Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A to ja nie w temacie cen. Nie wiedziałem że takie dno.

Pod marketem ostatnio u mnie po 20zł cenili ale kg.

Jeśli cena takie dno to jest opcja że i sprzedający zawyżył cenę pytającej młodzieży.

Opublikowano (edytowane)

Dno jest przez tą pseudogielde, naprodukuja chłamu pod folią, i jak teraz skupy zamknięte to nie mają gdzie sprzedać tego dziadostwa i ciągną cenę w dół. Teraz przy tych kosztach to powinno być 20-25zl za koszyk 2kg ładnej, świeżej truskawki. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

Bo taka cena jest. Wolę naprodukować mniej i zdetalować niż robić za darmo a pośrednik weźmie mój zarobek.

Dnia 27.05.2023 o 22:28, jaro86 napisał:

cześć tak. Jeszcze jeden minus zagonów. Problem z utylizacja folii. Wykopywanie tej folii też trochę roboty zajmuje. Ale to nie jest tak, że ja chcę cię wystraszyć:) Najlepiej samemu spróbować

Mnie maszyna do wyrywania foli kosztowała 40 kg złomu i pół godziny cięcia i spawania. Utylizacja zajmują się gminy na wniosek rolników.

Dnia 28.05.2023 o 20:36, jaro86 napisał:

zagony z pojedynczymi rzędami z podwójnymi? Czy może w zależności od odmiany? Sam mam część truskawki na zagonach i nie jestem ich przeciwnikiem. Ale czy na pewno te zagony to taka przyszłość to nie wiem. Jest duża ilość plantacji sadzonych bez zagonów i dobrze prosperują.

Z pojedynczymi rzędami bo wygodniej się zbiera. Oczywiście dużo zależy od odmiany. I folia biała bo się nie nagrzewa tak. Foliarke mam taką ze mogę zagon robić od 20 do 80 cm szerokości. 

Edytowane przez saszeta
Opublikowano
3 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Nie wiem, Allegro nie miałem, w porównaniu z Rumba lekko drobniejszy, ale bardzo wyrównany. Nie trzeba stroić łubianek, od dołu do góry idzie to samo, bo nie ma drobnych i wielkich owoców. 

Tylko albo przegiąłem z azotem, albo za mało krzemu, bo skórka wrażliwa na otarcia. 

chyba taka natura tej randevous że jest poprostu delikatna.

Nie powiedziałbym że to takie super to randevous. zależy też ile tego jest na krzaku i jak smakuje

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, racyl napisał:

chyba taka natura tej randevous że jest poprostu delikatna.

Nie powiedziałbym że to takie super to randevous. zależy też ile tego jest na krzaku i jak smakuje

Odmiana podobna do Rumby, plon zanosi się na mniejszy, ale nadrabia jakością i wybija się nad wszędzie obecną Rumbę. 20t z ha powinna przebic ale na dużo więcej nie liczę. 

Opublikowano

Zerwaliśmy kilka dojrzałych truskawek Murano z tunelu.  Sadzonki doniczkowana, owocu jak na lekarstwo, ale smak i aromat to coś obłędnego. Podatek cukrowy się należy😋

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, saszeta napisał:

Bo taka cena jest. Wolę naprodukować mniej i zdetalować niż robić za darmo a pośrednik weźmie mój zarobek.

Ja bym musiał wozić na Warszawę, a to jest z 70 km, bo w okolicznych miastach pełno pato plantatorów którzy sprzedają 2 zł drożej niż Gołowin... Na Broniszach można tyle wziąć co u nas na mieście... 

Gdyby mieć gospodarstwo tak 15km od dużej aglomeracji to można by myśleć o detalu. 

Opublikowano
2 godziny temu, saszeta napisał:

Mnie maszyna do wyrywania foli kosztowała 40 kg złomu i pół godziny cięcia i spawania. Utylizacja zajmują się gminy na wniosek rolników.

Z pojedynczymi rzędami bo wygodniej się zbiera. Oczywiście dużo zależy od odmiany. I folia biała bo się nie nagrzewa tak. Foliarke mam taką ze mogę zagon robić od 20 do 80 cm szerokości. 

Jaka szerokość folii/agrotkaniny dla pojedynczych zagonów?

Opublikowano

100cm bo węższej nie znalazłem. Wystarczyłaby 80 cm.  Żeby chociaż taką 160cm znaleźć to na pół by przeciął. Mam zagon 40cm góra ( za szeroko) 60 dół 17 wysoki odstęp co metr. 

Opublikowano
8 godzin temu, saszeta napisał:

100cm bo węższej nie znalazłem. Wystarczyłaby 80 cm.  Żeby chociaż taką 160cm znaleźć to na pół by przeciął. Mam zagon 40cm góra ( za szeroko) 60 dół 17 wysoki odstęp co metr. 

A lepsza foli czy agrotkanina? A może bez różnicy? Międzyrzędzia ścielesz słomą czy trawa?

Opublikowano

Odstęp metr od środka do środka. Czyli ścieżki 40 cm. Nigdy na agrotkaninie nie miałem. Do wczesnych czarna folia a do późniejszych biała. Ta folia co kupuję jest czarno biała. Wystarczy odwrotnie kłaść. Nie ściele słomą i trawy też nie mam między rzędami.

Opublikowano
Dnia 27.05.2023 o 22:50, jaro86 napisał:

tylko przy sadzeniu. Ale pielenia już mniej. w gruncie w tym roku miałem dwa pielenia a na zagonach tylko wyrwanie gdzieś tam chwastów. Oczywiście są miejsca gdzie ten chwast i przy tej folii potrafi ostro wyrosnąć, ale to już nie tyle co w gruncie

A co to jest pielenie truskawek bo nie wiem, nigdy jeszcze nie plewiłem

• Confused 1
Opublikowano
7 godzin temu, thor1984 napisał:

@racyl to Ty nigdy w ręku dziabki/haczki/ gracki nie trzymałeś i masz czysto?

na grackę to są małe pojedyńcze chwasty gdzie wiadomo w które miejsce grackę wstawić a plewienie to już łanu chwastów i zazwyczaj na kolanach

Opublikowano

Jak są zadbane truskawki to motyka jest potrzebna praktycznie tylko w pierwszym roku po posadzeniu. A te które mam w tym roku na 3 zbiór to chwasty były wyrywane dopiero teraz, nic wcześniej wiosna ręcznie robione nie było. Ale co ja mówię chwasty, tyle ich było ze 1ha 4 osoby obrobily przez 3h. Więcej chodzenia niż wyrywania. 

• Like 1
Opublikowano

na tych zagonach wepchnie sadzonkę widelcem z korzeniami zawiniętymi do góry i ma być dobrze .

Jeśli mamy żyć ekologicznie i ograniczać plastik to takie uprawy na folii matach powinny być zakazane tak samo jak małe opakowania produktów. Masa wytworzonego niepotrzebnie plastiku. Do tego doszło że aby dostać dopłaty część ziemi będzie musiała leżeć odłogiem a taka produkcja odpadów ma się dobrze

Opublikowano (edytowane)

Widelec obcina końcówki korzeni.  Jeżeli korzeń jest skrócony przed sadzeniem to może być zawinięty.

U mnie ziemia odłogiem nie musi leżeć. Mi dopłaty nie potrzebne

Edytowane przez saszeta
Opublikowano
Dnia 31.05.2023 o 05:37, racyl napisał:

Do tego doszło że aby dostać dopłaty część ziemi będzie musiała leżeć odłogiem a taka produkcja odpadów ma się dobrze

Lewackie wymysły brukselskich ekooszołomów/terrorystów.