Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Ten rosafert się tak rozpuszcza bo jest na bazie siarczanów, 12-12-17 jest na bazie saletry potasowej i ten się dużo szybciej rozpuszcza :) trzeba wiedzieć co się kupuje, rosafert 5 lepiej dać na początku marca, 12 lepiej pod koniec marca. Ale nie w takich dawkach jak dał kolega wyżej, raczej 100-150 k/ha w rządki. 

polifoska start też jest na bazie siarczanów i jakoś normalnie i szybko się rozpuszcza. sypię granulowany siarczan magnezu z tarnowa i też ładnie i szybko się rozpuszcza

bardziej powiedziałbym że to kwestia użytego wypełniacza

Edytowane przez racyl
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Może coś pomoze, ale cudów bym nie oczekiwał. Taka ilość potasu blokuje Ci wapń i magnez. 

@Tomasz0611 myślisz, że dodać do humusu magnez i posypowo dać np. saletrę wapniową? Albo dolistnie, skoro blokuje.

Opublikowano

wszystkiego nie wypłucze ale w jakimś tam stopniu przyspieszy

Opublikowano (edytowane)

Ty daj sobie spokój z jakimkolwiek teraz nawozem.

Magnez, wapno, mikro to wszystko jest koło krzaka teraz i to  w nadmiarze

podawaj asahi na zmianę z humusami i aminokwasami ale w odstępach 7-10dni

Nie wszystko na raz !!!!

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Spróbuję. Muszę tylko pilnować, żeby mi się tam jakiś potas nie wcisnal 😉.

A mało brakowało i wjechałbym wcześniej i tym potasem. Sąsiad doradził, że taki liść, to na pewno jego niedobór, ale pamiętając stryjkowe rosafertowanie - czasowo odpuściłem.

To mały plus, że u mnie dziś pada 😅

Opublikowano (edytowane)

Ja bym powiedział że to raczej niedobór magnezu, ale na razie poczekaj z nawozami, rób to co @racyl napisał, a jak pojawi się w nich życie to wtedy można coś o magnezie pomyśleć. Nadmiar potasu w glebie blokuje Ci pobieranie magnezu. 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano

wszystkim można przedobrzyć.

kiedyś przedobrzyłem mikro dolistnie, też dałem wiecej niż max i podobnie reagowały.

magnez też jest w rosafercie 3 %  a że dostały dużo nawozu  to na razie nie powinno go zabraknąć.

ja posiałem siarczan magnezu granulowany dodatkowo  i na przykrytej truskawce jest ładny ciemny liść a gdzie odkryta to zupełnie inaczej wygląda. temperatura też robi swoje

Opublikowano

W rosafercie jest 3%  MgO co oznacza około 1.8kg Mg, a K2O jest 24% co oznacza około 20kg K, to daje nam stosunek około 1:10, a dla truskawki najlepiej jest, gdy ten stosunek wynosi około 1:8.

Opublikowano

Najgorsze jest w tym wszystkim to, że człowiek nie zawsze od razu widzi, co jest nie tak i potem często kombinuje. Kilka lat temu przechodziłem tak niedobór wapnia. Co się napryskałem od szkodników i nakopałem w poszukiwaniu opuchlaków wtedy, to długa historia 😄.

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

W rosafercie jest 3%  MgO co oznacza około 1.8kg Mg, a K2O jest 24% co oznacza około 20kg K, to daje nam stosunek około 1:10, a dla truskawki najlepiej jest, gdy ten stosunek wynosi około 1:8.

A nie wiadomo co jest w glebie. Jak ktoś nie dba to często magnezu brakuje

Opublikowano (edytowane)

Badania gleby to podstawa, i to metoda ogrodnicza najlepiej, u siebie też miałem trochę za mało magnezu, ale wiedząc to już w marcu ten magnez staram się podciągnąć to optimum, ale nie tak że od razu nie wiadomo ile, tylko po trochu dokładam do każdego nawożenia/wybieram nawozy z większą zawartością magnezu. 

Opublikowano (edytowane)

ja mam młodą truskawkę po bobie gdzie osobno magnezu sie nie dawało ani też wapna magnezowego się nie stosowało a jest 48mg/l

tomek nie wkurzaj mnie z tą ogrodniczą metodą na jednym kawałku na części pod ziemniaka robion metodą rolniczą ph=5,5 a na części pod bób robione metodą ogrodniczą 6,73 😄

wszystkie próbki robione metodą ogrodniczą powychodziły powyżej 6,27😄

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Bo ph rolnicze wychodzi zazwyczaj o około 1 mniejsze niż w metodzie ogrodniczej, wynika to z innych odczynników wykorzystywanych do badań. U mnie pH rolnicze 5.9 a ogrodnicze 7.

48mg/l to niezle, bo magnez z tego co pamiętam to powinien być 50-70 a potas 150-180, ale to tak z pamięci trochę pisze. Dane które podaje są dla gleb lekkich, na glebach cięższych odpowiednio o około 20-30ppm większe. 

Opublikowano

zrobiłem badania bo trochę Tomek  zadziałałeś mi na ambicje 😁

zrobione było dla gleb średnich ale trzeba przyjmować że cieżka bo dużo gliny. pobierałem z miejsc gdzie najgorzej cokolwiek rosło( nie wszystko z jednego punktu działki 😁)

tam gdzie truskawka to oprócz 250kg w rządki polifoski start poszedł jeszcze siarczan magnezu granulowany to tam magnezu jest aż nadmiar. wiem że to hamuje pobieranie potasu

co do bobu to jak zobaczyłem że bób lubi siarkę i magnez do dość sporo dostał granulatu. może przesadziłem z magnezem ale po stwierdzeniu że nie mam w glebie dużego zasolenia i chloru w glebię próbuję wyszukać przyczynę dlaczego np bób w tych gorszych obszarach pól gorzej rośnie. byłem pewien że tam chloru jest sporo bo zawsze szły nawozy chlorowe a dosłownie najwięcej jest 5,09mg/l i jeszcze na takiej jednej działce gdzie sól poszła w grudniu to tam chloru jest 15,5mg/l

Opublikowano (edytowane)

To u mnie NaCl jest na poziomie 0.2-0.5 g/l ;) A magnez od 40mg/l do 70 mg/l, zależy od dzialki. Próbki były pobierane wiosna, przed rozpoczęciem nawożenia. Gleby między lekkimi a średnimi. Aż się zastanawiam czy to nie za mało chloru :) Bo coś tam jednak powinno go być. Ale pocieszam się tym, że tam gdzie jest te 70 magnezu to mam 190 potasu, także bilans Mg:K jest w miarę zachowany. 

Opublikowano (edytowane)

to co podałem to takie mam chlor czyli CI w mg/l    a zasolenie NaCl mam największe  0,21g/l 

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

A to ja czystego chloru nie badałem. Tylko wodę do nawadniania badałem pod kątem mikroelementow. Ogólnie to wyszło, że działka na której zasadzilem jesienią to jest aż za zasobna, a tam gdzie 2 i 3 letnie to muszę tylko tyle dawac, ile truskawka na bieżąco potrzebuje, bo zasobność jest w normie i trzeba uzupełniać o tyle, ile truskawka pobiera w trakcie sezonu, oprócz magnezu, bo on mi wyszedł lekko poniżej tego, co powinno być. 

Wapń też udało mi się podciągnąc o kolejne 100 ppm względem poprzedniego roku dochodząc do poziomu 700ppm, gdzie u mnie powinno być 700-900, także nie jest już źle. 

Opublikowano

Panowie u was tez tak piździ?. Sciagalem wloknine,bo przeciez by ja rozpierdoliło.Mysle Juz nie zakladac. Hokeje😅 w pelni kwitnienia,a z 40 % juz zawiazki. Roxana z 50%. Kwiatu. 

Opublikowano

U mnie też zwieje a cholera ale my to chyba z jednych stron, ja Szydłów. Właśnie wróciłem z pola trochę ponaciągałem włókninę jeszcze jakoś się trzyma ale nie wiem jak długo. 

Opublikowano (edytowane)

U mnie odkryte, ale chyba jutro wieczorem czeka mnie rozwijanie, bo +2 jest nadawane na noc z poniedziałku na wtorek, więc pewnie będzie przymrozek. 3 lata temu już sciagalem wloknine z wysokiego napięcia jak tak mocno wiało xD zawsze jest z tym problem jak krzaki są duże, bo wtedy podwiewa i może zabrać z pola :) 3 lata temu u mnie a w tym roku już sasiad ściągał flagę z wysokiego napięcia xD

Opublikowano
22 minuty temu, Karollorak93 napisał:

U mnie też zwieje a cholera ale my to chyba z jednych stron, ja Szydłów. Właśnie wróciłem z pola trochę ponaciągałem włókninę jeszcze jakoś się trzyma ale nie wiem jak długo. 

No kolo 20 kilometrow nas dzieli😃😃

20 minut temu, Tomasz0611 napisał:

U mnie odkryte, ale chyba jutro wieczorem czeka mnie rozwijanie, bo +2 jest nadawane na noc z poniedziałku na wtorek, więc pewnie będzie przymrozek. 3 lata temu już sciagalem wloknine z wysokiego napięcia jak tak mocno wiało xD zawsze jest z tym problem jak krzaki są duże, bo wtedy podwiewa i może zabrać z pola :) 3 lata temu u mnie a w tym roku już sasiad ściągał flagę z wysokiego napięcia xD

Ja tez jutro wieczorem okrywam. Zapowiadaja u nas kolo 0. Ale ch..uj wie co to bedzie 😌

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Borczok napisał:

No kolo 20 kilometrow nas dzieli😃😃

Ja tez jutro wieczorem okrywam. Zapowiadaja u nas kolo 0. Ale ch..uj wie co to bedzie 😌

U mnie dzisiaj dolalo, także ziemia jest dobrze nawilzona, niby najmniej +2 na noc nadaja, więc pewnie by nic nie było, ale lepiej przykryć, niz potem sobie pluć w brodę. 

@racyl nie śmiej się, taką 16x160 m to już ładnie wiatr zabiera xD

Opublikowano

u mnie w pobliżu Lublina  też piździ 😂

ja mam 12,65 najszerszą to włókniny tak nie podwiewa, gorzej z folią a jest szeroka tylko 5,4. pościągałem workiz jednej strony  tak żeby powietrze miało gdzie odpływać i mniej balonów

Opublikowano

mnie w tym roku same nerwy. Wykopałem w końcu nowa studnie, okazało się, że pompa ssie piasek. Po reklamacji wykopali mi drugą, niby ok ze dwa tygodnie. Przed weekendem okazało się że spalił mi się silnik od pompy. Silnik sumoto krzyknęli mi 1700 zł, gdzie parę lat temu za całą pompę dałem około 2000tys. Dobrze, że miałem druga pompę z podobnym silnikiem tylko już omnigena chyba. Po zamianie silnika pompa chodzi ok 10 minut i wywala mi bezpiecznik termik. Już mi nerw brakuje. Dobrze, że weekend to można się odstresować :)