie było. Wszystko mam sadzone w podwójnych rzędach ale bez chwastów i wąsko prowadzone. Ktoś ma jakiś pomysł gdzie jest błąd? Obniżyć dawki nawozu? 

Za dużo towaru, za mało rąk do pracy.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, toooomaszewski napisał:

Za dużo towaru, za mało rąk do pracy.

Tutaj problemu nie ma, wszystko zrywane na bieżąco. Niestety gniją też niedojrzałe owoce i to jest główny problem 

Opublikowano

Bo jedna od drugiej się zakaża. Są przypadki, że nawet te owoce wiższące w powietrzu gdzie nawet nie są osłonięte liśćmi .

Nie ma działania środka od skórzastej zgnilizny podczas zbioru i pewnie masa rzeczy profilaktycznych nie zrobiona.

Opublikowano

Jak pisałem wcześniej, taki rok, nie wiem jak u kolegi, ale u mnie praktycznie codziennie jakiś opad, a jak nie opad to rosa utrzymująca się do godziny 10, w takich warunkach nie ma cudów i żaden oprysk sobie nie da rady.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, racyl napisał:

Bo jedna od drugiej się zakaża. Są przypadki, że nawet te owoce wiższące w powietrzu gdzie nawet nie są osłonięte liśćmi .

Nie ma działania środka od skórzastej zgnilizny podczas zbioru i pewnie masa rzeczy profilaktycznych nie zrobiona.

W takim razie co można zrobić profilaktycznie żeby było dobrze i co dać na skorzastą przed zbiorem? 

Edytowane przez maro12
Poprawki
Opublikowano
Dnia 7.06.2024 o 22:53, maro12 napisał:

W takim razie co można zrobić profilaktycznie żeby było dobrze i co dać na skorzastą przed zbiorem? 

Gnicie zaczyna się akurat gdy już zbiór jest zaawansowany a zastosowany środek przed zbiorami ma znikome działanie a wręcz żadne. Każdy dzień od zastosowania każdego jednego środka to jest rozkład substancji poprzez soki roslinne, światło i wodę  więc jak ci ma działać środek po 14 dniach od zastosowania

Profilaktyka to mniejsze zagęszczenie, usuwanie wiosną starych liści i zdrowe sadzonki

Opublikowano (edytowane)

Bardzo krótki ... 10.05 zaczęte zbiory, a 10.06 już praktycznie nie ma owoców na krzaku, Rumba foliowana i nie przyspieszana już wyczyszczone, na późniejszych jedynie coś zostało, ale też już niewiele. Na tej 3-letniej Rumbie parę zielonych jeszcze jest, ale nikt nie będzie chciał rwać po 5 łubianek na godzinę ... Zawsze sezon zbiorów w moim przypadku trwał około 1,5 miesiąca, zaczynało się po 20 maja i do 5 lipca się zbierało, w tym roku miesiąc i praktycznie po zbiorach.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
7 godzin temu, racyl napisał:

Gnicie zaczyna się akurat gdy już zbiór jest zaawansowany a zastosowany środek przed zbiorami ma znikome działanie a wręcz żadne. Każdy dzień od zastosowania każdego jednego środka to jest rozkład substancji poprzez soki roslinne, światło i wodę  więc jak ci ma działać środek po 14 dniach od zastosowania

Profilaktyka to mniejsze zagęszczenie, usuwanie wiosną starych liści i zdrowe sadzonki

Przy wielu środkach to zanim opryskiwacz na pole dojedzie to skuteczność może być prawie żadna.

7 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Bardzo krótki ... 10.05 zaczęte zbiory, a 10.06 już praktycznie nie ma owoców na krzaku, Rumba foliowana i nie przyspieszana już wyczyszczone, na późniejszych jedynie coś zostało, ale też już niewiele. Na tej 3-letniej Rumbie parę zielonych jeszcze jest, ale nikt nie będzie chciał rwać po 5 łubianek na godzinę ... Zawsze sezon zbiorów w moim przypadku trwał około 1,5 miesiąca, zaczynało się po 20 maja i do 5 lipca się zbierało, w tym roku miesiąc i praktycznie po zbiorach.

Bardzo dobry sezon. Ludzie czekający na tanią truskawkę się nie doczekają.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, saszeta napisał:

bardzo dobry sezon. Ludzie czekający na tanią truskawkę się nie doczekają.

Dla tych co mają powtarzającą na rynnach bym powiedział że idealny ;) Ludzie teraz zaczną dopiero szukać truskawki.

Opublikowano

Jeszcze jest faith i malwina to nie taki koniec.

Po za tym droga truskawka już tak się nie sprzedaje w detalu na co dzień . Jeszcze w sobotę to nie ma problemu ale na tygodniu 15zł to jest problem z większymi ilościami późnej truskawki .. Podobnie jest w hurcie

Tania truskawka już była w detalu 7-8zł /kg. Kto mądry to kupował po kilka łubianek i sobie mroził czy robił przetwory

Opublikowano

U mnie rumba tunelowa skończyła się pierwszego czerwca. Zacząłem końcem kwietnia z cena 25 zł/kg. Ogólnie średnia wyszła lekko ponad 20zł/kg. Oczywiście wszystko zdetalowane.

Powtarzająca już się zaczyna. Na razie cena w detalu 15-18 zł 

• Like 1
Opublikowano

A jest może jakiś sposób żeby jak najbardziej opóźnić truskawki? Wiem o przykrywaniu słomą ale wydaje mi się że może być z tego więcej problemów niż pożytku. Może później wystartować z nawozem na wiosnę? 

Opublikowano

Jak dasz nawóz później to krzaki nie wyrosną tak jak trzeba, a potas i fosfor zanim zacznie działać to będzie już dawno po zbiorach ... Z tego dawanego wiosną fosfor i potas działa częściowo a co dopiero jak opóźnisz nawóz. Nie ma metody na jakieś duże opóźnienie, w normalnym roku byś nawet o tym nie myślał ...

Opublikowano

Kiedyś coś czytałem, że jest jakiś środek redukujący puszczanie nowych pędów i jednocześnie może opóźniać zawiązywanie nowych owoców. 

Stosujecie nawozy typu miligard? Warte to swojej sporej ceny?

Opublikowano
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Jak dasz nawóz później to krzaki nie wyrosną tak jak trzeba, a potas i fosfor zanim zacznie działać to będzie już dawno po zbiorach ... Z tego dawanego wiosną fosfor i potas działa częściowo a co dopiero jak opóźnisz nawóz. Nie ma metody na jakieś duże opóźnienie, w normalnym roku byś nawet o tym nie myślał ...

Co roku startuje tydzień później niż Warka i okolice Grójca i zawsze dobrze na tym wychodziłem. W tym roku przez to przyspieszenie zacząłem razem z nimi i mocno to odczułem. Można powiedzieć ze zawsze kończyłem malwine w pierwszym tygodniu sierpnia i wtedy nie miałem żadnej konkurencji. Nie wiem czy to ze względu na ziemie czy może jakiś mikroklimat. 

Opublikowano
14 godzin temu, maro12 napisał:

A jest może jakiś sposób żeby jak najbardziej opóźnić truskawki? Wiem o przykrywaniu słomą ale wydaje mi się że może być z tego więcej problemów niż pożytku. Może później wystartować z nawozem na wiosnę? 

Frigo na wiosnę, 8 tyg. i masz owoce. Ale na wielkie zbiory się nie nastawiaj.

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ten rok jest wyjątkowy i nie ma co się nim sugerować.

Każdy jest inny i wyjątkowy 😁