Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na skup to pewnie dobra odmiana bo szypułka łatwo odchodzi ale już na detal to nie koniecznie. wydaje mi się że to kontrowersyjna odmiana

możesz nastawić się na niego a on u Ciebie nie będzie po prostu chciał rosnąć

Opublikowano
Głównie truskawka będzie szła na skup to fajnie że szypułka łatwo odchodzi, zasadziłem kawałek tego vibranta na próbę zobaczymy co wyjdzie. Na jedną odmianę też nie ma się co nastawiać bo różnie to bywa. Na jesieni byłem w okolicach Zwolenia u gospodarza co ma sporo truskawek różnych odmian, mówi że wraca z powrotem do honeya który w tym roku go uratował.
Głównie truskawka będzie szła na skup to fajnie że szypułka łatwo odchodzi, zasadziłem kawałek tego vibranta na próbę zobaczymy co wyjdzie. Na jedną odmianę też nie ma się co nastawiać bo różnie to bywa. Na jesieni byłem w okolicach Zwolenia u gospodarza co ma sporo truskawek różnych odmian, mówi że wraca z powrotem do honeya który w tym roku go uratował.
Opublikowano

dla mnie to jest zmora jak szypułka odchodzi bo truskawke mam na detal i wtedy ona bez szypułek nieświeżo wygląda.

Może miał na myśli honoye królewski a to jest lepsze od zwykłego

Opublikowano
Dokładnie nie wiem ale mówił że ma 12 hektarów truskawek i z powrotem wsadził na jesieni honeya. Jak na detal to masz rację jeszcze niektóre odmiany mają to do siebie że jak się oberwie szypołke to tak jakby obsychała truskawka od szypołki i brzydko to wygląda, a może powie mi ktoś jeszcze coś o odmianie clery?
Opublikowano

Zdjęcie clery z ubiegłego roku z dnia 24 maja po przymrozkach. Co najmniej 70 % kwiatów zmarznięta. Jak widać kwiat dość wysoko, do tego dośc wczesna odmiana, więc przy wiosennych przymrozkach ja bym bez włókniny już nie ryzykował. Plusem tej odmiany są bardzo smaczne owoce. Wielkość owoców raczej średnia (przynajmniej u mnie).  Lekko stożkowy owoc, ale ja jakoś klienta na to nie mogłem zbytnio znaleźć.

IMG_20200524_093432.jpg

Opublikowano

@thor1984 okolice Czarnolasu jakaś mała miejscowość teraz nie pamiętam dokładnie ale jak przypomnę to napiszę. @jaro86 masz opryskiwacz dedykowany do truskawek czy pryskasz polowym?

Opublikowano

można wiedzieć jakie masz założone dysze? Też jestem na etapie budowy fragarii można powiedzieć, że rama już jest pozostało zrobić składanie i zastanawiam się jakie dysze zastosować

Opublikowano

widziałem belkę w ogłoszeniu na olx to były tam zamontowane korpusy z dyszami wirowymi starego typu jak w starych opryskiwaczach dawniej były, sprawdziło by się takie coś a z góry dać plasko strumieniowe?

Opublikowano

wirowe żeby działały to nie przy takim ciśnieniu jak przy polowym pryskaniu

Opublikowano
1 godzinę temu, patrykjd napisał:

@thor1984 okolice Czarnolasu jakaś mała miejscowość teraz nie pamiętam dokładnie ale jak przypomnę to napiszę. @jaro86 masz opryskiwacz dedykowany do truskawek czy pryskasz polowym?

Teodorów.?

Opublikowano (edytowane)

Zakładaj stare krążki porcelanowe będzie śmigać ją tak mam i dobrze dopryskuje na 5 barach. Bardziej skup się na dokładności konstrukcji i idealnym sadzeniu truskawek 

Edytowane przez tomn95
Opublikowano
@tomn95 dzięki będę powoli składał, mam jeszcze pytanie od góry założyć zwykle płaskostrumieniowe czy muszą być dysze dwustrumieniowe?
@tomn95 dzięki będę powoli składał, mam jeszcze pytanie od góry założyć zwykle płaskostrumieniowe czy muszą być dysze dwustrumieniowe?
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, patrykjd napisał:

Na jesieni byłem w okolicach Zwolenia u gospodarza co ma sporo truskawek różnych odmian, mówi że wraca z powrotem do honeya który w tym roku go uratował.

tam i dużo jest partaczy

byłem u takich w piątków to jaką chciałeś to miałeś odmianę a sadzonka to taki drobiazg że ładniejsze to się wyrzuca u siebie

w dodatku to jeszcze było magazynowane jakiś czas

2 godziny temu, patrykjd napisał:

@racyl orientujesz się może jakie musi być min ciśnienie żeby to w miarę pryskało, będę coś próbował kombinować

ja nie jestem znawcą, sam do tej pory pryskałem tylko rolniczym. jak przeglądałem tabelki rozpylaczy wirowych to wszystko zaczyna się minimum 5bar.

stare ceramiczne jak chodziły w rolniczych to i tutaj będą chodzić

Zrzut%20ekranu%202019-10-17%20o%2013.30.

Edytowane przez racyl
Opublikowano

u tych ludzi to sprzęt był pod chmurką, poniszczony, pordzewiały, chałupa byle jaka. tam aby liczyło się jak najwięcej pola bo tego sprzętu było sporo

Opublikowano (edytowane)

To u Grzegorza L byliście lepiej trawić nie można. On wszystko ma orzech ,malina ,dębina ,truskawka......

Edytowane przez Dariowola
Opublikowano

nie pamiętam numeru ale ta wieś została mi w pamięci. jak zapytałeś czy nie mają czasem jakieś odmiany to od razu się znajdowała

dużo tam młodych było. kto inny telefon odbierał a dwie dziewczyny na zewnątrz były.

kombajn do kukurydzy stał  a te sadzonki w platonach stały, jakby je ktoś przesortował i gorsze zostawił albo po prostu takie były wszystkie

w łagowie bardzo ładne mają, normalnie jakbyś swoje kopał. kobitka konkretna i rzeczowa

Opublikowano

A to ja byłem u kogoś innego, ładny duży dom, plac utwardzony kostka, po rozmowie dało się odczuć, że ma pojęcie. @racyl mówisz o Łagowie w Świętokrzyskim? jesteś gdzieś z okolic?