Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Pamiętam, pamiętam. Tylko odcinek tej rury jest na tyle krótki, że te straty nie będą aż tak zauważalne, najgorzej będzie na pierwszych metrach, potem część wody pójdzie w taśmy i jest ok ;) U siebie z ciekawości sprawdzałem czy nie mam wielkiej różnicy przepływu z kapilar. I ja mam tak, LayFlat 50, odcinek 30m, przepływ około 20m3/h. I tk, z kapilary najbliżej filtra(największe ciśnienie) miałem wydatek 0,62l/h. Na taśmie na drugim końcu LayFlata było to 0,59l/h. I może ktoś powie, że to różnica, ale dla mnie taka która nie ma większego znaczenia. Nawet podając nawozy tylko przez fertygację, licząc dla ułatwienia dawkę 100kg/K na ha, wyszło by że te rośliny najbliżej dostały 102kg/K ha a te najdalej 98kg/ha. Czy to jakoś wpłynie na plon ? 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

obawiam się że tego co zalinkowałeś węża  to jest ten sam materiał tego węża chińskiego co  do szamba.

takie coś przerabiałem przy szambie ledwo to rozłożysz a już cieknie

Opublikowano (edytowane)

Ja z takiego węża korzystam(ten sam producent) i nic mi nie cieknie. Tylko ja go kupuję w okolicznym sklepie, gdzie jest jeszcze tańszy, niż na allegro.

Z ciekawostek opowiem taką anegdotkę, wąż którym łączę filtr dyskowy z rurą PE też mam z LayFlata, przed filtrem mam zamontowany zawór kulowy i zapomniałem go otworzyć. Włączyłem pompę i ten Flat rozciągnął się do rozmiaru około 75mm, ale nie cieknie ;) 

Opublikowano
13 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To chińszczyzna do przepompowania szabma co najwyzej. Markowy LayFlat to Rivulis , jak dobrze poszukasz to kupisz 50mm za 5-6 zł/mb. wytrzymałość chyba 4.2Bar

Opublikowano (edytowane)

Ja w tym roku używałem takiego i mi nic nie ciekło, może trafiłem akurat na jakąś dobrą partię ;) Specjalnie kupiłem jak najtańszy, bo niedługo przechodzę na trochę inny rozstaw redlin i tak na prawdę zależało mi, żeby to wytrzymało 1-2 sezony. Szkoda mi było kupować drogiego Flata czy rurę PE, w moim przypadku potrzebowałem 120m, żeby za rok albo 2 lata to wyrzucić do śmieci, bo będzie już w moim przypadku nieprzydatne.

Opublikowano

kiedyś podobny do szamba kupowałem to tragedia było. ledwo to rozłożyłeś a już to się lało z dziurek jak po igle.

waham się miedzy 63 a 75 rurą w pole. większa to i zapas będzie ewentualnie na większą pompę kiedyś no i ta pompa miałaby lżej i mniej kilowatów ciągnęła

Ja mam nie długie rządki bo po 108 to tak tego węża poprzecznego rury to 45m

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli chodzi ci o rurę przesyłową na pole to zdecydowanie PE75, tu bym się nawet nie zastanawiał. Ja w zeszłym roku brałem w Agrosimex-ie, to cena może nie była najniższa, ale jakość tych rur była trochę inna niż w tych najtańszych. U znajomego pomagałem mu rury rozkładać, i wziął te najtańsze to taki bardzo "twardy" plastik i rura była taka jakby trochę "jajowata", pewnie za gorąca jak ją na szpulę nawijali i się odkształciła. Tylko potem był problem na to kształtki pozakładać. PE 75 mają w cenie 8,81zł/m.

Na jedno pole robiłem nową linię przesyłową 300m na PE75, drugie pole mam tak, że idzie 100m PE75 i potem 100m PE63, to mimo że niby bliżej, to ciśnienie na deszczowni mam 0,5bara niższe.

Opublikowano

od pompy do powierzchni mam pe63. pytanie czy zmieniać też rurę te przy pompie na pe63

najgorszy problem jest ze złączką miedzianą do pompy na pe75  żeby nie wystawała szerzej niż pompa

Opublikowano (edytowane)

A jaki masz ten odcinek rury do pompy ? Ja mam pompę zawieszoną na kształtce plastikowej ;) Wcześniej 10 lat była taka mniejsza 90mm średnicy 4,5kW silnik, teraz wisi pompa 7,5kW silnik, 150mm średnicy. \

W pompę mam wkręconą kształtkę 2 1/2" GZ-PE 75, do tego rura PE i na tym wisi pompa, do tego jest aby linka asekuracyjna.

Opublikowano (edytowane)

Wszystko zależy ile ta pompa tłoczy. Jeżeli 15m3/h(coś mi się kojarzy, że o takiej pompie pisałeś), to tam masz straty rzędu 0,1-0,15 bara, jak zmienisz na PE75 to będzie 0,05bara, czy odczujesz taką różnicę ? Jeżeli to by było u mnie to bym nie zmieniał, zmienił bym jakbym zainwestował w większą pompę.

W ziemię to obowiązkowo PE75 wkładaj, sam miałem kiedyś pompę, że PE63 była wystarczająca, teraz pompę mam większą i żałuję, że wtedy PE63 zakopałem. 

Opublikowano (edytowane)

różnicy nie powinno być aż takie zwłaszcza że wyjście pompy też 2 calowe.

obawiam się że jak założę taką złączkę to mi gdzieś zahaczy bo odwiert nie jest jakiś duży

default-zoom.jpg?ts=513aaa37c7958d60013b

przy pe 63 mam taką złączkę i ona nie wystaje za pompę a nie widziałem tego typu do pe75

trochę z oporem pompę się spuszczało nawet przy mniejszej rurze i złączce

default-mini-2.jpg?ts=b819ce5ecf1249d0e8

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

To myślę, że najlepiej będzie to zostawić tak jak jest, jeszcze ci się pompa zaklinuje przy opuszczaniu i narobisz sobie problemów. Nie jest to jakaś wielka różnica, żeby opłacało się ryzykować. Sam wpuszczałem pompę 145mm w osłonówkę 160mm z duszą na ramieniu, bo nie wiesz czy 10m pod ziemią ta rura się jakoś nie odkształciła, pompa by się zaklinowała i miał bym problem. Ale ryzykowałem, bo z pompy 10m3/h(95m podnoszenia) zmieniałem na 22m3/h(145m podnoszenia).

Opublikowano

A to już kaplica wtedy i kolejną studnię trzeba wiercić nie licząc uwalonej pompy . za odwiert tej zapłaciłem 3,6tys za 39m głębokości  .

teraz pewnie wszystko podrożało

puszczałem wydatek 15m3/h nawet przez dwie nitki rury pe 40 i to nawet lepszego efektu nie dawało

to pe40 to było dobre do pompy 4,2m3/h, działało to nawet z zapasem: straty 0,65, prędkość przepływu nie duża na poziomie 1,25m/s

różnica to będzie jak przejdę z tych pe 40 na chociażby pe 65 a  położę pe 75.

Opublikowano (edytowane)

no i pytanie czy jesteś w stanie je nie uszkodzić mechanicznie po likwidacji plantacji .

ja w ogóle ich nie zwijam to zdarza mi się je uszkodzić czy to gracką czy glebogryzarką teraz też założę 8mil bo tańsze od 10-15mil

przerabiałem 15mil, 12mil, 8mil, grubsze wiadomo droższe ale i trochę wytrzymalsze. co do zapychania to woda ma znaczenie i czy będziesz miał ferdygację

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, racyl napisał:

puszczałem wydatek 15m3/h nawet przez dwie nitki rury pe 40 i to nawet lepszego efektu nie dawało

to pe40 to było dobre do pompy 4,2m3/h, działało to nawet z zapasem: straty 0,65, prędkość przepływu nie duża na poziomie 1,25m/s

Jedna 63 ma pole przekroju około 2826mm^2, dwie 40 to 2512mm^2. Więc już taką jedną 63 przepłynie ci więcej. Do tego dochodzi efekt tarcia przepływającej wody o ścianki rury a tu już będzie bardzo duża różnica między rurą 63 a 2x40.

Przy 2 rurach 40 ich sumaryczny obwód wynosi 251mm a jedna 63 ma obwód 197mm, daje to mniejszą powierzchnię tarcia przy przepływie wody. 

Opublikowano (edytowane)

i prędkość przepływu dużo większa niż dopuszczalna. bodajże do 2m/s jest zalecana a z wykresu nawet nie da się odczytać dla pe40

pompa żarła też więcej prądu pod obciążeniem

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Jeżeli jedną rurą PE40 byś puścił 15m3/h to tam jest około 4,5m/s. W tej rurze nie możliwe jest uzyskanie takiego przepływu. Jeżeli to jeszcze jakiś bardzo krótki odcinek to coś tam przepchnie.

Opublikowano

@Tomasz0611 woda z sieci (jak na razie) to trochę mniejsze prawdopodobieństwo zatykania. Bardziej mi o właściwości mechaniczne na pękanie . Taśma na tą chwilę pozwijana z pola . Praktycznie 1 sezon od początku będzie nawadniany. Jedni piszą że zwijają drudzy że zostawiają to  co lepsze? Jakie dłużej wytrzymają? Może są jakieś zależności np.od grubości taśmy.

Opublikowano (edytowane)

z sieci to nie wyrobisz na tą wodę

co Ty robisz na tym polu że tą taśmę zwijasz ? grabisz liście po skoszeniu

do zwijania to lepsza jednak grubsza 12-15mil

8mil ukraińskiej też używałem ale to gorsze do skręcania na złączkach. jak wiem że ją nie wykorzystam później po tym cyklu uprawy (2-3lata) to nie bardzo jest sens kłaść droższej

Edytowane przez racyl
Opublikowano

Tak się zapytam praktyków rzędy 300 m długie a jest ich 10 .

Jaka rura by była do dostarczenia wody do linii studnia głęboka 55 metry podnoszenia potrzeba i dostarczyć do linii wodę 100 metrów resztę jak wyżej .

40 Rura wystarczy .